Lakberendezés

7 dolog, ami befolyásolja egy jól működő iroda kialakítását

Ha irodai munkát végzünk, hatékonyságunkat és munkahelyi komfortérzetünket nagymértékben befolyásolják olyan tényezők, mint a rendelkezésre álló terek, a munkaállomásunk elrendezése és a megfelelő helykihasználás.

Cégünk akár költözés előtt áll, akár munkahelyünk újratervezése és modernebbé tétele a cél, a megfelelő tervezés és a részletekre való odafigyelés segíthet abban, hogy olyan munkahelyet hozzunk létre, ahová örömmel jönnek be dolgozni alkalmazottaink.

De mitől is lesz kellemes és inspiráló egy munkakörnyezet? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ!

Milyen egy jól működő iroda?

A vállalkozások a home office tagadhatatlan költségvetési előnyei ellenére még mindig nagy értéket látnak abban, hogy alkalmazottaik együtt legyenek. Az egyre terjedő hibrid munkavégzést vagy a mindennapos bejárást különösen a csapatmorál szempontjából, az együttműködések kialakítása és a pozitív munkahelyi kultúra fenntartása érdekében részesítik előnyben. Ehhez persze elengedhetetlen az is, hogy a fizikai tér, melyben az emberek együtt dolgoznak, kielégítse az erre irányuló igényeket.

Javítja munkavállalóink jólétét

Munkavállalóink szorongóbbnak és elszigeteltebbnek érzik magukat otthoni környezetben, míg a napi irodai ingázáshoz való visszatérés és az emberi kapcsolatok megléte javíthatja mentális egészségüket.

Optimalizálja az együttműködéseket

Az ötleteket könnyebben meg lehet osztani és csapatként továbbfejleszteni, ha munkavállalóink könnyebben és közvetlenebbül kommunikálhatnak egymással. Ezek az inspiráló beszélgetések olyan energiákat és pozitív munkahelyi légkört idézhetnek elő, amelyet otthonról vagy videohívásokon keresztül nem tudnánk megismételni.

Különválasztja a munkát és a magánéletet

Egy iroda egyértelműen elkülönített teret biztosít a munkavégzéshez, amelyet minden nap végén fizikailag is elhagyhatunk. A munkából történő mentális kikapcsolás pedig segíthet csökkenteni a stresszt, hozzájárulva eredményességünkhöz.

7 dolog, ami befolyásolhatja a kialakítást

Egy jó iroda fő ismérve tehát, hogy segíti az embereket munkájuk elvégzésében és a kreatív energiák kibontakoztatásában. Azonban számost tényező befolyásolja, hogy irodánk mitől lesz ideális a sikeres, hatékony munkavégzéshez. Lássuk most a legfontosabb elemeket, amelyekre érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni irodánk kialakításakor.

Helyiségek

Fontos, hogy legyenek az irodában különféle funkciójú terek, amelyek igazodnak változatos tevékenységeinkhez. Például privát zónák a nagyfokú koncentrációt igénylő feladatokhoz és bizalmas megbeszélésekhez, de informális tárgyalóterek is a csapatértekezletekhez, ötletelésekhez.

A konyhát igyekezzünk úgy kialakítani, hogy az étkezés mellett közösségi térként is funkcionáljon: legyen gépekkel és eszközökkel jól felszerelve, illetve legyen alkalmas arra, hogy a kötetlen beszélgetéseken kívül akár üzleti partnereinket is vendégül tudjuk látni egy kávéra.

Akusztika

A jó akusztika minden térben fontos. Egy visszhangzó teremben sokkal nehezebben értjük, halljuk a többieket és hamarabb elfáradunk, hiszen minden szóra kiemelt figyelemmel kell koncentrálnunk. A zavaró zajokat tompíthatjuk texturált panelekkel, asztali paravánokkal vagy térelválasztók telepítésével.

A nyugodt, csendes környezet segíthet minket abban, hogy fókuszálni tudjunk és a legjobbat hozzuk ki magunkból. Sokat számíthat a padló burkolata is: a parketta vagy padlólap nem csak hidegebb, csúszósabb, de hangosabb is mint például a puha, esztétikus padlószőnyegek, amik kiválóan tompítják a cipők kopogását, vagy a székek görgőinek zaját.

Fények

Az irodai világítás elengedhetetlen az eredményes munkavégzéshez. A megfelelő megvilágítás segít a fáradtság leküzdésében, és hogy kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, sőt, termékenyebbek is legyünk.

Színek

Színeink kiválasztása otthonunkba igazán hálás feladat, irodai színeink kiválasztása azonban teljesen más. Az esztétikumon kívül fontos, hogy az adott szín harmóniát is sugározzon, megnyugtasson, ne vonja el figyelmünket. Ez fontos a falfesték és a padlóburkolatok kiválasztásánál is. Utóbbi ne legyen túl harsány, mintás, helyette valamilyen lágy, világos, pasztell árnyalatot részesítsünk előnyben, ami pozitívan hathat komfortérzetünkre.

Növények

Az irodai növények egyre népszerűbbé válnak, és bizonyítottan növelik a hatékonyságot és a jó közérzetet. A növények élettel töltik meg az irodát, csökkentik a stresszt és javítják a közérzetünket. Nem beszélve arról, hogy üdítő díszítőelemek is.

Egészséges alternatívák az ülőmunka helyettesítésére

Egyes megoldásoktól nemcsak jobban megy a munka, de jobban is érzik magukat az emberek. Ilyenek például az állítható magasságú íróasztalok, amelyeknek köszönhetően munka közben váltogathatjuk az ülő és álló testhelyzetet. Az aktívabb munkamódszerek, például a gyalogos megbeszélések bevezetése szintén nagyszerű módja annak, hogy a munkavállalókat támogassuk az egészségesebb életmódban.

Kényelmes és ergonomikus bútorok

Irodahelyiségünk bútorai fontosabbak, mint gondolnánk. Válasszunk olyan irodabútorokat, amelyek kényelmesen és egészségesen tartják az embereinket. A jó minőségű bútorok kiválasztása biztosítja irodahelyiségünk hosszú élettartamát.

Az irodába való visszatérés lehetőségében számtalan előny található, ügyes kialakítással ráadásul munkavállalóink számára is vonzó opcióvá tehetjük a bejárást. Ezáltal közvetlen hatással lehetünk elköteleződésükre, eredményességükre és mentális jólétükre is.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.