Lakásfelújítás

6 kérdés és válasz panellakás felújításáról

Egy panelt is igazi ékszerdobozzá varázsolhatunk egy alapos felújítással. Így növeljük komfortérzetünket és az ingatlan értékét is, akkor is, ha maga az épület kívülről nem nyújt szép látványt.

Mielőtt nekilátunk a tervezésnek és munkálatoknak, érdemes a felmerülő kérdéseket összeírni, s mások ötleteit átböngészni. Így válik világossá, mely módon hozhatunk ki a lehető legtöbbet az ingatlanból. Az alábbiakban 6 kérdést és választ olvashatsz a témában.

1. Mit érdemes mindenképpen felújítani a panelben?

A legrégebbi panelek már az 1960-as években épületek, s a bennük lakók sok esetben csak kisebb renoválást hajtottak végre. Ez az oka, hogy rengeteg mindent fel át kell alakítanunk, ha még nagyjából az eredeti berendezéssel vásároltuk meg.

Konyha

Az ilyen épületek egyik leggyengébb pontja a konyha. Ha néhány éves konyhabútorral vettük át az ingatlant, akkor frontcsere is elegendő. Több évtizedes konyhabútor helyett jobban járunk, ha újat készíttetünk, méghozzá egy kiváló asztalossal. Az egyedi tervezés lehetővé teszi a hely tökéletes kihasználását.

Fürdőszoba

A régi panelek vizesblokk része kimondottan elavult és több sebből vérzik. Ne csak felületi kozmetikázást végezzünk! Nézessük át szakemberrel, s cseréltessük ki a régi csöveket! Így kerülhetjük el, hogy egy nemvárt csőtörés eláztassa az alattunk lévő szomszédot, s ismét szét kelljen verni a helyiséget.

Elektromos hálózat

Miután megvettük az ingatlant, szakemberrel nézessük át az áramhálózatot! Így lesz biztonságos otthonunk.

Beépített szekrények

Az 50-60 évvel ezelőtti tipikus beépített szekrények akkoriban megfeleltek, manapság azonban nagyon csúnyácskák, s mögöttük tetemes mennyiségű kosz halmozódhatott fel. Helyettesítsük őket modern, divatos darabokkal!

Burkolatok

A régi világot idézik a retro burkolatok és szőnyegpadlók ezekben a lakásokban. Amint megszabadulunk tőlük, máris jobban érezzük magunkat.

Nyílászárók

Ezen a tételen szívesen spórolnánk, hiszen miért szabadulnánk meg működő ajtóktól és ablakoktól. Az új otthonba azonban egyáltalán nem illenek ezek, s hőszigetelés szempontjából is jobban járunk, ha cseréljük őket.

2. Megbonthatom-e a falat?

Mindenképpen egyeztessünk statikussal, ha ilyen terveink vannak. A válaszfalak általában részben vagy egészben bonthatók, de utána kell néznünk az engedélyeknek. Két lakás összenyitása is elképzelhető (bár közöttük főfalak vannak), de ennek kivitelezése és ügyintézése bonyolultabb.

3. Hogyan rendezzem be a kis panellakást?

Ha kicsi a tér, élénk színekkel tágasabbnak látszik. Különféle burkolatokkal a funkciókat is elkülöníthetjük, például elválasztható a nappali rész a konyhától. Helytakarékosak a tolóajtók is.

4. Mit tegyek az erkéllyel?

Egyéni ízlés kérdése, hogy beépítjük vagy megtartjuk ezt a néhány négyzetmétert. Amennyiben megtartjuk, kedves kis oázist teremthetünk magunknak. Itt ihatjuk a reggeli kávét vagy akár este is kiülhetünk. A beépített erkéllyel nyerünk néhány négyzetmétert, de sok esetben leárnyékolja a szobát.

5. Mennyivel növeli a lakás értékét a felújítás?

Többen befektetési célból revonáljákaz ingatlant, s így magasabb vételáron kínálják. A tapasztalat azt mutatja, hogy az alapos átalakításra költött milliók eladásnál nem térülnek meg. A legtöbb vevő szívesen választ alacsonyabb árú, felújítandó lakást, melyet majd saját igényeire alakít.

Így azt mondhatjuk, ingatlanpiaci értékét nem növeli kellő mértékben a minőségű felújítás. Ha viszont saját részre alakítjuk át, érdemes belevágni.

6. Hogyan találok a felújításhoz szakembert?

Manapság a renoválás legnyugtalanítóbb része, hogy ki fogja végrehajtani. Vannak kiváló mesteremberek, de a legtöbbször hónapokra előre foglaltak. A lakások, házak tapétázása Budapesten vagy a csempézés mind olyan szolgáltatás, melyre rengeteget kell várni.

A megoldás, hogy már a tervezgetésnél be kell gyűjteni az ismerősöktől és az online szakemberkeresőkből a mesterek elérhetőségét, s idejekorán kapcsolatba lépni velük.

Összefoglalva: A panellakás felújítása nem egyszerű feladat. Sok kérdés felmerül a teendőkkel kapcsolatban. Írásunkban a legfontosabbakra tértünk ki.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.