Élet-Stílus

3 dolog, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha lakást vásárolunk

Amikor birtokba vesszük a saját lakásunkat, az olyan szabadság- és biztonságérzetet ad, ami aligha összehasonlítható mással. Innentől mindent a saját komfortérzetünk és stílusunk szerint formálhatunk, nem kell aggódnunk a bérleti díjak miatt és ami a legfelemelőbb érzés: mindig lesz hova hazatérnünk egy hosszú nap végén.

Azonban azt is tudjuk, hogy lakásvásárláskor elég sok tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy valóban a tökéletes döntést hozhassuk meg – cikkünkben ehhez adunk tippeket!

Mielőtt keresni kezdünk…

Talán a legfontosabb, amit tisztáznunk kell a keresés első pillanatában, hogy új vagy használt ingatlant vásárolnánk-e. Ez utóbbit választva pedig pontosítsuk, hogy hajlandóak vagyunk-e egy felújításba, korszerűsítésbe belevágni vagy sem. A költségtervezésnél bizony alapvető szempont, hogy egy felújításra szoruló háznál tisztában legyünk annak költségeivel is, például utána olvashatunk a családi ház víz-, gáz- és villanyszerelés árának is.

Tipp: Írjunk listát arról a néhány kívánalomról, melyből semmiképp sem szeretnénk engedni! Ezen szerepelhet a méret, az elhelyezkedés, a komfortszint, bármi, ami nekünk elengedhetetlen ahhoz, hogy meghozzuk a vásárlói döntést.

3 dolog, amire figyelnünk kell lakásvásárlásnál

Költségek

Ingatlanvásárlás esetén lesznek olyan plusz kiadások, melyekkel mindenképp terveznünk kell, ilyen például a vagyonszerzési illeték, a tulajdoni lap lekérésének a díja, az ügyvédi díj, hitel esetében a közjegyzői díj és az értékbecslés díja. De idevehetjük a költöztetés költségeit is – ezek nagyobb összeget is kitehetnek, érdemes felkészülni, tartalékolni az ilyen kiadásokra is a lakás vagy ház ára mellett.

Ha használt lakást vásárolunk, akkor pedig mindenképp legyen valamennyi tartalékunk az esetlegesen felmerülő munkák elvégeztetésére, hiszen meglepetések bármikor érhetnek és egyszerűbb még beköltözés előtt renoválni és kijavítani a hibákat.

Az is jó megoldás, ha a vételi szándékunk elkomolyodásánál átnézetjük egy állapotfelmérő szakemberrel az egész lakást, aki irányadóan meg tudja majd mondani, hogy milyen árakkal számolhatunk például a korszerűsítésre.

Ám ma már online is tájékozódhatunk például egy családi ház villanyszerelésének áráról, a festésről vagy burkolásról.

A lakás állapota

Több olyan esetről is hallani, amikor még maga a lakó sincs tisztában a vezetékek életkorával és a ház egyéb tulajdonságaival, ez persze előfordulhat, ha a felújítások után költözött be vagy nemigen ért ehhez a területhez és szakemberekre bízta azt. A lakás állapotát tekintve ezért ne hagyatkozzunk pusztán az eladó információira!

Ha a lakás állapota kielégítő, beköltözhető, akkor is egy tisztasági festés, esetleg néhány új berendezési tárgy szinte biztosan kelleni fog, így néhány százezres büdzsét mindenképp tegyünk félre erre is.

A társasház állapota

Ha nem önálló családi házat vásárolunk, akkor bizony akadhatnak a közeljövőben olyan extra költségek, melyeket be kell fizetnünk például a társasház állagmegőrzése, szigetelése, korszerűsítése kapcsán, hiszen ezt nem minden esetben fedezi a közös költség.

Érdeklődőként bátran keressük fel a közös képviselőt, aki tájékoztatni tud minket az ilyen jellegű tervekről! De az is jó ötlet, ha minél jobb állapotban lévő házban vásárolunk.

Szakemberi segítség

Egy ingatlanvásárlás során elengedhetetlen, hogy szakemberek segítségét is igénybe vegyük. Akire biztosan szükségünk lesz, az az adásvételi szerződést megíró ügyvéd. Emellett dolgunk lehet még független hitelszakértővel, banki ügyintézővel, közjegyzővel, de ingatlanossal és állapotfelmérő szakemberrel is.

A segítségük mindig biztonságot ad, hiszen ők nap mint nap foglalkoznak az adott területtel, mi pedig életünk során 2-3 ingatlanvásárlásnál többet nemigen szoktunk lebonyolítani, tehát bátran kérdezzünk és éljünk a szaktudásuk adta lehetőségekkel.

Ráadásul a fent említett szakemberek közül többeknek nem is kell különdíjat fizetnünk, az ingatlanos az ingatlan utáni jutalékból él, a banki ügyintéző az őt foglalkoztató banktól kapja a fizetését és a független hitelügyintézők is általában a banktól kapják a jutalékukat.

Egy ingatlan megvásárlása előtt mindig tervezzünk az extra költségekkel is, ha használt ingatlanról van szó, akkor pedig mindenképp legyen valamennyi félretett tőkénk a felújítási munkálatokra.

Sokkal kevesebb meglepetés érhet minket, ha előre tájékozódunk az árakról, kiadásokról, ne sajnáljuk erre az időt, emellett pedig mindenképp éljünk a szakemberi segítséggel, hiszen ők megvédenek minket az esetleges buktatoktól.

Ha pedig végbement a vásárlási folyamat, akkor nincs más dolgunk, mint birtokba venni újdonsült otthonunkat!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.