Lakberendezés

9 dolog, amivel növelheted az otthonod kényelmét

Az otthon az a hely, ahol megnyugodhatunk, leereszthetünk, egy hosszú nap után kényelemben elhelyezkedhetünk – persze ez utóbbit csak akkor tudjuk megtenni, ha minden feltétel adott hozzá. De milyen is egy kényelmes otthon? És mit tehetünk, ha nem érezzük annyira komfortosnak, mint amilyennek szeretnénk?

A lakberendezési magazinok egészen profik abban, hogy egy-egy helyiséget igazán kényelmesnek láttassanak – olyannyira, hogy legszívesebben belefeküdnénk azokba az ágyakba, eldőlnénk azokban a kanapékban! De ha nekünk nem áll rendelkezésünkre az ő eszközkészletük, akkor sincs semmi baj: az alábbi kilenc tippel mi magunk is elérhetjük az áhított célt.

9 dolog az otthon kényelméért

Nézzük az alábbi tippeket, amelyekkel egykettőre, kis beruházással is sokat tehetünk azért, hogy házunk vagy lakásunk egy igazán komfortos, otthonos környezetté váljon. Így a pihenés vagy akár a vendégek fogadása is egészen más élmény lehet!

Pamut törölközők

Sokan azt gondolhatják, hogy mindegy, mibe törölköznek fürdés után vagy hogy milyen kéztörlőt tesznek ki a mosdókagyló mellé. Pedig ez egyáltalán nem így van! Egy jó nedvszívó képességű, bőrnek kellemes pamut törölköző egészen más, mint egy silányabb változat, amit nemcsak, hogy nem jó használni, de bőrirritációt is okozhat.

Lehet, hogy ez elsőre részletkérdésnek tűnik, pedig egy jó törölköző igenis sokat tesz hozzá a komfortérzetünkhöz, ráadásul tartósabb is!

Világítás felsőfokon

Egy otthon világítása nagyban meghatározza annak hangulatát. De mi mindent kell figyelembe vennünk? Először is, nem mindegy, hogy milyen égőket használunk: a meleg, sárgás fényűek sokkal otthonosabb, komfortosabb érzetet nyújtanak, mint a hideg változatok.

Természetesen sokat számít maga a lámpatest is: a természetes, esetleg vászon anyagból készült darabok igazán kellemes érzést keltenek nemcsak bennünk, hanem a látogatókban is. Ugyanez igaz a fényfüzérekre is, amelyek elsősorban a hálószobában emelik a hangulatot.

Plédek mindenütt

Nincs kényelmes kanapé plédek nélkül! Mindegy, hogy csak a vállunkra terítünk egy pihe-puha takarót vagy magunkra terítjük, miközben egy jó filmet nézünk, a plédek egyszerűen elengedhetetlenek a komfortérzethez. A legjobb, ha valamilyen kifejezetten puha anyagot választunk, esetleg egy szőrmés változatot!

Természet a beltérben

Árasszuk el a belső tereket növényekkel! Köztudott, hogy a természet nyugtató hatással van az emberi elmére, ezért kifejezetten jó ötlet, ha virágokkal, szobanövényekkel dobjuk fel a helyiségeket.

A konyhában akár egy kis fűszeres kertet is kialakíthatunk, hogy összekössük a kellemeset a hasznossal. De a természet a színekben is megjelenhet: a barna mély árnyalatai és a zöld is mind-mind otthonosságot sugároznak.

Kényelmes párnák

Csak úgy, mint a plédek, a párnák is a komfortos kanapé elengedhetetlen kiegészítői. Minél több és minél nagyobbak, annál jobb! Az anyagukkal és a színükkel is játszhatunk: itt is részesítsük előnyben a puhább darabokat, a színek terén pedig vagy a kedvenceinket használjuk vagy merítsünk ihletet a természetből!

Szőnyegvilág

Nincs is jobb érzés, mint mezítláb mászkálni egy pihe-puha, vastag szőnyegen! Helyezhetünk szőnyegeket a lakás kulcsfontosságú pontjaira – ahol sokat nyugtatjuk a lábunkat a padlón, például az ebédlőasztal alatt –, de minél nagyobb felületeket vonunk be velük, annál jobb! Hiszen minél nagyobb területen sétálgathatunk rajtuk, a komfortérzetünk annál magasabb lesz!

Egyéniségünk kivetülése

Az sem lehet utolsó szempont, hogy mennyire jelenünk meg mi magunk a lakásunk vagy házunk helyiségeiben. Hiszen gondoljunk csak bele: sokkal jobban érezzük magunkat egy olyan térben, ami a mi ízlésünket tükrözi, mint egy divatos, de számunkra idegen stílussal körülvéve – nemde?!

Ez pedig azt jelenti, hogy merjük bátran megmutatni a kedvenc fotóinkat vagy más művészeti alkotásainkat a falakon, tegyük közszemlére a kedvenc kiegészítőinket, alkalmazzuk a kedvenc színeinket – ahogyan már fentebb említettük – mindenhol! Így a kényelem szinte máris garantált!

Illatok

Életünk szinte minden területén igen nagy hangsúlyt fektetünk az orrunkra mint érzékszervre. Megszagoljuk az ételeinket, az ajándékba kapott virágokat, a saját vagy éppen a partnerünk parfümét – és még sorolhatnánk. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen illatok terjengenek – vagy nem terjengenek – az otthonunkban.

Itt is használjuk bátran a saját preferenciáinkat! Ha van például egy illat, ami a kedvenc gyerekkori emlékünket idézi, akkor keressünk olyan diffúzort vagy illatgyertyát! A gyertyák egyébként is szuper hangulatteremtők, így máris két legyet ütünk egy csapásra.

Rend vagy sem?

Itt is a saját ízlésünk dönt: van, aki csak akkor érzi jól magát otthon, ha tökéletes rend veszi körül, míg valaki megőrül attól, ha minden katonás rendben áll. Bármelyik tábort erősítsük is, ne erőltessünk magunkra semmi mást, hiszen az a lényeg, hogy mi érezzük jól magunkat! Mégiscsak mi töltjük el nálunk a legtöbb időt.

Azaz: például ha a bohém trendek azt kívánják, hogy dobáljunk mindenhová plédeket, ne dőljünk be nekik, hajtsuk össze őket szépen a kanapé szélén, ha nekünk úgy tetszik!

A fenti tippekkel egykettőre olyan otthonos környezetet alakíthatunk ki magunk körül, amibe garantáltan öröm lesz hazatérni: tegyünk egy próbát!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.