Háztartás

A bőrfesték használata ennyire egyszerű – gondolta volna?

Kopott, kifakult bőrkanapé – ezt is ki kell dobni. Vagy mégsem? Hány elhasználódott bőrhasználati tárgytól kellett már érzékeny búcsút vennie? Pedig mennyire szeretett kedvenc foteljában ücsörögni órákon át. A jó hír, hogy nem kell fájó szívvel megválnia kedvenc bútoraitól. Bőrfesték használatával saját kezűleg is elvégezheti a felújítást. Most figyeljen!

De mielőtt ecsetet ragadna..

A megelőzés nagyon fontos, ha bőr bútorai eredeti állapotát szeretné megőrizni. Rendszeres tisztítással és bőrápoló használatával megelőzheti a használatból eredő amortizációt. Így sokáig élvezheti otthona kényelmét.

A váratlan sérülések, apró karcolások ellen sajnos semmi nem védi meg a kanapéját, de szerencsére erre is van megoldás. A magas pigment tartalmú kreatív bőrfestékekkel otthon is elvégezheti a kopott bőr felújítását.

Tipp: Festés előtt mindig végezzen próbát egy kevésbé látható helyen. Kisebb felületek renoválásába nyugodtan belevághat, de a nagyobb javításokat bízza szakemberre!

A bőrfesték használatának egyszerű lépései

1. A felület előkészítése

Első lépésként tisztítsa meg a felületet a bőr maradványoktól. Ehhez használhat repedés eltávolító tisztítót vagy finom csiszoló papírt. A művelet elvégzése után alkoholos tisztítóval törölje át a bőrt.

2. Repedések javítása

Megelőzésként bőrerősítő folyadék használata javasolt. A már meglévő repedések eltüntetésében a folyékony bőr lesz segítségére. Spatulával vigye fel az anyagot a sérülésre és a száradási idő után csiszolja vissza. Szükség esetén ismételje meg többször a műveletet. A nagyobb lyukak feltöltésére sűrűbb, paszta állagú töltőanyagot kenjen fel.

A szakadások eltüntetésére kevés lesz a folyékony bőr. Ennek javítására a rugalmasra száradó bőr ragasztó lesz ideális, ami száradás után sem reped ki. A mintás bőr textúrája is kijavítható, ha megsérül, kiszakad – ehhez bőr mintázat másolót használhat.

3. A festés előkészítése

Ha tartósabb eredményt szeretne elérni, akkor közvetlenül a festés előtt vigyen fel tapadáserősítő folyadékot a bőrre.

4. Bőrfesték használata

A vízbázisú bőrfestéket rázza fel és ecsettel vagy szivaccsal vigye fel a bőrre (műbőrre, textilre, PVC-re) vékony rétegekben (általában 2-6). Kiváló fedőképességének köszönhetően a sötét és világos felületeket is kiválóan lefedi.

5. Ezt se felejtse el!

Száradás után a festést befejező lakkal zárja le. Ezt is érdemes 2-3 rétegben fújni, hogy megfelelő impregnálást biztosítson. Továbbá a matt, selyemfényű vagy fényes lakkréteg hatására a festés ellenállóbb lesz a karcolások ellen.

A teljes száradási időt követően (24 óra) a felület puha tapintású és rugalmas marad – nem hámlik, nem reped.

+ 1 Tipp:

Kiélné kreativitását? Ne fogja magát vissza! A kreatív hobby bőrfestékekkel egyedi mintákkal és mentálfénnyel is feldobhatja bőr kiegészítőit. Az aprólékos részletek kidolgozásához a száradás lassítót javasoljuk.

Ne dobja ki egy apró hiba miatt kedvenc bútorait! A kopott bőr ennél többet érdemel, hiszen saját kezűleg is helyrehozhatja a kisebb sérüléseket. Tegyen egy próbát, de vigyázzon, mert könnyen rákaphat a dekorálás izgalmaira.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Anna Kolosyuk

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.