Élet-Stílus

A karácsonyfa állítás eredete – Innen ered a szokás!

A karácsonyfa napjainkra elválaszthatatlanná vált az ünneptől. Kedvünkre válogathatunk, a szebbnél-szebb, számtalan stílusú és színű díszből, amivel díszíthetjük és persze, saját magunk is készíthetünk rá díszeket. Ez azonban nem volt mindig így.

A fa, mint szimbólum a különböző kultúrákban, már régóta jelen van, az Ószövetségben az életerőt, a germánoknál a világot szimbolizálta. A karácsonyhoz és a téli napfordulóhoz az életfa szimbóluma kapcsolódott, mely kizöldülésével, az élet, sötétség és halál feletti diadalát hirdette.

A karácsonyfa állítás, mint szokás, a 16-17. században kezdődött, a Rajna felső szakaszának vidékéről indult, a protestáns, evangélikus gyakorlat nyomán. Ekkor még rendeletekkel szabályozták, hogy egy ember, csak egy fát állíthatott. A 18. századra, már egész Németországban szokássá vált, a gyertyákkal díszített karácsonyfa állítása.

A 19. század elején, Berlinből, Bécsbe is átterjedt a szokás, ahol eleinte csak a művészek és az arisztokrata családok, később már a polgári családok is a feldíszített karácsonyfában ünnepelték a karácsonyt. Ebben az időszakban történt az az érdekes eset is, hogy Ferenc József feldíszített fát küldött a Madeirán lábadozó Erzsébet királynénak.

Ezt követően a karácsonyfa díszítés szokása töretlenül terjedt világszerte, a tengerentúlra a kivándorlók, míg Angliába Viktória hercegnő férje, a német Albert szász–coburg–gothai herceg közvetítésével.

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: Mult-kor.hu


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.