Háztartás

5 dolog, amit érdemes felülvizsgálni az alacsonyabb rezsi érdekében

Mára különösen fontossá vált, hogy alacsonyan tartsuk a rezsit: a költségek emelkednek, az infláció miatt pedig egyre több ember kerül nehezebb helyzetbe. Azonban nincs minden veszve: abban az esetben, ha az alábbiakat betartjuk, máris sokat tudunk a rezsiköltségeken faragni.

Nézzük, milyen tanácsokat érdemes betartani, ha nemcsak spórolni akarunk, de a környezetünkért is tennénk!

Megfelelő szigetelés

A rezsicsökkentés egyik alapszabálya a megfelelő szigetelés. Rengeteg pénzt spórolhatunk meg hó végére, amennyiben a nyílászárók és a falak szigeteltek. Amikor még építkezés előtt állunk vagy felújítunk, akkor ez legyen a prioritások között! Egy jól szigetelt lakásból nem szökik ki a meleg, és a hideg levegő sem tud beáramlani. Érdemes például jól szigetelő, másrészt kevésbé párásodó ablakot választani.

Hűtési és fűtési rendszer

Amennyiben megoldható, térjünk át az energiatakarékos, zöld megoldásokra a hűtést és a fűtést illetően! Ma már szerencsére számtalan lehetőségünk adódik kiválasztani a lakásunk, a házunk és a pénztárcánk adottságainak legmegfelelőbb, környezetbarát rendszert.

A napelem az egyik legmodernebb választás ilyen téren: ez a nap energiáját alakítja át elektromossá, így a fűtésen kívül a többi elektronikai eszközünk áramellátását is biztosíthatja. Jelentős költséget takaríthatunk meg vele, ugyanis a fűtésszámlánkat gyakorlatilag nullára is ki tudjuk hozni ezzel a megoldással.

A hőszivattyú segítségével ugyanakkor gyakorlatilag önfenntartóvá tudjuk tenni házunkat. A hőszivattyú működésének lényege, hogy a környezetből veszi fel az energiát – levegő, víz vagy talaj –, amellyel aztán fűti az ingatlanunkat. Ez a megoldás abszolút környezetbarát, nem termel és nem bocsát ki káros anyagot, valamint egyszerűen működtethető.

Energiahatékony eszközök

Sokat tehetünk a rezsi alacsonyan tartásáért, ha a háztartásunkban is figyelünk arra, hogy energiatakarékos eszközökkel vegyük körbe magunkat. Használhatunk például LED-izzókat, amelyek nemcsak hosszabb élettartamúak, de legalább 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak!

A konyhában és a fürdőszobában is tudunk spórolni, ha olyan gépeket veszünk, amelyeket magasabb energiaosztályba soroltak. Jelenleg 7 energiaosztály létezik, a legjobb minősítés az „A” jelű, a legkevésbé energiahatékony pedig a „G”.

Energiahatékonyság a konyhában

A megszokott kerámialapos vagy gáztűzhelyek helyett sokkal jobb választás az indukciós főzőlap, amely 40% energiát takarít meg nekünk. Emellett a konyhai kisgépek, valamint a hűtő vásárlásánál is tanácsos odafigyelni a már említett magasabb energiaosztályra!

Energiahatékonyság a fürdőszobában

A fürdőben a bojlerrel is tudunk variálni. Tartsuk akkora hőfokon, amellyel a család kényelmesen meg tud fürödni! Ne állítsuk forróra, mert azzal sokkal több energiát használ el, hiszen a hideg vizet kell teljesen forróra melegítenie.

Emellett érdemes a mosógépre is odafigyelni. Jobban járunk, ha alacsonyabb hőfokon használjuk, és lehetőleg teli állapotban! Ma már több helyen javasolják a 30 fokos mosást a nem túl szennyezett, napi használatú ruhák esetén. A szárítógépet, ha tehetjük, kerüljük el! Nagyon sokat fogyaszt, és a ruháknak sem tesz feltétlenül jót.

Tudatos vízfogyasztás

A víz nagy kincs, életünk egyik legfontosabb eleme, ezért fontos, hogy tudatosan fogyasszuk! Már azzal sokat tehetünk önmagunkért és a világunkért, ha csak akkor nyitjuk meg a csapot és addig folyatjuk a vizet, ameddig feltétlenül szükséges.

Lehetőleg ne mosogassunk folyó víznél, inkább szerezzünk be egy energiatakarékos mosogatógépet, amivel időt is megtakarítunk! Amíg a kézi mosogatásnál edényenként 1 liter víz fogy, addig a mosogatógép összesen 10 litert használ el. De ha mindenképp a kézi mosogatásnál maradunk, zárjuk el a vizet, amíg tisztítjuk az eszközeinket!

Kádban fürdés helyett zuhanyozzunk! A zuhanyzás körülbelül 60 liter vízmennyiséget igényel, míg a kádfürdő 140-160 litert. Természetesen egyszer-egyszer csinálhatunk a fürdőszobánkból wellnesst, csak ne ez legyen a mindennapos.

Fogmosás közben zárjuk el a csapot, ne folyjon feleslegesen! Ugyanígy tegyünk hajmosás és zuhanyzás alatt, amíg a hajunkat, bőrünket tisztítjuk!

Intelligens megoldások

Az okos eszközök világában már gyakorlatilag bármilyen berendezést a saját igényeinkre lehet szabni, ami így jelentős energiatöbblettől szabadít meg bennünket. Komplett intelligens vezérlőrendszereket lehet az otthonokba építeni, melyek kapcsolatban állnak háztartási eszközeinkkel, fűtési rendszerünkkel vagy épp a biztonsági rendszerrel.

Ezeket távoli vezérléssel is lehet irányítani, ami megkönnyítheti számunkra a működtetésüket. Akár útközben, vagy nyaralás alatt is riaszthatjuk házunkat, szabályozhatjuk a hőszivattyú működését és programozhatjuk az összes okoseszközünket.

Legyünk tudatosak!

Rengeteg lehetőség adott, hogy változtassunk szokásainkon, valamint elkezdjünk környezet- és energiatudatosabban élni. Nemcsak a Földünk, hanem a költségvetésünk is hálás lesz érte! A rezsink csökkentésével több időnk és energiánk jut más tevékenységekre, a megspórolt összeget pedig félre is tudjuk tenni havi szinten.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.