Lakásfelújítás

5 tipp a komfortos lakhatáshoz

Van néhány általános szempont, amit érdemes figyelembe venni, ha komfortosan szeretnénk élni. Az a legszerencsésebb, ha az építészeti, energetikai, esztétikai és a praktikus aspektusok egyaránt tudnak érvényesülni. Lássuk, hogy mitől lesz valóban kényelmes, élhető lakásunk az év minden időszakában.

Legyen energetikailag hatékony a lakás!

Ez az egyik legfontosabb lépés. De mit értünk energiahatékonyság alatt? Hogy megfelelően van szigetelve az épület (beleértve a homlokzati és lábazati szigetelést, a födém szigetelését és az aljzat szigetelését) jól szigetelnek a nyílászárók és korszerű fűtéstechnikával van felszerelve a ház.

Ha a komfort felől közelítünk, akkor egyértelmű, hogy mindenki jobban érzi magát egy olyan házban, lakásban, ahol a megfelelő hőmérsékletet tudjuk biztosítani télen-nyáron.

A szigetelés ugyanis nem csak télen segít megtartani az épületen belül a hőenergiát, de a nyári hőségben is jóval kevesebbet kell használni a légkondit, ha megfelelően szigetelt az épület.

Padlás szigeteléssel jelentős költséget takaríthatunk meg télen, és nyáron is. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk.

Sokkal jobb lesz a hőtartása az épületnek, vagyis nem hűl le olyan gyorsan az épület, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van. Nyáron pedig nincs az az eszeveszett hőség a házban már az első meleg nyári nap után.

Megfelelő padlás szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget. Amennyiben használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke!

Ha új házat építünk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy azon épületeknek, amelyek 2022 június 30.-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait!

(A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!)

Minden új építésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ennél persze magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Legyen korszerű fűtéstechnikánk!

A komfortos lakhatáshoz és energetikailag korszerű, hatékony épülethez nem csak a szigetelésnek kell professzionálisnak lennie, hanem a fűtéstechnikának is. Ha most építkezünk, akkor érdemes olyan technológiát választanunk, amelyik komfortos és lehetőleg alacsony a rezsiköltsége.

Ebből a szempontból a legjobb megoldás, ha a napelemes rendszert összekapcsoljuk egy hőszivattyúval és padló-, födém- vagy falfűtést szerelünk az épületbe. Az előnye ennek a technológiának, hogy lenullázzuk a fűtési rezsit, a hátránya viszont, hogy elég sokba kerül a rendszer kiépítése.

A napelem forradalmasította az elektromos fűtési lehetőségeket, hiszen a segítségével akár infrapaneleket, fűtőpaneleket vagy inverteres klímát is üzemeltethetünk. Bár utóbbiak inkább másodlagos fűtéstechnikaként szolgálnak.

Ha maradunk a gázcirkónál, akkor is érdemes modern automatikával ellátni a rendszert, úgy sokkal hatékonyabb lesz a fűtésünk. Egy korszerű automatikával szabályozhatjuk az egyes helyiségekben egymástól függetlenül is a hőmérsékletet. Így egyszerűbb elérni az ideális hőfokot, ami a babaszobában 23-24 fok, de a hálóban inkább 19 fok körül van.

Legyenek korszerű nyílászáróink!

A jól kiválasztott ablakokkal javulhat a lakásunk, házunk energetikai besorolása és így az értéke is. Mielőtt belevágnánk a ház felújításába, érdemes egy energetikai szakértővel felmérni a ház energetikai gazdaságosságát, és azt, hogy hol veszítjük a legtöbb hőt.

Ha megfelelő hőszigetelő tulajdonságú ablakokkal építjük fel a házunkat, a komfortérzet mellett növekszik az ingatlanunk értéke, miközben csökken a rezsire költött összeg!

Ha rossz a nyílászáró, próbálkozhatunk a házi szigeteléssel, átmenetileg jó megoldás lehet a purfix szigetelőcsík, viszont 1-2 éven belül elhasználódik, így hosszútávon nem oldja meg a szigetelési problémánkat.

Ha a felmérés során kiderül, hogy a nyílászáróinkkal van a baj, érdemes cserében gondolkozni! Ám nem mindegy, hogy milyen ablakot választunk!

Gondolkozzunk praktikusan!

Ha jól szigetelt, energiahatékony házban élünk, akkor jöhet a következő lépés, a berendezés megtervezése. Ehhez mérjünk sokat, rajzoljunk, gondoljuk végig lépésről-lépésre, hogy szoktunk élni, milyen napi rutinjaink vannak?

Azt is nézzük meg, hogy a lakás, ház, amiben élünk, milyen adottságokkal rendelkezik! Mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, hogyan oszlanak meg a funkciók?

Végeredményben akkor lesz komfortos a lakásunk, ha az alapszerkezettel tisztában vagyunk. Az esztétikumot érdemes a praktikusan végiggondolt terv alapján továbbgondolni. Így végül nem csak szép, de valóban kényelmes, jól használható otthonunk lesz.

Találjunk mindennek helyet!

Ez a lépés talán triviálisnak hat. Fontos, hogy minden tárgynak legyen meg a maga helye a lakásban. Előfordul, hogy csak úgy hányódnak a holmik, főleg, ha gyerekek is élnek a házunkban.

Mielőtt megvásárolnánk a tárolókat, szekrényeket, polcokat, mérjük fel, hogy pontosan mit szeretnénk elpakolni, mekkora és milyen jellegű tárolókapacitásra van szükségünk. Gondoljunk az idényholmikra is.

Például a téli holmiknak, kabátoknak, sálaknak, sapkáknak legyen olyan tárolója, ami nincs annyira szem előtt, és ahová az év többi részében el tudjuk pakolni. Ha síelünk, túrázunk, legyenek a szükséges eszközöknek praktikus polcok, akasztók.

Mérjük fel, hogy a helyiségen belül hol helyezhető el tároló! Vizsgáljuk meg azt is, hogy melyik falra mekkora polc, szekrény férne el, nézzünk körül alaposan, kitűnő tárolóhelyként funkcionálhat például egy feljáró alatt kiaknázatlan terület, az ablak alá vagy az ajtó fölé fúrható polc.

(Fúrás előtt ellenőrizzük a fal minőségét és azt, hogy hol futnak a vezetékek a falban, így néhány kellemetlen meglepetést is megspórolhatunk magunknak!)

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Spacejoy

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.