Lakberendezés

4 lakberendezési tipp, amire érdemes figyelni függönyvásárláskor

A megfelelően kiválasztott lakástextilek minden otthonba melegséget és puhaságot csempésznek: a díszpárnáknak, a takaróknak, a szőnyegeknek és a függönyöknek igen nagy szerepe van a belső terekben. A fent említett előnyök mellett meghatározzák a dizájnt, a hangulatot és a komfortérzetet is. Cikkünkben segítünk, hogy miként választhatjuk ki a tökéletes függönyt otthonunkba!

4 tipp a tökéletes függönyért

1. A méret a lényeg

Az első dolog, amivel mellényúlhatunk, hogy nem megfelelő méretű darabot választunk, ezért mindenképp mérjük le a szélességet, illetve a hosszt! Emellett legyünk tisztában azzal is, hogy hol mennyit kell rászámolni, ha mi magunk varratjuk meg vagy méretet keresünk.

Érdemes a vásárlás előtt konzultálni a varrónővel, aki kikalkulálja a megfelelő anyagmennyiséget és plusz tanácsokat is adhat.

Tipp: Arra is figyeljünk, hogy ha függöny outletben szerzünk be anyagot, akkor lesz-e elegendő a nekünk tetsző színből!

2. A helyiség stílusa

A legtöbb esetben a szoba meghatározó része a függöny, hiszen nagy részt foglal el a falfelületből, így mindenképp alaposan gondoljuk végig, hogy milyen színt és stílust „bír el” az adott helyiség. Előfordulhat, hogy egy kis mintadarabon az üzletben nagyon tetszik a kiválasztott szín és minta, de a térben több métert elfedve már túlzó lenne a jelenléte.

Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, akkor kérjünk szakszerű segítséget! Bátran vigyük magunkkal a szoba és az ablak képét, ahova kerülni fog a függöny, és mutassuk meg az eladónak! De az is jó megoldás, ha egy jó ízléssel megáldott barátunk elkísér minket az anyagválasztásra.

3. Színharmónia

Lehet, hogy első pillantásra rabul ejt minket egy függönyanyag, de az abszolút elüt a térben domináló színektől. Ilyen esetben érdemes tovább keresni: mindig törekedjünk a harmóniára, képzeljük el a szobában a többi berendezéssel a választott anyagot!

Ha van már egy hangsúlyos kárpittal bevont kanapé a szobában, akkor ahhoz inkább visszafogottabb stílusú függönyt válasszunk, de ha még nincs harsányabb darabunk, akkor lehetünk bátrabbak a szín-, minta- és anyagválasztás terén.

4. Költséghatékonyság

Ha függöny outletben szerezzük be az alapanyagot, akkor bizony sokat spórolhatunk, akár féláron is hozzájuthatunk a nekünk tetsző anyaghoz. Arra figyeljünk, hogy megfelelő mennyiséget vásároljunk, hiszen az ilyen üzletekben kifutó darabokat fogunk találni, így ha legközelebb megyünk, akkor már nem biztos, hogy lesz utánpótlás az anyagból.

Tipp: Ha a sötétítőfüggöny anyaga megfelelő, akkor akár több módon is alkalmazhatjuk, például néhány díszpárna huzataként is visszaköszönhet, ezzel harmóniát teremtve a térben.

Haladjunk a korral!

Manapság népszerűek a letisztult, neutrális egyszínű darabok, melyek nem követelnek maguknak túl nagy figyelmet, belesimulnak az enteriőrbe.

Előtérbe került a funkcionalitás, így sokszor találkozunk olyan megoldásokkal, ahol már nincs is sötétítőfüggöny, csak egy alsó függöny, mely mellett a redőny látja el a tényleges sötétítő funkciót. Ha mi magunk is követjük a trendeket, ezeket a szempontokat idén célszerű szem előtt tartani.

Alternatívák

Több alternatívával is találkozunk a függöny kiváltására. A legnépszerűbb talán a redőny alkalmazása, de közkedveltek a rolók, a spaletták, a reluxák és egyéb árnyékolók is, hiszen ezekből is számtalan textúra és szín elérhető már a piacon.

Praktikusság szempontjából azonban elmaradnak a függönyöktől. Sokkal nehezebben tisztíthatók és több karbantartást igényelhetnek, ráadásul könnyen megülhet rajtuk a por és sok esetben költségesebb megoldásnak is bizonyulnak. Ezt mind érdemes mérlegelni.

A lakástextilek közül az egyik legnagyobb felületet elfoglaló a függöny, ezért mindenképp körültekintően kell megválasztani a megfelelő anyagokat és színeket, hogy az valóban harmonizáljon a térrel, valamint a többi berendezéssel.

Fenti tippjeink segítenek, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg a függönyvásárláskor, ha pedig a költséghatékonyság is fontos szempont, akkor keressünk fel egy függöny outletet, ahol akár féláron juthatunk hozzá a minőségi anyagokhoz.

Ezután nincs már hátra, mint élvezni a tökéletes lakáskiegészítő látványát!

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.