Gasztro

A legjobb konyhai fűszernövények főzéshez és sütéshez

Mi lenne a főzés és sütés fűszerek és gyógynövények nélkül?

Míg a gyógynövények friss vagy szárított levelek, virágok és csírák (vagy csak ezek egy része), a fűszerek egy általános kifejezés. Minden konyhai fűszernövény egyben konyhai fűszer is.

A konyhában, vagyis a mindennapi használatban alig van különbség a gyógynövények és a fűszerek között. Mindkettő fűszer a jobb vagy intenzívebb íz érdekében. Cikkünkben bemutatunk néhányat a kedvenceinkből.

Ánizs

Az ánizs nagyon változatos növény, amely fűszer- és gyógynövényként is használható. Magjaikat édes ételek és pékáruk finomítására használják. De szeszes italokhoz, levesekhez vagy halételekhez is használják.

Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legismertebb konyhai fűszernövény. Elsősorban az olasz ételekből ismert, mint a paradicsomszósz, a tésztaételek vagy a pizza.

Az ánizshoz hasonlóan íze enyhén édes, de enyhén borsos ízű. Használja a lehető legfrissebb bazsalikomot, hogy ne vesszen el aromaanyaga. Fűszerezésként ezért csak főzés vagy sütés után adjuk az ételhez.

Koriander

A koriander magot ősidők óta használják az emésztőrendszer megnyugtatására, valamint a hányinger, hasmenés és gázképződés enyhítésére. A levelek bőven tartalmaznak folsavat, C-vitamint és vasat is, amelyek mind fontosak a vér és az egészséges immunműködés szempontjából.

Tárkony

A tárkony gyakori gyógynövény, amelyet szószok vagy sajtok ízesítésére használnak. Édeskés ízével kicsit az ánizsra emlékeztet.

Kömény

A köményt évezredek óta használják fűszerként kenyérsütéshez vagy káposztás ételekhez. A konyhában azonban ritkán használják egyedüli fűszerként. Ehelyett általában csak más konyhai fűszernövényekkel kombinálva bontja ki igazi aromáját.

Kapor

Gyakran az uborkához és a halhoz kötődő kapor hazánkban is az egyik legismertebb konyhai fűszer. E kapcsolat miatt uborkafűnek is nevezik. Enyhe, enyhén édeskés ízű. Különösen jól illik szószokhoz, salátákhoz és levesekhez.

Babérlevél

A babérfák a Földközi-tenger vidékén honosak. Leveleit ezért egyre gyakrabban használják konyhai fűszerként az ilyen ételekhez. A friss vagy szárított szár nélküli babérleveleket egészben vagy darabokban hozzáadják az ételhez.

Főzéskor fontos, hogy az íz lassan szabaduljon fel. A babérlevelet ezért nagyon hosszú ideig kell főzni, hogy teljes aromájuk kifejlődjön. De aztán csípős, enyhén kesernyés ízzel győznek meg, ami nagyon domináns tud lenni.

Oregánó

Az egyik legfontosabb mediterrán gyógynövény az oregánó. Finom, fanyar íze hasonló a bazsalikomhoz. Gyakran tálalják pizzával vagy tésztával.

Petrezselyem

A petrezselymet, évszázadok óta használják fűszerként és gyógynövényként a konyhában. A leveleken kívül petrezselyem gyökérként is kaphatók.

A petrezselymet főleg salátákhoz, burgonya- és túróételekhez használják. A hosszú főzési idő csökkenti az aromát és a fontos tápanyagok pusztulásához vezet. Általában az alábbiak érvényesek: csak rövid ideig főzzük, és ha lehetséges, csak főzés után adjuk hozzá az ételhez.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.