Háztartás

A fenntartható konyha legfontosabb eszközei

A fenntarthatóság ma már központi szerepet játszik az otthoni és az ipari konyhákban is, hiszen így nem csak ökológiai lábnyomunk, hanem költségeink is csökkenthetők. Ehhez azonban érdemes ismernünk a fenntartható konyhák legfontosabb eszközeit. Az alábbiakban ezekkel foglalkozunk.

Konyhai törlőkendő

A papírtörlő használatával indokolatlanul sok szemetet termelnek a konyhák, helyette használhatunk mosható konyhai törlőkendőt, amivel ugyanúgy tudunk takarítani, viszont ezt akár évekig is használhatjuk. Ráadásul bizonyos fajtákat még komposztálhatunk is.

Újrafelhasználható szatyrok, táskák

A nagy és kisebb méretű vászontáskák használatával nullára csökkenthetjük a nagy mennyiségű műanyag szatyrokból származó hulladékot. A pékáruk és a zöldségeket is vásárolhatjuk úgy, hogy nem nejlonba, hanem vászonba tesszük őket, amelyeket a következő bevásárlásra is magunkkal vihetünk. Emellett a szemeteszsákok számát is érdemes visszafognunk.

Méhviaszos kendők

A méhviaszos kendők kiválóan alkalmazhatók a alufóliák helyett. Élelmiszerek tárolásához, frissen tartásához vagy edények lefedésére is alkalmas, általában egy év használatot bír, utána pedig komposztálható.

Üveg vagy fémedények

Az üveg és fém tárolóedények otthon és bevásárláshoz is használhatók, így csomagolás nélkül vihetünk haza élelmiszereket. Természetesen a meglévő és használt műanyag edényektől sem kell megszabadulni a környezettudatos élet nevében, hiszen a fenntartható konyha lényege, hogy csak olyan dolgoktól váljunk meg, amiket semmilyen formában nem tudunk újrahasznosítani.

Öntöttvas főzőedények

A fenntartható konyha egyik legfontosabb eszköze a megfelelő sütő-főző eszközök megléte. A legtöbb edény és fazék, különösen a bevonat nélküli eszközök idővel tönkremennek és használhatatlanná válnak. Az öntöttvas edények azonban környezetbarát alternatívát biztosítanak.

Energiatakarékos főzőlap

Az indukciós főzőlapok gazdaságosak és gyorsan felmelegednek, így a vacsora pillanatok alatt elkészül. A hagyományos főzőberendezésekhez viszonyítva ezek sokkal energiatakarékosabbak, így a fenntarthatóbb működéshez is hozzájárulhatnak.

Keverőcsapok

A fenntarthatóság jegyében érdemes lehet a hagyományos csapokat lecserélnünk úgynevezett keverőcsapokra, amikkel érintés nélkül dolgozhatunk, ráadásul olyan verziókat is találhatunk, melyek közvetlenül felmelegítik az érkező vizet.

Energiatakarékos konyhai gépek

A környezettudatosság a konyhában a főzési módszerekre is kiterjed, de nem érdemes csak a főzőlapnál megállni. A legtöbb modern sütő gyorsan eléri a kívánt hőfokot, ezért nem szükséges előmelegíteni őket, ami komoly segítség a fenntarthatóság érdekében.

Emellett érdemes lehet olyan speciális eszközök beszerzésén is elgondolkodnunk, mint például egy gofri sütő, palacsintasütő. kontaktgrill, vagy lángossütő gép online vásárlásán is, hiszen ezek az adott feladatot sokkal hatékonyabban láthatják el.

Összegezve: A fenntartható konyha tehát ma már könnyen kivitelezhető, csupán a megfelelő konyhai gépekre és eszközökre van szükségünk és máris csökkenthetjük hulladéktermelésünket, energiafelhasználásunkat és így költségeinket is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.