A komposztáló előnyei
A szerves hulladék komposztálásával sokat tehetünk a környezetünkért. A komposztálás alatt az egyes konyhai és kerti hulladékok biológiai lebontását és átalakítását értjük. Így a háztartási szemét 30-30%-a helyben marad, tehát nem szükséges azokat elszállítani, nem kerülnek hulladéklerakóba, és nem kell feleslegesen elégetni őket.
A komposztálás által a szerves hulladékból értékes tápanyagok szabadulnak fel, amik visszakerülhetnek a kertünkbe és a lakókörnyezetünkbe, így természetes módon táplálhatjuk növényeinket anélkül, hogy mesterséges műtrágyákra lenne szükségünk. De ne feledjük, a folyamathoz elengedhetetlen egy minőségi, praktikus komposztáló beszerzése és kialakítása!
Mi történik komposztálás során?
A komposztáláskor a komposztáló tartályba tett élelmiszerhulladékok, mint például a zöldségek és gyümölcsök maradékai, a kávézacc, a tojáshéj és a konyhai hulladékok, vagy akár az elhalt falevelek természetes módon lebomlanak, majd átalakulnak tápanyagdús, humuszban gazdag komposzttá.
Miért hasznos a komposztálás?
Az első és talán legfontosabb ok az, hogy jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Egy átlagos magyar háztartásban évente fejenként körülbelül 600 kilogramm hulladék keletkezik, amelynek 30%-a szerves anyagokból áll, amik komposztálhatók. Ez azt jelenti, hogy évente fejenként kb. 180 kilogramm hulladékot tudnánk újrahasznosítani a komposztálás által.
Továbbá a komposzt kiválóan támogatja a talaj egészségének megőrzését és a növények hatékony táplálását. Gondoltad volna, hogy a komposzt az ember által ismert legrégebbi és legtermészetesebb műtrágya, valamint talajjavító?
A megfelelő komposztáló kiválasztása
Az ideális komposzttartály időjárásálló anyagból készül, jól tartja a hőt, kényelmesen bele lehet tölteni a hulladékot, a szélvédelmét pedig a zárható fedele biztosítja. A házi komposztkészítés pedig nem egy bonyolult feladat, ennek elsajátításával egy újabb szintre léphetünk a környezettudatosság terén.
Íme, néhány hasznos tipp, amely segíthet abban, hogy a komposztálás még hatékonyabb legyen!
- Árnyékos hely: Fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk ki komposztáláshoz a kertben. Tegyük árnyékos helyre a komposztálót, így megakadályozhatjuk a túlzott párolgást, és megelőzhetjük azt, hogy túl száraz legyen a komposzt.
- Megfelelő arány: A jó komposzt kialakítása érdekében ügyeljünk mind a zöld (például friss konyhai hulladék, fűnyesedék), mind a barna (például száraz levelek, papír) anyagok megfelelő arányára. A zöld anyagok gazdagak nitrogénben, míg a barnák magas széntartalommal rendelkeznek. Az optimális arány 3:1 a barna anyagok és a zöld anyagok között.
- Aprítás: Ha nagyobb méretű szerves hulladékokat érdemes kisebbre aprítani, ugyanis a darabolás növeli a felületet, ami felgyorsítja a lebontási folyamatot. Használhatsz aprítógépet, de késsel vagy ollóval is dolgozhatsz.
- Víz és oxigén: A komposztban a megfelelő nedvességtartalom és a oxigénellátás kulcsfontosságú. Figyelj arra, hogy a komposzt mindig nedves legyen, de ne áztasd el. Szükség esetén öntözd meg vagy takard le, hogy megőrizze a megfelelő nedvességtartalmat. Emellett időnként forgasd vagy keverd át a komposztot, hogy biztosítsd a megfelelő oxigénellátást.
Mik a jó komposztanyagok?
- A konyhai hulladékok, mint például a gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, teafilter tartalma,
- A kerti hulladékok, mint például elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, levelek, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz,
- Egyéb hulladékok, mint például kezeletlen fa, papír (nem színes), karton.
Mit NE TEGYÜNK bele a komposztálóba?
- Tejtermék, konyhai húsmaradék, olaj, zsír, péksütemény,
- Kövek, műanyagok, fémek, üveg, gumi, építési törmelék,
- Festék, vegyszer,
- Veszélyes, illetve radioaktív hulladék,
- Vegyszeres vagy vegyszerrel szennyezett zöldhulladék,
- Szennyvíz,
- Diófalevél (korlátozottan),
- Húsevő állatok alma (kutya, macska),
- Kezelt déligyümölcsök,
- Virágzó gyom, olajos ágú növények.
Kép forrása: Dreamstime.com
Hirdetés (X)