Támogatott tartalom

3 ok, ami miatt környezetbarát az elektromos kerékpár

A környezetvédelem és az elektromos kerékpár kérdése fontos, hiszen ma már a mindennapjaink részét képezik a klímaváltozás okozta problémák és az ezzel kapcsolatos jövőkép. Éppen ezért nem meglepő, hogy felmerül ez az emberben, amikor elektromos kerékpár vásárlásán töri a fejét. Lássuk, mennyire kíméli a környezetet egy ilyen jármű használata!

E téren az első és legfontosabb kérdés az, hogy milyen járművet helyettesítünk vele. Ugyanis autó vagy motor helyett mindenképpen jobb alternatívát jelent, ám a környezetterhelése egy kizárólag emberi erővel hajtott kerékpárhoz képest jóval nagyobb. Szintén igaz ezen utóbbi akkor, ha valaki korábban gyalog járt munkába, most viszont e-bikera váltott.

1. Egy autó károsanyag kibocsátása jóval magasabb, mint egy elekromos kerékpár esetében

A személygépkocsik és a kisteherautók felelősek az Európai Unió országait tekintve a szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül 15%-áért, míg a közúti közlekedésből származó CO2-kibocsátás 60%-át teszik ki. Bizonyos számítások szerint 1 tonna CO2-kibocsátást 15 facsemete tudna semlegesíteni. Mindezek fényében még érdekesebbé válik a kérdés, hogy vajon mennyire számít környezetbarát alternatívának az elektromos kerékpár használata.

2. A tömegközlekedés helyett is jó alternatíva lehet

A tömegközlekedés esetén a helyzet az, hogy a budapesti közösségi közlekedés egy utaskilométerre vonatkozó kibocsátása 0,02 kg CO2, vagyis ha valaki állandó tömegközlekedésről vált át, szintén hozzájárulhat a környezet védelméhez.

3. Az akkumulátor jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy

elektromos kerékpár

Mivel az elektromos kerékpár akkumulátorral működik, mindenképpen beszélni kell az akkumulátor szerepéről is környezetvédelmi szempontból. Egy ilyen jármű fogyasztása nagy mértékben függ a rásegítés mértékétől. Például egy 0,4 kWh-ás feltöltött akkumulátor 60-65 km-es távra elegendő, amely akár napokra elég lehet rendszeres használat mellett is.

Vagyis a nagy átlagokat tekintve egy autó szén-dioxid kibocsátása negyvenszerese is lehet egy elektromos kerékpárénak még akkor is, ha az akkumulátor töltéséhez szükséges energia előállítását figyelembe vesszük.

Mit okoz a klímaváltozás?

A helyzet az, hogy a klímaváltozás hatásait ma magunk is érezhettük az utóbbi időben a saját bőrünkön, ugyanis hőhullámok, erdőtüzek, heves esőzések, árvizek, tornádók pusztítottak az elmúlt időszakban Európa számos országában.

Bizonyos számítások szerint Nyugat- és Közép-Európában is azzal kell számolni, hogy az emberek okozta környezeti hatások miatt a felmelegedés hatására nő a villámárvizek száma, miközben az aszálykárok és az erdőtüzek is egyre többször okoznak majd pusztítást.

Természetesen ez egy nagyon összetett és sokszínű jelenség, amelyről érdemes bővebben is tájékozódni, különösen ha a környezet megóvásán törjük a fejünket.

A fentieket tekintve pedig határozottan elmondható, hogy  van pozitív hatása az elektromos kerékpár használatának környezetvédelem szempontjából, azonban bizonyos keretek között jóval több előnye rajzolódik ki a mindennapok során. Ez pedig csupán egyetlen szempont az elektromos rásegítéssel működő biciklik pozitívumait tekintve.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.