Lakásfelújítás

A fenntarthatóság nyomában – új napelem technológia a zöldebb világért

A napenergia felhasználása terén a mérnökök, tervezők szakértők egyre újabb és újabb területeket hódítanak meg, a kutatásoknak, innovációnak köszönhetően pedig olyan forradalmian új megoldások születnek, amelyekről korábban még csak nem is hallottunk.

A felhasználóbarát, a hétköznapjainkban az építkezéseken, árnyékolástechnikában, nyílászárók felszerelésében vagy éppen a közösségi energiaelosztásban hasznosítható új napelem technológiák karnyújtásnyira vannak, elterjesztésük és tudatos felhasználásuk révén pedig környezettudatosabb, fenntarthatóbb világot tudunk teremteni.

Bár a napelemek és a szélenergia telepítésének üteme rohamosan fejlődik, a tiszta energia felhasználásának aránya még elmarad a várakozásoktól – figyelmeztetett nemrégiben a Nemzetközi Energiaügynökség.

A napelem továbbra is a megújuló energiák „királya”, s egyike a legolcsóbb és legversenyképesebb energiaforrásoknak. Egyes forgatókönyvek szerint 2030-ig 750 GWdc napenergiát telepítenek az Európai Unió területén, amihez legalább egymillió, napenergiával foglalkozó munkavállalóra lesz szükség.

Közösséget is formál az új napelem technológia, a SolShare modell

Az Euronews nemrégiben számolt be egy walesi újdonságról. Egy lakótömb olyan napelemes rendszert kapott, amellyel az összes lakást ugyanahhoz a tetőpanelhez kötötték.

Ennek az új napelem-technológiának köszönhetően az ott lakók villanyszámlája felére csökkent, s áramigényük háromnegyedét ebből a forrásból tudták fedezni, amivel egy fenntarthatóbb, zöldebb környezet létrehozásához is hozzájárultak.

Az ausztrál Allume Energy által fejlesztett „SolShare” modell eddig a világon az egyetlen olyan napelem technológia, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen tetőrendszerről több lakást ellássanak energiával.

A cég szerint a kontinensen közel 300 millió ember él olyan alacsony és közepes magasságú lakóépületben, amelyek tetőterére a SolarShare technológiával működő rendszer elhelyezhető, s ez felgyorsíthatja a napelemek elterjedését.

A kísérleti programban részt vevő huszonnégy lakásnak e technológia híján egyenként kellett volna különálló panel-, inverter- és akkumulátor-készletet telepítenie, ami jelentősen növelte volna a költségeket.

Az épület által termelt energiát igazságosan, egyenlően osztják szét, a lakók alacsonyan tartják a villamosenergia-költségeiket, s mivel annak nagy részét felhasználják, nem kerül vissza a hálózatba, hanem a helyi közösségben hasznosul.

Áramot termel a különleges festék

napelem

Kép forrása: 123rf.com

Az USA élen jár a napenergia-ágazat fejlesztésében, amihez a magánszektorból érkező dollár-tízmilliárdok is hozzájárulnak. Ez a készpénz-tömeg innovációt hoz az iparágba, s forradalmian új technológiák születnek.

Ilyen az úgynevezett „szoláris festék” is, – egy olyan alapanyag, amely képes áramot termelni, miközben eredeti funkciójának megfelelően falat festhetünk vagy átszínezhetünk vele, egyszóval „normális” festékként is használhatjuk. Így nem csupán egy tetőt, hanem egy egész épületet át lehet alakítani napenergiát termelő felületté.

Az újdonságról beszámoló szaklap, a SolarReviews cikke szerint a iparág éltető elemét eddig a hagyományos fotovoltaikus napelemek jelentették, amelyek rengeteg pénzt takarítanak meg a lakástulajdonosoknak, de az árak és a kivitelezéssel járó ügyintézés egyeseket visszatart attól, hogy napenergiára váltsanak át.

Ha viszont egyszerűen lefesthetik majd a tetőt és a falat olyan festékkel, amely képes elektromos áramot termelni, máris könnyebben belevágnak egy ilyen beruházásba.

Jelenleg több különböző technológiájú „szoláris festéket” ismer a piac. Az egyik úgynevezett szintetikus molibdén-szulfidot tartalmaz, amely a levegőből felszívja a nedvességet, a szintén benne lévő titán-oxid pedig segít a festéknek a napenergia felhasználásakor az elnyelt nedvességet hidrogén- és oxigénrészecskékké bontani, s így tiszta energia előállítására használható fel.

Ha a tudományos kísérleti szakasz után kereskedelmi forgalomba kerülnek, ezek a napelemes festékek környezetbarát és költséghatékony módon állíthatók majd az energiatermelés szolgálatába.

A másik típust, a fotovoltaikus festéket a Torontói Egyetemen fejlesztik: ezek a nanoméretű félvezetők képesek felfogni a fényt és elektromos árammá alakítani azt. Olcsóbbak, mint a hagyományos napelem rendszerek, így csökkentik az elektromos áram előállítási költségét.

