Támogatott tartalom

A gyémántok, mint kiváló ékszer alapanyagok

A gyémántok jól ismertek az ékszerekben való kiemelkedő szerepükről. A romantika ikonjaivá váltak, és ma már elválaszthatatlanul kapcsolódnak ahhoz az elképzeléshez, hogy a szerelem, akárcsak a gyémánt, örökké tart. Így nem csoda, hogy az eljegyzési gyűrűk egyik legkeresettebb drágakövei.

Tudjon meg mindent a gyémánt erősségeiről és történetéről, miközben elmeséljük, mi teszi a gyémántot tökéletessé az ékszerekben való felhasználásra.

A gyémánt tartóssága

A Mohs-féle keménységi skálán 10-es keménységével a gyémánt a legkeményebb ismert természetes anyag a Földön. Ez a tartósság az oka annak, hogy a gyémánt a soha véget nem érő szerelmet szimbolizálja.

A gyémánt kialakulása 1-3 milliárd évig tart a föld felső köpenyében, és részben ez a lassú kialakulási folyamat az oka annak, hogy a gyémánt ilyen kemény, és ellenáll a karcolásokkal, repedésekkel és törésekkel szemben, ha más anyagokkal érintkezik (kivéve egy másik gyémántot).

Miért olyan kemény a gyémánt?

Egyszerűen fogalmazva, a gyémánt keménységét a molekuláris felépítése okozza. A gyémántban lévő szénatomok szoros kovalens kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Két atom osztozik egy elektronon, és a tetraéderes, azaz négyfalú háromszög alakú egység öt szénatomból áll.

Ezt a molekuláris felépítést az okozza, hogy a föld alatt a hő és a nyomás összenyomja a szénatomokat, és rendkívül koncentrált szerkezetet hoz létre.

Szépség

A gyémánt a legtöbb ember szemében az egyik legszebb drágakő, de szépségét objektíven is lehet számszerűsíteni. A gyémánt értéke és vonzereje a 4C-vel mérhető. A 4C közül az első a szín. Bár a gyémántok többféle színben létezhetnek, a legkívánatosabb megjelenés a kristálytiszta.

A tisztaság azt méri, hogy mennyi hiba (vagy zárvány) van a kőben. Minél kevesebb a hiba, annál szebb, tisztább és fényesebb a gyémánt. A karát a gyémánt súlyára utal, nem pedig a méretére, de nem mindig érvényes, hogy a nagyobb súly jobb.

A megfelelő karátos kő megtalálása fontos része a lenyűgöző gyémántékszerek készítésének A csiszolás vitathatatlanul a gyémánt legfontosabb eleme, mivel elsősorban ez felelős a fény belső fénytöréséért, amely a gyémánt szikrázását okozza.

Annak megértése, hogy a különböző csiszolási módszerek hogyan befolyásolják a gyémánt ragyogását és fényét, minden ékszerész számára alapvető fontosságú készség.

Miért csillognak a gyémántok?

A fénytörés és a teljes belső visszaverődés a gyémánt ragyogásának titka.
A csiszoló által a kő falában kialakított szögek döntő szerepet játszanak a briliáns fényének maximalizálásában.

Ha a gyémánt túl mély, a fény az oldalfalakon keresztül távozik, ha túl sekély, a fény valószínűleg az alján keresztül „szivárog”. Az ideális csiszolású gyémántok biztosítják, hogy a fény belülről visszaverődik, és a felső felületen keresztül távozik vissza.

Kulturális jelentőség

A gyémánt ékszerekben való népszerűségének másik oka a 3000 évvel ezelőtti Indiáig visszanyúló kultúrákban szerzett történelme és hírneve. Állítólag először 1047-ben használták ékszerekben, egy magyar királynő koronájában, az első gyémánt eljegyzési gyűrűt pedig 1477-ben kapta Burgundi Mária, 70 évvel azután, hogy 1407-ben először jegyezték fel a gyémánt professzionális csiszolását.

A gyémánt, mint ékszerkő népszerűségét azonban a De Beers által 1947-ben megrendelt reklámkampány indította el, amelyben egy szövegíró először alkotta meg a „A gyémánt örökkévaló” kifejezést.

A gyémánt keménysége, ritkasága, szépsége, valamint a szerelemmel és a romantikával való elválaszthatatlan kapcsolata miatt tökéletes választás ékszernek – a legértékesebb kincseink, amelyek a legkülönlegesebb alkalmakkor is jelen vannak.

Bár a gyémánt tökéletes eljegyzési gyűrű, nem mindig könnyű megtalálni a tökéletes gyűrűt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.