Gasztro

3 szarvasgomba fajta, amit érdemes ismerni

A szarvasgombának több fajtája is létezik, de mindegyik egy kicsit különbözik a többitől. Vannak drágább és olcsóbb, kisebb és nagyobb fajták. Az ízvilágban is eltérhetnek és még sok más apróságban.

Ebben a cikkben három népszerű fajtát mutatunk be.

A nyári szarvasgomba

A nyári szarvasgombát, amelynek tudományos neve Tuber aestivum, néha „Szent János-szarvasgombának” is nevezik, mivel szezonja Keresztelő Szent János ünnepe idején tetőzik.

Néha nyári fehér szarvasgombának is nevezik. Gyakran megtalálható Európában. Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Kelet-Európában terem.

Ez a szarvasgombafajta ugyanazon fafajok alatt és ugyanazon talajtípusokon fordul elő, mint ahol a gyönyörű fekete szarvasgomba terem; de a nyári időszakban.

A kalciumban és magnéziumban gazdag, szemcsés és apró zárványokkal teli talajokat kedveli. Normális növekedéséhez vízre és nedvességre van szüksége. Ha azonban túl sok a víz, elpusztul, és ha a talaj felszínének nedvességtartalma túlságosan lecsökken, akkor sem nő.

Ez a magyarázata annak, hogy aszály idején miért nincs nagyon jelen a fák lábánál, amelyeket különösen kedvel, mint például a magyaltölgyek, nyárfák, mogyorók vagy hársfák, de a kocsányos tölgyek, bükkfák, gyertyánok, kőrisek vagy fenyők lábánál sem.

Ízét nem befolyásolja, hogy milyen fa alatt nő. A talaj és a környezet számít, amelyben nő.

A nyári szarvasgombát sokáig elkerülték az ínyencek, sőt, a gazdák még a disznóikat is etették vele! Mivel az emberek ritkán szedték, vaddisznók, rovarok és más állatok lakmároztak belőle.

Aztán négy évtizeddel ezelőtt az emberek elkezdték használni őket a szarvasgombás kutyák kiképzésére. Ez felhívta a figyelmet a nyári szarvasgomba tulajdonságaira, és az emberek elkezdték használni a főzésben.

Április és augusztus között szedik, és általában ugyanazok alatt a fák alatt nő, mint a fekete szarvasgomba, beleértve a mogyorót, a hársat, az örökzöld és a lombos tölgyet, a kőrist és a bükkfát.

Téli szarvasgomba

A világ legismertebb szarvasgombája. A gyümölcsös test mérete a mogyorótól a narancsig terjedhet. Alakja a gömbölyűtől és egyenestől a szabálytalanig és a karéjosig változik. A héja fekete, néha sötétvörös vagy rozsdaszínű foltokkal. Télen, novembertől márciusig érik.

A fekete téli szarvasgomba erős ízzel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy rövid ideig vagy lassan, alacsony hőmérsékleten főzzük. Befejező elemként vagy mártásokba keverve is felhasználható, hogy mélységet adjon az ízvilágnak.

Jól párosítható tenger gyümölcseivel és olyan csillogó ételekkel, mint a kaviár és a libamáj, továbbá tésztákkal, krémmártásokkal, fokhagymával, mogyoróhagymával, mascarponéval, érlelt kemény sajtokkal, citrusfélékkel és olyan fűszernövényekkel, mint a tárkony, a bazsalikom és a rukkola. 

Olívaolajban, fokhagymával, egy csipetnyi sóval és fekete borssal nagyon enyhén megpirítva szenzációsan átalakíthatja a bruschettát, a tésztákat és a rizottót, vagy finoman lereszelve/felszeletelve húsra, halra, tojásra, sőt, akár desszertre is – friss ricotta sajtot szórhat rá, hogy egy ízletes, különleges étel legyen.

Fekete szarvasgomba

A fekete szarvasgomba egy olyan gombafaj, amely Dél-Európában, például Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban őshonos, és amelyet ezeknek az országoknak a konyhájában használnak fel. A szarvasgomba laza talaj alatt nő, általában többek között tölgy-, mogyoró- és cseresznyefák gyökerei közelében.

Hagyományosan a kutyák vagy a sertések érzik meg a szarvasgomba szagát a föld alatt, és figyelmeztetik gazdáikat az illatra. A fekete szarvasgomba földes aromát áraszt, amely a szomszédos növényekkel, állatokkal és rovarokkal való kölcsönhatásuk eredménye.

Ezeknek a kölcsönhatásoknak köszönhető az is, hogy a szarvasgombák képesek szaporodni. Spórákat bocsátanak ki, ami biztosítja, hogy a szarvasgombák tovább növekedhessenek. 

Egyedi ízük miatt képesek felerősíteni és fokozni a hozzájuk párosított ételek ízét. A fekete szarvasgomba az év hat-kilenc hónapja alatt kapható, és könnyebben elérhető, mint a legdrágább fajta, a nagyra becsült fehér szarvasgomba.

Még több információt olvashat a szarvasgomba fajtákról, ízéről és a szarvasgomba áráról is.

Kép forrása: Nefag Kft.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.