Támogatott tartalom

4 fontos óvintézkedés, ha kijárós cicád van

A kint tartott vagy kijárós cicák élete izgalmasabb, ám sokkal veszélyesebb, mint a lakásban élő társaiké. Bár sokak szerint kifejezetten felelőtlenség úgy macskát tartani, hogy az állat kedve szerint kóborolhat, némely gazdi szerint a minitigriseknek szüksége van az effajta függetlenségre.

Cikkünkben nem célunk állást foglalni egyik tábor mellett sem, hanem csak hasznos tippeket adunk azon gazdik számára, akik úgy döntenek, hogy engedik házi kedvencüket a saját fejük után menni.

1. Védd meg az élősködők ellen!

Ez tulajdonképp nemcsak a kijárós macskák esetében fontos, hanem még azoknál a cicáknál is elengedhetetlen, akik csak egy bekerített kifutóban élvezhetik a természetet, vagy kizárólag benti tartásúak. A kullancsok, bolhák, atkák és szúnyogok ellen ugyanis így sincsenek biztonságban. Ezek az apró vérszívók pedig rengeteg kalamajkát okozhatnak.

A védekezés legegyszerűbb módja a Petgurunál kapható Spot on cseppek használata. Ezeket a készítményeket elég az állat bőrére cseppenteni a lapockái között, és néhány hétig teljes körű védelmet nyújtanak az élősködők ellen.

Mivel a szabadon kóborló macskák szinte biztos, hogy találkoznak velük, ezért az ő esetükben pláne fontos a megelőzés! A kullancsok például több halálos betegséget is terjesztenek, melyeknél a lappangási időszak tünetmentes, amikor pedig jelentkeznek a fertőzés jelei, gyakran már túl késő.

A cseppek használatával mindezt egyszerűen megelőzheted, csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen ismételd meg a kezelést. Minden termék csomagolásán feltünteti a gyártó, hogy mennyi a készítmény hatóideje (általában 4-5 hét). Állíts be magadnak emlékeztetőt a telefonodban, így biztosan nem felejted el, hogy mikor kell majd újabb adagot alkalmazni.

2. Lásd el chippel és nyakörvvel!

A chip ugyan hazánkban csak a kutyáknál kötelező, viszont kijárós cicáknál is kifejezetten hasznos lehet. Ha például az állat megsérül vagy betéved valakihez, könnyen lehet azonosítani és értesíthetik a gazdit.

Hasonló célból érdemes megfontolni a bilétával ellátott nyakörv viselését is. A bilétán szerepeljen a neved és az elérhetőséged, így mások chipleolvasó nélkül is tudni fogják, hogy nem egy gazdátlan cicáról van szó, és felvehetik veled a kapcsolatot, ha valahol megtalálják az állatot.

3. Adasd be a szükséges oltásokat!

Itt ismét a prevención van a hangsúly. Mivel egy kinti macska számos veszélynek van kitéve, ezért érdemes egyeztetni az állatorvossal, hogy milyen oltásokat javasol. A vakcinákban lévő hatóanyagok által a cica több súlyos betegség ellen is védettséget élvez. Ne feledd, hogy egyes oltásokat rendszeresen ismételni kell!

4. Ivartalaníttasd kedvencedet!

Ez megint egy olyan dolog, ami voltaképp minden egyes macskára érvényes, a tartási módtól függetlenül, de kinti cicák esetén mondhatni kötelező.

Az ivartalanításnak ugyanis szinte csak előnyei vannak: a kandúr macska nem fog a tüzelő nőstények után menni és területvédő harcokba bonyolódni, lány cicáknál pedig elkerülhető a nem kívánt szaporulat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.