A leghasznosabb tippek tűzifavásárláshoz
Talán elsőre nem is gondolnánk, de a tűzifa vásárlás rengeteg buktatóval járhat. Tapasztalatlanság esetén sokszor átverés áldozatai lehetünk, de még az is előfordulhat, hogy több éves rutinnal a hátunk mögött is olyan információk birtokába kerülünk, amiket már a kezdetekkor is jó lett volna tudni.
Hogy segítsünk elkerülni a csalásokat, most összegyűjtöttük a témakör leghasznosabb tippjeit. Cikkünkben egyaránt kitérünk a tűzifa kiválasztásának és megvásárlásának részleteire.
1. Tűzifát csak térfogatra vásároljunk!
Napjainkban kétféle módon vásárolhatunk tűzifát: tömegre és térfogatra. Bár mindkettő bevett szokásnak számít, mégsem mindegy, hogy melyiket választjuk. Ennek oka pedig a fa nedvességtartalmához kapcsolódik.
Míg a frissen kivágott fa nedvességtartalma legalább 40%,a tüzelésre alkalmas légszáraz tűzifa esetén ez az érték csupán 15-20%. A száradás során a fa térfogata állandó marad, de köbméterenkénti tömege viszont csökken. Ebből levonható a következtetés, hogy tömegre (mázsára) vásárolni fát nem épp a legkifizetődőbb.
Mivel a fa nedvességtartalmát vásárláskor nehéz megállapítani, így könnyen szembesülünk azzal az esettel, hogy miután néhány hónapot száradt a tűzifánk, már 20%-kal kevesebb a tömege és az elpárolgott vízért fizettünk.
Sokkal biztosabb tehát, hogyha a tűzifát erdei köbméterben vásároljuk meg.
Mit jelent pontosan az erdei köbméter?
Az erdei köbméter egy a tűzifa vásárlásakor gyakran használt mértékegység, a szakmán belül mindenki által elfogadott. A következőt jelenti:
- az 1 méter hosszúra vágott feldolgozatlan farönköket
- 1 méteres sorokba rendezik,
- és 1,7 méteres farakást (szakmai szóval sarangot)
csinálnak belőlük.
De honnan jön az 1,7 méteres magasság? Mivel a farönkök henger formájúak, ezért a hengerek között rés marad. Ahhoz, hogy kijöjjön az 1 hagyományos köbméternyi tiszta faanyag, a sarangokat körülbelül 1,7 méter magasra kell pakolni.
2. Járjunk utána a tűzifa fajtájának!
A következő fontos szabály, hogy a keményfa fajták között kell válogatni! Mivel nagyobb a sűrűségük, ezért jóval hosszabb ideig égnek, és magasabb fűtőértékkel rendelkeznek..
Bár napjainkban még sokan úgy gondolják, hogy az akácfa a legjobb tűzifa alternatíva, ez közel sem igaz. Valóban könnyen beszerezhető, de fűtőértéke például kisebb, mint néhány fajtársáé. Érdemes helyette inkább a kőrisfa, a cserfa vagy a bükkfa mellett dönteni.

Kép forrása: Freepik.com
3. Készülődjünk már tavasszal a fűtési szezonra!
A tűzifa-felvásárlás dömpingidőszaka általában az ősz beköszöntével kezdődik. Ám sokkal célszerűbb, ha már nyár elején belevetjük magunkat a készülődésbe, hiszen így bármelyik fatípus mellett is döntünk, biztosan marad idő arra, hogy megfelelő mértékben kiszáradjon.
Ha a tűzifa nedvességtartalma magasabb a 15-20%-os optimális értéknél, akkor a tüzelés során a keletkezett hőenergia nagy százaléka a víz elpárologtatására használódik el. Emellett sokkal nagyobb mértékben keletkezik például korom, ami a fűtőberendezés és a kéményrendszer szempontjából is károsító lesz.
Tehát érdemes a tűzifavásárlást időben megtenni és mindenképpen a tárolásra is figyeljünk oda. Többek között fontos, hogy a fát (kivéve, ha nem feldolgozott, mint például a fabrikett), felaprítva és külső tárolóban raktározzuk, jól védve az esőtől.
Ezenfelül nem szabad, hogy a tűzifakupac alulról vagy oldalról még több nedvességet szívjon magába, ezért raklapra kell felhalmozni, és a faltól számítva, körülbelül 10 cm-rel arrébb kell tárolni.

Kép forrása: Freepik.com
4. Vásároljunk felelős erdőgazdálkodásból!
Amikor kétes helyről vásárolunk tűzifát, hamar a csalók áldozataivá válunk. Sok apró trükk és kiskapu létezik arra, hogy milyen módon nyerészkedjenek a pénzünkön.
Ilyen például a korábban említett nedvességtartalommal való játszma, amikor frissen kivágott fát adnak el nekünk súlyra azaz mázsára. A súlyra kimért fa tömegét még gyakran azzal is megnövelik, hogy a tűzifa közé egyéb nehezékeket rejtenek.
További félreértéseket okozhat, amikor hagyományos köbméterben adják meg a fa árát. Így természetesen kevesebb fát kapunk, de csak minimálisan lesz olcsóbb, mintha erdei köbméterben vásároltuk volna.
A lényeg tehát, hogy tűzifa vásárlásra esetén résen kell lenni; a fa típusa mellett arra is oda kell figyelni, hogy honnan származik az áru. Válasszunk olyan kereskedőt, aki legális forrásból, felelős erdőgazdálkodásból szerzi be a kínált tűzifát – amelyiknek van telephelye, regisztrációs száma, és számlát is ad a vásárlásról –, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy minden rendben lesz.
Fatüzeléssel a környezetbarát életmód felé
A felelős erdőgazdálkodásból származó fa vásárlásával a környezetbarát életmód felé is tehetünk egy lépést.
Tudni kell, hogy az ellenőrzött forrásból származó tűzifa megújuló energiaforrásnak számít, mivel egy erdőgazdálkodásban a kivágott fa helyére újabb facsemetéket ültetnek. Ezzel együtt karbonsemlegesen is tudunk fűteni, hiszen a fa elégetése során kizárólag annyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit az élete során megkötött.
Érdemes olyan helyről beszerezni a tüzelőanyagot a fűtési szezonra, amelyik minden korábban felsorolt szempontnak megfelel.
A BioNova Hungary Kft. minden kritérium szerint a legjobbat nyújtja az ügyfelei számára: erdei köbméterben körhálós kiszerelésben keményfa fajtákat kínál megvásárlásra, és egy korszerű üzemben dolgozza fel a tüzelésre alkalmas fát, hogy minden törmeléktől és hulladéktól megtisztítva valamint felaprított állapotban kerüljön az Ön otthonába.
Képek forrása: Freepik.com
Hirdetés (X)