Támogatott tartalom

5 dolog, amit mérlegelned kell lakásvásárlás előtt

Nincs is felemelőbb érzés, mint beköltözni az első saját otthonodba vagy megvásárolni egy olyan ingatlant, amit befektetésként tudhatsz a magadénak, megkönnyítve a mindennapokat. Egy ingatlan megvásárlása nagy és felelős döntés, ezért is vannak olyan kérdések, melyeket érdemes végiggondolni előtte – ezeket gyűjtöttük most össze!

5 dolog, amit mérlegelned kell lakásvásárlás előtt

Ez egy hosszú távú befektetés!

Ezért nem szabad az első benyomás alapján laikusként dönteni a vásárlásról. Érdemes szakemberrel is átnézetni a kiszemelt lakást, aki segíthet megállapítani az esetleges felújítási költségeket vagy felhívja a figyelmed olyan hibákra, amiket magadtól nem vettél volna észre. Sőt, ha nagyobb átalakításra, falbontásra készülsz, akkor abban is segíthet, hogy az hol és hogyan lehetséges.

Milyen paraméterekkel keresel ingatlant?

Nagyon sok időt spórolhatsz, ha már van egy kialakult kép a fejedben arról, hogy milyen ingatlant keresel – ezt akár papírra is lehet vetni. Fontos paraméterek lehetnek: a környék, a minimum négyzetméter, a maximális emeletszám vagy éppen a kert nagysága, a parkolás/ garázs kérdése és még sorolhatnánk.

Ezek azért is lényeges tényezők, mert később nem megváltoztathatók. A szobák száma és elhelyezkedése minimálisan például alakítható, de a városrészen nem tudsz módosítani. Szánd rá a keresés előtt erre az időt, hogy aztán sokat megspórolj!

Új vagy használt lakás?

Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Használt lakáshoz kedvezőbben juthatsz hozzá a kiszemelt környékén, viszont adódhat vele felújítási munka, emiatt pedig valószínűleg csak később veheted birtokba. Az újba tényleg csak be kell költözni, és ha minőségi alapanyagokból készült – ezt ellenőriztesd –, akkor bizony csak sok év múlva lesz vele bármilyen renoválási, korszerűsítési teendőd, ami igen megnyugtatható lehet.

Hogyan alakul a finanszírozás?

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hiszen ha ezt nem tisztázod egy ingatlan adásvétel előtt, akkor nem is tudsz elindulni ezen az úton. Mindenképp mérlegelned kell, hogy szükséges-e hitelt felvenned a vételár kifizetéséhez, illetve mennyi önerővel rendelkezel – ehhez már érdemes tudni a nagyságrendi vételárat is. Ha hitel nélkül veszel ingatlant, akkor egy kicsit könnyebb dolgod van, szabadabban nézelődhetsz, és egyértelműen tisztában leszel a kereteddel.

Számolni kell a további költségekkel?

Egy ingatlan adásvétel során, főleg ha használt lakásról van szó, jelentkezhetnek felújítási, korszerűsítési költségek, de az új berendezés is nagy kiadást jelenthet. Emellett minden ilyen vásárlásnál vannak hivatalos jellegű kötelező költések is, például az ügyvédi díj, az illeték, hitelfelvételnél a közjegyzői díj és egyéb extra kiadások. Ezekről ne feledkezz meg, mert különben kellemetlen meglepetések érhetnek!

Szükség lehet a segítségre

Több szakember is megkönnyítheti az „utadat” ingatlan adásvétel során. Már a keresés legelején van lehetőséged tehermentesíteni magadat, hiszen egy profi ingatlanos hamar kiszűri, hogy mely lakásokat érdemes megnézned. Ha hitelre is szükséged lenne, akkor egy pénzügyi szakember és hitelintézet után is kell nézned.

Velük akár egy előminősítést is végeztethetsz, hogy megismerd a kereteidet. Emellett az ingatlan adásvétel jogi részeihez kelleni fog egy ügyvéd, akit vásárlóként te magad jelölhetsz ki, természetesen az eladó beleegyezésével. Ő megírja az adásvételi szerződést és segít a földhivatali bejegyzésben is.

Milyen támogatásokat lehet igénybe venni?

Ma Magyarországon nemcsak az egyszerű lakáshitelek mellett teheted le a voksodat. Különböző konstrukciók közül válogathatsz. A CSOK-támogatás, a CSOK-kedvezményes hitelkonstrukció, a Babaváró kamattámogatott hitel, az újépítésű ingatlanok 5%-os ÁFA-terhelése és a Lakásfelújítási támogatás is mind-mind igénybe vehetőek, ha rendelkezel a kiírásoknak megfelelő paraméterekkel.

Több lehetőség ezek közül 2022 év végén megszűnik vagy átalakul, így érdemes időben utánajárni ezeknek, hogy tisztán láss.

Ha eddig lakást béreltél, akkor érdemes mindenképp informálódni a lehetőségeidről, hiszen a saját tulajdonod törlesztőrészlete lehet, hogy nem jelent majd nagyobb havi megterhelést, mint az albérleti díj, de hosszú távon mégis sokkal célszerűbb megoldás.

Egy saját ingatlan megvásárlása mindig hatalmas lépés, főleg ha családalapítás vagy az önállósodás előtt állsz. Mivel ez hosszú távra szól, érdemes nem elkapkodni, nehogy később megbánd a döntésed. A fenti lista kérdéseit alaposan gondold át, bátran kérj szakemberi segítséget, és akkor nem nyúlhatsz mellé!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.