Később akár ezeket az anyagokat a járművekre is felfesthetik majd, amivel azok is napenergia-termelő eszközök lehetnek. A megnövekedett hatékonyságnak és az olcsóbb gyártási költségeknek köszönhetően a napelemes festékek egy napon majd az otthonok és a vállalkozások energiatermelésének elsődleges forrásaként működhetnek.

Azonban jelenleg még híján vagyunk e speciális festékek tömeggyártási lehetőségeinek, kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerültek, így annak, aki komoly pénzt szeretne megtakarítani a villanyszámláin, és saját maga termelné meg a tiszta energiát, kétségtelenül a tetőtéri napelemek jelentik napjainkban a megfelelő választást.

Napelem: tető helyett ablak

A napelemes ablakok bármely épületben alkalmasak arra, hogy a napenergiát megújuló árammá alakítsák, hisz üvegük úgy működik, akár egy napelem, ugyanakkor eredeti feladatuknak megfelelően lehetővé teszik a fény átjutását a másik oldalra, miként egy normál ablak.

Hasonlítanak a hagyományos társaikhoz, de fotovoltaikus üvegezéssel vannak felszerelve, amelyek képesek hasznosítani és elektromos árammá átalakítani a napenergiát. Vagyis egy-egy lakástulajdonos úgy tud általuk termelni megújuló energiát, hogy nincs szüksége hagyományos napelemekre.

A speciális üvegablakok a nappali órákban a rajtuk áthaladó fény segítségével ingyenesen megújuló villamos energiát biztosíthatnak, míg a felesleges energiát akár el is tárolhatjuk későbbi felhasználásra.

Lebegő energiaforrások

napelem

Kép forrása: 123rf.com

A napelemes léggömbök a legizgalmasabb újítások közé tartoznak. A napsugárzás segítségével felmelegítik magukat, és akár egy hőlégballon, elkezdenek lebegni.

Ezek a napelemes ballonok hatékony eszközei lehetnek az energiatermelésnek: legtöbbjük sötét színű, így sokkal könnyebben szívják fel a nap melegét: amikor felszállnak, a napenergiát használják, lefelé viszont a szélenergia segítségével jönnek. Ezeket a napelemes léggömböket jól lehet használni akár a bolygók kutatáshoz, de otthonok és épületek is profitálhatnak belőlük.

Passzív napelemes tervezés

A napelemes technológia általában olyan eszközöket foglal magában, amelyeket lakásokra, házakra vagy más épületre telepítenek. Ugyanakkor létezik az úgynevezett passzív napelemes tervezés, amely egyre népszerűbb.

Ilyenkor megnézik az épület naphoz viszonyított elhelyezkedését, és eleve úgy tervezik meg, hogy a passzív napelem irányítsa, hová engedjék be a napot az ablakok.

A passzív tervezés az Egyesült Államokban már konkrét előnyökkel jár, hiszen sok vállalkozás akár 20 százalékkal is hajlandó többet fizetni egy ilyen tanúsítvánnyal rendelkező zöld épületben lévő irodáért, mert később megtérül az energiahatékonyság.

Vízen lebegő napelem-farmok

Az előrejelzések szerint a globális energiafogyasztás az elkövetkező negyedszázadban 50 százalékkal növekszik majd. A napelemek ezen belül jelentős szerepet kapnak, de a fenntartható fejlődés érdekében a napelemes farmokat a környezet károsítása nélkül kell majd megépíteni, hiszen a termő-, és élőhelyeket is meg kell őrizni.

Környezettudatos megoldásként az úszó napelemfarmok jöhetnek szóba, amelyek a föld és a víz felett működnek, így nem zavarják az ökoszisztémát. Jelenleg is sok ország használja már ezek az óceánban, hiszen számos szigetet össze tudnak így kötni, s több száz otthont és üzletet képesek eképp árammal ellátni.

Igaz, rossz időjárás esetén a lebegő napenergia-farmok jobban kitettek a hullámoknak, de ezt akár előnyükre is változtathatják, hiszen a víz hűti a napelemeket, így javítja azok energiatermelő képességét.

Megbízható napelemes szolgáltató – A1 Solar

Az A1 Solar 160 fős csapata már több mint 300 céges megrendelőnek telepített napelemes rendszert. A cég kiemelkedően képzett szakemberei az ügyfelek céljaira és lehetőségeire fókuszálnak, hogy a legoptimálisabb megoldást nyújtsák számukra.

A projektek során minden szükséges feladatot kézben tartanak, a helyszíni felméréstől kezdve a tervezésen át egészen a teljes kivitelezésig. Tehát teljes mértékben megbízhatnak bennük, hogy a napelemes rendszer telepítése során mindent gondosan lebonyolítanak.

Ha olyan szolgáltatóra van szüksége, amely jelentős referenciával és szakértelmével rendelkezik a céges napelemes rendszerek területén, akkor válassza az A1 Solar csapatát!

Képek forrása: Depositphotos.com; 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.