Támogatott tartalom

A harcias megjelenésű, védelmező cane corso

A cane corso, más néven olasz masztiff tökéletes őrkutya, ugyanakkor nagyszerű házi kedvenc is. Története kapcsán hosszú múltra tekinthetünk vissza, a római harcmezőktől egészen mostanáig. A tekintélyt parancsoló külső azonban egy érző szívet takar. 

Marcona külsővel rendelkező, mégis igazán szeretetre méltó kutya

A Grandopet.hu cane corso fajtaleírása alapján ismertetjük a korábban harci kutyaként tartott, napjainkban viszont már védelmező, ragaszkodó családi ebként elterjedt olasz masztiffot. 

Dél-Olaszországból származik, elődeit a háborúkban alkalmazták, sőt, arénákban is előfordultak. A birodalmi időszakot követően őrző-védő kutyusként tekintettek rá. A háború idején töltényhordozóként is megállta helyét. 

Nevének jelentése is sokat elárul, hiszen valóban nagyszerű testőr, valamint erős és hatalmas. Ezek a jelzők utalnak kiváló védelmező képességére. A határokon, földeken gyakran őrök mellett alkalmazták. 

Annak ellenére, hogy egyesek agresszív fajtának gondolják, az ideálisan nevelt eb ragaszkodó, és még a gyerekekkel is remekül érzi magát. Egy barátságos, jámbor jellem, természetesen ez megköveteli a megfelelő nevelést és a szerető környezetet. Célszerű már kiskorától kutyaiskolába vinni, ezáltal egy jól szocializált kutyus válhat belőle. 

Teljes értékű családi kedvenc, de kiképezhető nyomkövető, rendőrkutyaként is. A jelleme tehát nagymértékben a nevelésétől és a környezetétől függ. 

Cane corso külső jellemvonásai

Robusztus testfelépítésű, masszív, izmos kutyafajta, a kan testsúlya 45-50 kg, míg a szukáé 40-45 kg-ot érhet el. 

Szőrzete sima, fényes és kellően sűrű. Leginkább fekete, vörös és szürke színekben lelhető fel, de előfordulhat akármilyen árnyalatú foltos, csíkos kombinációban is. Bundája nem igényel speciális ápolást, heti egy alkalommal érdemes átfésülni. 

Főbb jellegzetességei a széles fej és a háromszög formájú, álló fülek. Nagy orrával, lapos orrhátával és sötét szemeivel hamar beazonosítható. Tekintete éberséget sugároz, homlokredői és ívelt szemöldöke révén komoly és elgondolkodó vonásokat mutat. 

Óriási mozgásigénnyel rendelkezik, emiatt kertes házban élőknek javasolt leginkább. Tekintve képességeit remek őrkutya, aki az idegenekkel szemben tartózkodó, de nem feltétlenül támadó. 

Olaszországban gyakran látni a rendőrség berkein belül. 

Kinek jó választás a cane corso?

Tapasztalt gazdinak javasolt, akitől határozott, de szeretetteljes nevelést kaphat és sok-sok figyelmet, gondoskodást. Naponta minimum 30 percnyi mozgás és a közös időtöltés alapvető. Mozgásigényéből kiindulva kertes házzal rendelkező gazdi ideális számára, ahol elegendő tér áll rendelkezésére. 

Egy rendkívül ragaszkodó kutya, akinek szüksége van törődésre és társaságra, emiatt, még ha nagyszerű őrkutya is, néptelen területek őrzésére nem alkalmazható. 

Megfelelő neveléssel jámbor, barátságos házi kedvenc válik belőle, aki a gyerekekkel is remekül kijön. 

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.