Támogatott tartalom

10 tipp, hogy kisállat mellett is mindig rendben legyen a lakás

Kevés annál nagyobb örömünk van az életben, mint amikor hazavisszük a család legújabb, négylábú tagját. Látjuk, ahogyan felfedezi az új környezetét, elkezd kötődni hozzánk, kialakul a személyisége és felforgatja az egész életünket – persze jó értelemben.

Idővel azonban, ahogy egyre inkább otthon érzi magát a lakásunkban és elkezdi meghódítani a teret, azt is észrevehetjük, hogy mindenhol otthagyja a nyomát. Ezzel pedig – bármennyire szeretjük is –, valljuk be, sok bosszúságot tud okozni.

Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie: ha betartunk pár egészen egyszerű szabályt, akkor a kisállat-tartásnak nem feltétlenül kell meglátszódnia az otthonunkon.

10 tipp a rendes otthonért

Természetesen nem minden kisállat jelenléte mutatkozik meg az otthonunkon: egy akvárium vagy terrárium jelenléte még dobhat is az enteriőr fényén. Éppen ezért a következőkben inkább olyan tippekre koncentrálunk, amelyeket akkor vethetünk be, ha szőrös, négylábú kedvencekkel osztjuk meg az életterünket. Nézzük, mi mindenre érdemes figyelnünk!

Kisállat-kozmetika

A legalapvetőbb tanácsunk az, hogy mindig tartsuk tisztán magukat a kisállatokat. Mindegy, hogy kozmetikába visszük őket vagy mi magunk végezzük el a mosást és szárítást, a lényeg, hogy a kis kedvencünk legyen rendbe téve. Ez az alapja annak, hogy a lakásunkat se tegyék piszkossá, rendetlenné.

Az etetőtálak környéke

Az etető és itatótálak környéke egy igen kardinális kérdés, főleg kutyás házak esetén, itt ugyanis könnyen megtörténhet a baj. Előfordulhat, hogy a tálka körül mindenhol kutyaeledel-darabokat találunk etetés után, de vannak rendetlenül ivó kutyák is, akik akárhányszor belekortyolnak a vizükbe, mi mehetünk felmosni.

Ha találkoztunk már ezekkel a problémákkal, akkor érdemes lehet falásgátló etetőtálat és fröcskölésgátló itatót vásárolni. Amennyiben biztosra mennénk, tegyünk egy tálcát vagy egy kis szőnyeget a tálkák alá, amit rendszeresen cserélünk, tisztítunk! Ezzel elkerülhető, hogy a lakásban mindenhová széthordják a vizet vagy akár a kutyaeledelt.

A megfelelő anyagok

A legtöbben nem zárják ki a kutyájukat és macskájukat az olyan közös területekről, mint például a kanapé. Azonban egy fotel vagy egy kanapé közel sem olcsó mulatság, ezért érdemes odafigyelnünk rá, ha megosztjuk azt a kedvenceinkkel.

Az egyik taktika, hogy válasszunk olyan anyagot, ami nem vonzza magához a szőrt és könnyen tisztítható! Emellett elhelyezhetünk plédeket is a felületeken, hogy már alapból elkerüljük a bajt. A kisállatunknak úgyis mindegy, mire fekszik, mi pedig biztonságban tudhatjuk a gondosan kiválasztott szófát.

Mutatós tárolás

Nem számít, hogy kutyáról vagy macskáról van szó, egy biztos: a kis szőrmókoknak rengeteg cuccuk van. Pórázok, hámok, macska- és kutyaeledellel teli zsákok, konzervek, plédek, játékok és társaik: fontos, hogy ezeket ne csak lehajítva tároljuk a lakás egyik sarkában.

Találjunk számukra dekoratív tárolódobozokat! Az eledeleket ezekben frissen tarthatjuk, a többi cókmókot pedig hatékonyabban elrejthetjük. Válogassunk össze olyan típusokat, amelyek illenek az otthonunk többi dekorációjához!

Tiszta játékok

Nemcsak a kis kedvencünket fontos tisztán tartani, hanem a játékaikat is, amelyeket nap mint nap százszor végighurcolnak a lakáson. Mossuk ki őket rendszeresen – ezt nemcsak a kisállatunk egészsége köszöni majd meg, hanem az otthonunk is!

A legjobb porszívó

Egy kisállatos otthonban a porszívózás napi elfoglaltságnak számíthat, hiszen mindegy, hogy rövid- vagy hosszúszőrű kedvencről van szó, az biztos, hogy a bundáját szerteszét hagyja majd a lakásban. Ez ráadásul fokozottan igaz a nyári időszakban, amikor vedlenek.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű és legegyszerűbben kezelhető porszívóval végezzük a napi takarítást. Ha a pénztárcánk engedi, akkor befektethetünk egy robotporszívóba is, ami gyakorlatilag elvégzi helyettünk a munkát.

Színes bútorok

Bármennyire is tisztán tartjuk a négylábúnkat, akkor is otthagyhatja a nyomait a lakás különböző pontjain, a padlótól kezdve a bútorlapokon át mindenhol. Erre nyújtanak megoldást a színes beltéri festékek!

Ha például fehér helyett egy mutatós sötétkék színben pompázik a konyhabútorunk, máris kevésbé látszanak meg rajta az orr- és mancsnyomok. Ráadásul ha könnyen tisztítható fajtát választunk, nagyban megkönnyítjük majd magunknak a takarítás folyamatát is.

Illatok

Azok a kedvencek, akiket rendszeresen tisztán tartunk, nem feltétlenül fognak szagokat generálni a lakásban, de mindenesetre jobb félni, mint megijedni. A kellemetlen aromák ellen szellőztessünk rendszeresen, a legjobb, ha kereszthuzatot csinálunk a lakásban! Használhatunk valamilyen illatosítót, például természetes potpourrit vagy párásító diffúzort, ami kellemes illatokkal is megtölti a lakást.

Gyors reakciókészség

Egy kisállat mellett szinte elkerülhetetlen, hogy olykor balesetek történjenek – ilyenkor nagyon fontos, hogy mihamarabb elhárítsuk a problémát. A feltakarítás mellett mindig alkalmazzunk fertőtlenítő szert, és gondoskodjunk a helyiség illatának a helyreállításáról is!

Minden a szokásokon múlik

Ha egy négylábúval gazdagítjuk az otthonunkat – főleg, ha kutyáról van szó–, azzal egészen megváltoznak a mindennapjaink. A napi rutinunk mellett több szokásunkat is át kell alakítani, illetve a kedvencünkkel közösen is ki kell dolgoznunk egy rendszert. Ilyen például az, hogy hazatérve, séta után megtöröljük a mancsait, vagy hogy rendszeresen kimossuk a fekhelyét, hogy mindig tiszta és illatos lehessen.

Amennyiben sikerül ezekhez tartanunk magunkat, akkor a látogatóink szinte meg sem tudják majd mondani, hogy kutyás vagy macskás házban járnak – egészen addig, amíg a kis kedvencünk nem üdvözli őket!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.