Háztartás

4 okoskiegészítő, ami biztonságosabbá teszi az otthonunkat

A 21. század egyik legnagyobb hozadéka az okoseszközök elterjedése. Segítségükkel már szinte mindent elintézhetünk onnan, ahol éppen vagyunk: repülőjegyet vehetünk, megbeszélést tarthatunk, de még mosógépünket is elindíthatjuk. Ezek az eszközök rendkívüli módon megkönnyítik életünket, hiszen gondoljunk csak bele: egy wifi kamerával a távolból is felügyelhetjük kisállatainkat, de még otthonunk biztonságát is!

A biztonságos otthon nyugalma

Az otthonunk az a hely, ahol álomra hajtjuk a fejünket egy nehéz munkanap után, és ahol igazán ki tudunk kapcsolni. Nincsenek határok vagy korlátok: csakis a mi kényelmünket szolgálja, s úgy élhetünk és viselkedhetünk benne, ahogy az nekünk tetszik.

Fontos hát, hogy biztonságban érezzük magunkat benne, ne kelljen attól tartanunk, hogy bárki ránk töri az ajtót, amikor éppen egy kád vízben lazulunk, vagy a kertben élvezzük a madarak énekét. Szerencsére ma már nem kell biztonsági őrt állítani azért az ajtónk elé, hogy ne érezzük veszélyeztetve magunkat, hiszen az okoskütyükkel is tehetünk ezért!

Az okoskiegészítők alapjai

Az okoskiegészítők már régen túlléptek azon, hogy hangosan szirénázva adják tudtunkra, ha baj van. Ugyan a házakban elhelyezett riasztók automatikusan értesítették a rendőrséget már akkor, amikor az első darabokat üzembe állították, a mai technika jelentősen túlmutat ezen, különösen azért, mert már mi magunk is kezünkben tarthatjuk biztonságunkat.

Legyen szó biztonsági berendezésről, wifi kameráról vagy kapucsengőről, minden, számunkra fontos információt követhetünk a telefonunkon keresztül. Ehhez jellemzően az adott termékhez tartozó applikációt kell letölteni, melyen nyomon követhetjük egy-egy kamera képét és töltöttségét is, továbbá nyomógombok segítségével irányíthatjuk is őket.

4 okos kiegészítő a biztonságunkért

A piacon kapható kiegészítők árban igen széles skálán mozognak, csak úgy, mint funkcióban, ám céljuk ugyanaz: nyugalmunk megteremtése akár házon belül vagyunk, akár távol tőle.

Videós kapucsengők

Ma már a csengők piaca is átalakult, és ez is kamerához kötött. Sok esetben a rendőrséghez is be van kötve, ám ez csomagtól és típustól függ. Ha a rendőrség nem is, mi láthatjuk, hogy ki érkezik vagy áll a kapu előtt, hiszen akkor is működik, ha nem nyomják meg a csengőt.

A rendszer akkor is jelez telefonunkra, ha éppen otthonunktól távol tartózkodunk, ráadásul a belehelyezhető memóriakártya segítségével rögzíti is a látottakat, így probléma esetén vissza is játszhatóak a felvételek.

A videós kapucsengők ugyan wifi kamerával rendelkeznek, arra nem alkalmasak, hogy automatikus kapunyitóként használjuk őket, így ha ismerős is jön, oda kell mennünk az ajtóhoz, hogy beengedjük.

Wifi kamera

A wifi kamera több biztonsági rendszerhez hozzátartozik, de önmagában is alkalmazható. Csupán tőlünk függ, hogy milyen méretben és külalakban rendeljük meg. Kültérre olyat érdemes beszereltetni, ami bírja az esőt, illetve a hideg és a meleg időjárást, míg belső használatra sokkal kevésbé fontos, hogy milyen borítással rendelkezik a kamera.

Természetesen előfordulhat, hogy bentre rejtett kamerát szeretnénk elhelyezni, hogy az esetleges behatolónak ne tűnjenek fel rögtön az árgus szemek. Ma már erre is van lehetőség, és ezek a szerkezetek minden esetben összeköttetésben vannak telefonunkkal, így ha mozgást érzékelnek, azonnal értesítenek bennünket róla.

Az applikációk jellemzően úgy vannak kialakítva, hogy ne csak világosban, hanem sötétben is jól láthassuk a kamera képét, és 120-150 fokban mozgathassuk is azt. Már az egyszerűbb wifi kamerák is képesek arra, hogy ne csak képet, hanem hangot is rögzítsenek, így hallhatjuk, hogy mi történik a másik oldalon, ráadásul akár mi magunk is kezdeményezhetünk beszélgetést a telefonunkon keresztül.

Ujjlenyomatos beengedőrendszer

Otthonokban ritkább, de irodákban, és érzékeny dokumentumokat őrző helyiségekben az ujjlenyomatos beengedőrendszer jelentheti a biztonságot. Ilyen esetben a rendszer elmenti a beprogramozott ujjlenyomatokat, és csak azok beszkennelésével enged be. Ha komolyabbat szeretnénk, akár a retinánkat beszkennelő technológiát is igénybe vehetjük, ám ez civil használatra meglehetősen ritka.

Imitálós megoldás

Az imitálós megoldás az egész lakásunkban kihelyezett rendszer, melynek feladata, hogy távollétünkben is azt az illúziót keltse, mintha otthon lennénk. Ez különösen akkor hasznos, ha hosszabb távra elhagyjuk otthonunkat akár nyaralás, akár üzleti út céljából.

Ilyen esetben telefonról kezelhetjük a világítást és akár a redőnyöket is. A megfelelő időpontban fel-le húzva a redőnyöket, illetve kapcsolgatva a lámpákat, egy otthonunkat figyelő megbizonyosodhat róla, hogy bent tartózkodunk, hiszen lát mozgást a lakásban.

A biztonság rendkívül fontos, különösen ha sajátunk és otthonunk biztonsága a kérdés. Az okoseszközöknek hála, ma már könnyedén ügyelhetünk arra, hogy minden rendben legyen otthonunkban bármilyen távol is vagyunk tőle.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.