Támogatott tartalom

3 kérdés, amit válaszolj meg magadnak, mielőtt úgy döntesz, hogy befogadsz egy kutyát

Egy kutya befogadása komoly döntés, hisz általa a családod egy élő, érző lénnyel bővül, aki jó esetben több mint egy évtizedig veletek lesz. Ez hosszú idő, ezért gazdivá sosem szabad hirtelen felindulásból válni, hanem alaposan meg kell fontolni, hogy valóban minden feltétel adott-e egy négylábú társ befogadásához. A számvetést kezdd azzal, hogy megválaszolod az alábbi 3 fontos kérdést:

Beleférnek-e a kutyával kapcsolatos kiadások a családi költségvetésbe?

Bár az állattartás alapvetően nem a pénzről szól, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a tényezőt sem. A kutyának ugyanis szüksége lesz fekhelyre, játékokra, rendszeresen állatorvoshoz kell vinni, és természetesen ott az egyik legfontosabb, az eledel kérdése is.

A kutyának jó minőségű, teljes értékű eledelre van szüksége, mint például a Petgurunál kapható Panzi kutyatáp. A márka kínálata igen sokszínű, ami viszont közös a termékekben, hogy egyikük sem tartalmaz ízfokozókat, szóját, színezékeket, GMO gabonákat vagy más olyan összetevőt, ami ártalmas lehet az állat egészségére.

Ez azonban sajnos nem minden gyártó eledeleiről mondható el, így a választás során körültekintőnek kell lenni, és nem szabad, hogy az ár legyen az elsődleges tényező.

Persze ki lehet fogni remek ár-érték arányú tápokat (az említett Panzi is ilyen, ráadásul hazai gyártású termékről van szó), de alapjában véve ezek is többe kerülnek, mint a silány minőségű eleségek. Ez utóbbiak már csak azért is kerülendőek, mert a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen a kutya egészségének megőrzéséhez.

Érdemes tehát utánanézni, hogy megközelítőleg mennyi lesz a kutya napi ételadagja, és ebből már ki lehet kalkulálni, hogy egy jó minőségű eledel esetén mindez mennyi kiadást jelent majd havonta. Ez az összeg a minimum, aminek a költségvetésbe bele kell férnie, erre jönnek még rá az egyéb tételek (felszerelés, kutyaiskola, oltások, ivartalanítás).

Lesz-e elég időd a kutyára?

Ha állandó rohanásban élsz, reggeltől estig be vagy táblázva, és szinte csak aludni jársz haza, akkor nézz szembe a valósággal: nálad egy kutya nem érezné jól magát! Ők ugyanis nagyon igénylik az ember társaságát, hihetetlenül képesek kötődni a gazdájukhoz, ezért hamar depresszióba esnek, ha egész nap magányosak.

A kutyádnak annyi nem elég, hogy este, amikor fáradtan hazaérsz megeteted, majd megsimized a fejét és kész. Neki az kell, hogy tanítsd, játssz vele, sétálni vidd, ápold a bundáját. Ha nem tudsz minden nap legalább 1-2 óra minőségi időt tölteni vele, akkor fogadd el, hogy a jelenlegi életviteledbe nem passzol bele egy kutya!

A családod minden tagja szeretné a kutyát?

Ha másokkal élsz egy háztartásban, akkor egy kutya befogadás őket is érinti, ezért feltétlenül beszéld meg velük, mielőtt az örökbefogadás mellett döntesz! Hisz az állatnak is az az érdeke, hogy szerető közeg vegye körül, ahol mindenki iránt bizalommal lehet, és senki nem fogja őt bántani, esetleg elutasítani a közeledését.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.