Élet-Stílus

A korallgyilkos fényvédő nemcsak a korallnak árt: avagy ezért használj fizikai fényvédőt

A többség egyszerűen bízik a nagy márkákban, eldönti, hogy kb. milyen naptejet szeretne, bemegy a boltba és kiválasztja a megfelelőt, aztán boldogan nyaralni indul.

Az egzotikus célpontokat felkeresők már tudják, de neked is jó tudnod: a hagyományos (kémiai) fényvédők közül többet már 4 országban betiltottak, az USA több államában pedig természetvédelmi vidékén tilos a használatuk.

Ezek a bizonyos korall-gyilkos fényvédők – a kutatások alapján – hozzájárulnak, vagy pedig direktben okozzák a korallok kifehéredését, s így lényegében a pusztulásukat.

Ok, de nekem ez miért fontos, ha csak leugrom az Adriára/Balatonra?

A környezeti hatásokat tekintve: bár ezeket az anyagokat még csak a korallok pusztulásával kapcsolták össze kutatások, de a Guardian egy nemrég megjelent cikke szerint, ezek a fényvédő kemikáliák beépülnek a Mediterrán térség növényzetébe is.

Nem mellesleg már egy használat után az emberi szervezetben (vérben, vizeletben, anyatejben is) kimutatják. Másrészt a kémiai fényvédők többsége bizonyítottan hormonkárosító: beavatkozik az emberi hormonrendszer működésébe.

Kémiai fényvédők? Azok meg mik?

Röviden összefoglalva, kétféle módon tud téged egy bőrre kenhető anyag megvédeni az UV sugaraktól. A kémiai fényvédők olyan anyagok, amelyek  “elnyelik” az UV-sugárzást, mely sugárzás hatására átalakulnak, azaz kémiai úton történik a védekezés.

A fizikai fényvédők ezzel szemben nagyon apró ásványi részecskék, amelyek visszatükrözik az UV-sugárzást, mintha milliónyi kis tükör lenne a bőröd felületén.

Hacsak nem nano méretűek, nem szívódnak fel a bőrbe, sőt jellemzően azt tapasztalják a használók, hogy alapos zuhanyozás kell este, hogy minden maradványtól megszabaduljunk. (Persze a fizikai fényvédők sem tökéletesek: belélegezni nem jó őket, ezért spray naptejek használata nem javasolt).

A kémiai fényvédők bizonyítottan felszívódnak az emberi szervezetben, akár már egyetlen használat után kimutathatóak a vérben, vizeletben vagy akár az anyatejben.

Sajnos azt is tudjuk, hogy nagy többségük hormonkárosító hatású: beavatkozik az emberi hormonrendszer működésébe. (És tipikusan az újonnan felfedezett anyagok a biztonságosak – talán csak azért, mert még nem volt idő értékelni a hatásukat).

Ez a hormonkárosító hatás már a felnőtteknél is annyira jelentős, hogy kutatásokban bizonyították, képzeld el mit okoz a gyerekeknél, ahol a bőrfelület aránya a testsúly-tömegre vetítve sokkal nagyobb.

Persze az UV-sugárzás ellen védekezni kell, de miért használnál kémiai fényvédőt, ha van biztonságosabb alternatíva?

Mit kell tudnom a fizikai fényvédőkről?

A fizikai fényvédők ahogy már fentebb írtam, tükörként tükrözik vissza az UV sugarakat. A két leginkább alkalmazott fizikai fényvédő összetevő a cink-oxid és a titánium-dioxid. Ezek extrém fehér ásványok, ezért a fizikai fényvédő naptej felkenése enyhe fehér réteget hagy a bőrön.

Mire kell figyelned a választáskor?

Jó ha tudod, hogy a nano részecskék átjutnak a bőrön, ezért csak nem-nano fizikai fényvédőt válassz! A cink-oxid sem teljesen ártalmatlan, ha megeszik, akkor hasmenést, irritációt válthat ki (ez főleg gyerekeknél veszély). Fényvédő hatása mellett gyulladáscsökkentő hatású is, ezért a popsikrémek jellemző alapanyaga.

A titánium-dioxiddal szemben egy kicsivel több aggályunk van, mivel belélegezve, rákkeltő hatású, ezért semmiképp se használj fizikai fényvédő naptejet spray formátumban.

A harmadik dolog amire érdemes figyelni, hogy mi mást tartalmaz az adott fizikai fényvédő: érzékeny bőrűeknél a felesleges illatanyag, felesleges/szintetikus színezék irritációt válthat ki, továbbá néhány tartósítószer is aggályos lehet.

Érdemes olyat választani, aminek az összetétele minél minimalistább, főleg ha érzékeny bőrre vagy babáknak/gyerekeknek választunk naptejet. Mivel manapság már elengedhetetlen a folyamatos UV-sugárzás elleni védelem, a megfelelő természetes fényvédő arckrém kiválasztásánál is fontos, hogy nem-nano fizikai fényvédőt tartalmazzon.

Összefoglalva: nem csak a környezetet, hanem a saját egészségedet is véded, ha inkább a fizikai fényvédők mellett teszed le a voksod. Fizikai fényvédőre fel!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.