Támogatott tartalom

A digitális villanyóra előnyei

A digitális villanyóra korszaka

Az elmúlt években a digitális villanyóra egyre inkább kiszorította a hagyományos, mechanikusan működő órákat. Napjainkban már az áramszolgáltatók többsége is ezeket preferálja, amik lassan de biztosan felváltják a régi tárcsás modelleket.

Az új készülékek természetesen már digitális kijelzőt és számtalan biztonsági funkciót alkalmaznak, ám a sok előny mellett akad néhány hátrányuk is. Nézzük meg, mi szól a digitális villanyóra mellett és ellene!

A digitális villanyóra hátrányai

Szerencsére nincs sok dolog, ami a digitális villanyóra ellen szól, de azzal a pár aprósággal érdemes tisztában lennünk. A modern készülékek már nem használják a forgó számtárcsákat, helyette egy digitális kijelző mutatja az aktuális óraállást.

Van azonban jó pár típus, amelyik nem rendelkezik kijelzővilágítással, így ezekről meglehetősen nehéz leolvasni a számokat. Ez elsősorban a gyengén látók és idős emberek esetén lehet probléma, de akár még éles szemmel is zseblámpa kellhet a leolvasásukhoz.

A másik hátránya az újabb típusú óráknak, hogy érezhetően több energiát fogyasztanak, mint a régi modellek.

A digitális villanyóra előnyei

Természetesen az új órák sokkal nagyobb tudással rendelkeznek, mint az elődeik. Nem tartalmaznak mechanikus alkatrészeket, így nem lehet „okosan megbütykölni” őket. Aki úgy gondolja, hogy ez inkább hátrány, annak érdemes tudnia, hogy a szerkezet rögzíti, ha valaki felnyitja a burkolatot és azt is érzékeli, ha valaki a fővezetékre kötve kíván áramot lopni.

Egyszóval nem érdemes ügyeskedni. Még a legegyszerűbb digitális villanyóra is eltárolja 5 évig a fogyasztási adatokat, megbízhatóan rögzíti az áramszüneteket és pontosan méri többek között a feszültséget, a frekvenciát és a teljesítményt. Nem okoz gondot az esetleges áramingadozás sem, az óra 140 V és 290 V között tökéletesen működik.

Egyszóval a digitális villanyóra megfelel a kor elvárásainak, pontosan mér, áramszünet esetén is tárolja az adatokat és a külső hőmérséklettől, illetve a páratartalomtól függetlenül megbízhatóan működik.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.