Háztartás

A komposztáló előnyei

A szerves hulladék komposztálásával sokat tehetünk a környezetünkért. A komposztálás alatt az egyes konyhai és kerti hulladékok biológiai lebontását és átalakítását értjük. Így a háztartási szemét 30-30%-a helyben marad, tehát nem szükséges azokat elszállítani, nem kerülnek hulladéklerakóba, és nem kell feleslegesen elégetni őket.

A komposztálás által a szerves hulladékból értékes tápanyagok szabadulnak fel, amik visszakerülhetnek a kertünkbe és a lakókörnyezetünkbe, így természetes módon táplálhatjuk növényeinket anélkül, hogy mesterséges műtrágyákra lenne szükségünk. De ne feledjük, a folyamathoz elengedhetetlen egy minőségi, praktikus komposztáló beszerzése és kialakítása!

Mi történik komposztálás során?

A komposztáláskor a komposztáló tartályba tett élelmiszerhulladékok, mint például a zöldségek és gyümölcsök maradékai, a kávézacc, a tojáshéj és a konyhai hulladékok, vagy akár az elhalt falevelek természetes módon lebomlanak, majd átalakulnak tápanyagdús, humuszban gazdag komposzttá.

Miért hasznos a komposztálás?

Az első és talán legfontosabb ok az, hogy jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Egy átlagos magyar háztartásban évente fejenként körülbelül 600 kilogramm hulladék keletkezik, amelynek 30%-a szerves anyagokból áll, amik komposztálhatók. Ez azt jelenti, hogy évente fejenként kb. 180 kilogramm hulladékot tudnánk újrahasznosítani a komposztálás által.

Továbbá a komposzt kiválóan támogatja a talaj egészségének megőrzését és a növények hatékony táplálását. Gondoltad volna, hogy a komposzt az ember által ismert legrégebbi és legtermészetesebb műtrágya, valamint talajjavító?

A megfelelő komposztáló kiválasztása

Az ideális komposzttartály időjárásálló anyagból készül, jól tartja a hőt, kényelmesen bele lehet tölteni a hulladékot, a szélvédelmét pedig a zárható fedele biztosítja. A házi komposztkészítés pedig nem egy bonyolult feladat, ennek elsajátításával egy újabb szintre léphetünk a környezettudatosság terén.

Íme, néhány hasznos tipp, amely segíthet abban, hogy a komposztálás még hatékonyabb legyen!

  • Árnyékos hely: Fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk ki komposztáláshoz a kertben. Tegyük árnyékos helyre a komposztálót, így megakadályozhatjuk a túlzott párolgást, és megelőzhetjük azt, hogy túl száraz legyen a komposzt.
  • Megfelelő arány: A jó komposzt kialakítása érdekében ügyeljünk mind a zöld (például friss konyhai hulladék, fűnyesedék), mind a barna (például száraz levelek, papír) anyagok megfelelő arányára. A zöld anyagok gazdagak nitrogénben, míg a barnák magas széntartalommal rendelkeznek. Az optimális arány 3:1 a barna anyagok és a zöld anyagok között.
  • Aprítás: Ha nagyobb méretű szerves hulladékokat érdemes kisebbre  aprítani, ugyanis a darabolás növeli a felületet, ami felgyorsítja a lebontási folyamatot. Használhatsz aprítógépet, de késsel vagy ollóval is dolgozhatsz.
  • Víz és oxigén: A komposztban a megfelelő nedvességtartalom és a oxigénellátás kulcsfontosságú. Figyelj arra, hogy a komposzt mindig nedves legyen, de ne áztasd el. Szükség esetén öntözd meg vagy takard le, hogy megőrizze a megfelelő nedvességtartalmat. Emellett időnként forgasd vagy keverd át a komposztot, hogy biztosítsd a megfelelő oxigénellátást.

Mik a jó komposztanyagok?

  • A konyhai hulladékok, mint például a gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, teafilter tartalma,
  • A kerti hulladékok, mint például elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, levelek, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz,
  • Egyéb hulladékok, mint például kezeletlen fa, papír (nem színes), karton.

Mit NE TEGYÜNK bele a komposztálóba?

  • Tejtermék, konyhai húsmaradék, olaj, zsír, péksütemény,
  • Kövek, műanyagok, fémek, üveg, gumi, építési törmelék,
  • Festék, vegyszer,
  • Veszélyes, illetve radioaktív hulladék,
  • Vegyszeres vagy vegyszerrel szennyezett zöldhulladék,
  • Szennyvíz,
  • Diófalevél (korlátozottan),
  • Húsevő állatok alma (kutya, macska),
  • Kezelt déligyümölcsök,
  • Virágzó gyom, olajos ágú növények.

Kép forrása: Dreamstime.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.