Gasztro

3 tipp, amivel rengeteget spórolhatsz a konyhában

Napjainkban millió okunk van arra, hogy a háztartás minden területén törekedjünk a spórolásra. A konyhai tevékenységek – főzés, sütés, mosogatás – közben is sokkal többet pazarolunk, mint gondolnánk, ezért érdemes megvizsgálni, hogy hogyan tudjuk csökkenteni az így keletkező hulladékot. Szerencsére néhány egyszerű praktika segítségével máris nagy változás érhető el!

Ne dobd ki a leesőket! – Zöldség hulladék újrahasznosítása

Levesek, főzelékek, köretek – amikor zöldségeket dolgozunk fel a főzés során, rengeteg leeső részt dobunk a kukába. És milyen fölöslegesen! A brokkoli szára, a krumpli héja, de még a karfiol levele is ehető, a leveszöldségek széléről nem is beszélve. Mindössze néhány jó recept és ötlet kell, hogy hulladék helyett ehető finomságokat varázsoljunk.

Krémlevesek, önmagukkal sűrített főzelékek:

Brokkoli, karfiol, karalábé. Ezekből a zöldségekből kiváló krémlevesek és főzelékek készíthetők. Ne dobd ki a torzsáját! Inkább főzd szét, pürésítsd és használd fel sűrítéshez!

Chipsek:

Tudtad, hogy bármiből készíthető chips? Csak elég vékonyra kell vágni. Ha a krumpli, a cékla, a répa, az alma és tulajdonképpen bármilyen zöldség héját (természetesen alaposan megmosva) hosszú ideig alacsony hőfokon szárítjuk, a végén ropogós nassolnivalót kapunk, amit akár ételek díszítéséhez is használhatunk.

Az igazi húsleves titka:

Szerinted a profi szakácsok azt a zöldséget használják a húsleveshez, amit aztán a tányérra raknak? Egy fenét! A tálaláshoz használt zöldségeket ressre gőzölik, a formára vágás során leeső zöldségszéleket (még a hagyma héját is!) az alaplébe főzik. A végén a főtt zöldségeket leszűrve összepasszírozhatjuk és a főtt hússal keverve kiváló ravioli tölteléket készíthetünk belőle, amit levesbetétként használhatunk.

Ne dobd ki sütés után! – Használt étolaj tisztítása

Fontos, hogy a sütéshez jó minőségű, Bunge Pro Cuisine étolajat használjunk, de még fontosabb, hogy ne dobjuk ki minden használat után! A használt étolaj újbóli felhasználása nem ördögtől való, egyedül arra kell figyelnünk, hogy az étolaj szűrése alapos legyen! A Bunge ProCuisine olajokban változattól függően akár 6–12-szer süthetsz. Részletek a termékcímkén.

Ne folyasd a vizet! – Erre való a mosogató-medence

Tudtad, hogy a mosogatómedencét eredetileg nem arra találták ki, hogy felhalmozzuk benne a mosatlant? Először töltsük fel mosogatószeres vízzel és egyszerre sikáljuk meg az edényeket, majd a mosóvizet cseréljük tiszta öblítővízbe, amiben megmeríthetjük a tiszta étkészletet. Még praktikusabb, ha két medencés a mosogatónk, mert úgy egyszerre történhet a két folyamat.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.