Háztartás

5 Tipp a dugulások elleni harchoz

Sajnos előbb-utóbb mindenki találkozik azzal a problémával, hogy eldugul a WC-je, vagy a zuhanyzója. De, ha az alábbi 5 tanácsot megfogadjuk, akkor saját magunk is el tudunk bánni a dugulásokkal és nem kell szakembert hívnunk.

1. Csak az tegyünk a lefolyóba, ami oda való

Nagyon kell vigyázni, hogy a lefolyóba csak olyan dolgok kerülhetnek, amik oda valók.
Tipikus dolgok, amiknek a WC-be történő bedobását mellőzni kell: nedves törlőkendők, intim betétek, pelenkák, fogpiszkálók, csontok, vagy bármilyen egyéb hasonló darabos hulladék.
Sőt, még papírból is csak a külön WC papír mehet bele, se papír kéztörlő, se szalvéta, se papír zsebkendő nem ajánlott.
Ezek mind-mind megakadhatnak lent a csatornában.

Egyéb helyeken pedig vigyázzunk az olajok beöntésével, mert idővel a cső elzsírosodását okozhatják. A vastag zsírlerakódásokat szinte kizárólag csak duguláselhárító szakember tudja megfelelően eltávolítani.

2. A legegyszerűbb megoldás: használjunk sok vizet.

A víz egy természetes tisztítószer, így a csövek tisztán tartásában is nagy segítségünkre lehet. Egyrészt leöblíti a cső falán meglévő szennyeződéseket, másrészt ha használat után leengedünk még egy kis tiszta vizet is, akkor nem hagyunk a csőben olyan koszt, ami kitapadhatna annak a falára.

Ez elsősorban mosogató dugulások megelőzésében segíthet.

Persze a túl sok vízhasználat a környezetünk szempontjából pazarlás lenne, ezért meg kell találni az arany középutat.

3. Duguláselhárító szerek

Tapasztalataink szerint a legtöbb boltban kapható szer csak bizonyos dugulások ellen jó. Többnyire inkább a fürdőszobai dugulások ellen hatékonyak, ugyanis a legtöbb duguláselhárító szer jól feloldja a fennakadt hajszálakat. A mosogató lefolyócsövében felgyülemlett zsírlerakódást viszont már nehezebben oldják, ezért ott a sikerre sokszor jóval többet kell várnunk.

Emellett, bizonyos esetekben teljesen reménytelen az alkalmazásuk, hiszen ha az egész ház alapvezetéke el van dugulva, akkor lehet hogy olyan távol van a dugulás a beöntési ponttól, hogy egyszerűen nincs lehetősége a szernek eljutni a dugulásig. Ilyenkor hívjunk inkább duguláselhárítót.

Ellenben, ha közel van a lefolyó torokhoz a dugulás, akkor lehet némi esélyünk.

A duguláselhárító szerekkel vigyázni kell azonban, mert ránk, vagy akár a szaniterre is veszélyesek lehetnek, emellett bizonyos esetekben bele is tudnak kötni a csőbe, és akkor olyan keménnyé válnak, hogy azt még egy szakember sem tudja többé eltávolítani onnan.

4. Szerezzünk be egy minőségi WC pumpát

A WC pumpa a legáltalánosabb, a legegyszerűbb, és talán a leghatékonyabb házi duguláselhárító szerszám. Első sorban WC dugulások elhárítására alkalmas, de tiszta állapotban ugyan úgy jó lehet akkor is, ha a kád, vagy a mosdó más lassan folyik le.

Fontos hogy különbséget tegyünk a gyenge és a jó minőségű WC pumpák között: az olcsó kínai típusoknak műanyagból van a feje, így sokkal kevésbé rugalmasak, és pumpálás közben nem is fekszenek fel igazán a medencére a lefolyótorok körül. A jó fajtáknak viszont gumiból van a feje, ezért sokkal hatékonyabban lehet velük dolgozni.

Mosdó, vagy kád pumpálásnál segíthet a hatékonyság növelésében, ha egy parafadugóval bedugjuk a túlfolyó nyílását, vagy a másik kezünkkel befogjuk.

5. Szereljünk házilag

A szifonok akadályozzák meg, hogy a csatornából a szagok visszaáramolhassanak a lakótérbe. Ezek általában közvetlenül a lefolyótorok alatt helyezkednek el.

Ha tudjuk, hogy hogyan kell leszerelni őket (a hollandikat kell lecsavarni), és nem félünk a kihívásoktól, akkor ragadjunk egy gumikesztyűt és egy vödröt, és munkára fel. Ha nem vagyunk határozottak a dolgunkban akkor sincs baj, kérjünk meg a családban, vagy az ismerősök közül valakit, aki már csinált ilyet, és segítene nekünk.

Gyakran a szifon szétszedése és kitisztítása már önmagában is elég a dugulás megszüntetésére.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.