Élet-Stílus

A legnagyobb önéletrajzhibák

A munkakeresésben az önéletrajz jelenti az első benyomást. Ha az megfelelő, akkor az belépő lehet egy állásinterjúra, ahonnan már csak egy lépés az áhított pozíció elnyerése. A rossz önéletrajz birtokában viszont búcsút lehet inteni a munkának.

Munkakeresés esetén nem csak az önéletrajzot kell létrehozni, hanem a megfelelő álláshirdetésekre is rá kell bukkanni. Ebben sokat segíthet a Füzesabonyállás online platformja. Az alábbi linken számos állás közül lehet válogatni: https://fuzesabonyallas.hu/allasok/egyeb-munkalehetoseg.

Sablon önéletrajzok használata

A mai napig gyakran használnak a jelöltek jól ismert, sablon önéletrajzokat. Vannak helyzetek, amikor ezeknek van létjogosultsága, azonban a nagyobb cégek esetében, amikor a HR szakembernek több száz CV-t kell átnéznie, ezek a típusú önéletrajzok nem ragadják meg a figyelmét.

A nagy vállalatok esetében egy-egy önéletrajz átnézésére mindössze pár másodperc van. Gyakran át sem olvassa őket a HR szakember, csak nagyjából átnézi őket és a megfelelőket egy külön kupacba válogatja, majd egy következő körben alaposabban tanulmányozza őket.

A sablon önéletrajzok a kreativitás hiányáról árulkodnak és nem tűnnek ki a több tucat CV közül, ezen pedig az állás is múlhat.

Helyesírási hibák

Óriási hiba, ha az önéletrajz hemzseg a helyesírási hibáktól és elütésektől. Alapszabály, hogy mielőtt bárhova el lenne küldve a CV, alaposan át kell olvasni. Hibázni könnyű és emberi dolog, azonban az ellenőrzés hiánya hanyagságra utal. Ha kell, akkor a helyesírási szótárt is érdemes használni.

Ma már a legtöbb szakmában elvárás a magas szintű kommunikációs és íráskészség. A vezetői pozíciókban pedig elengedhetetlen a hibátlan helyesírással megírt önéletrajz.

Bő lére eresztett vagy kurta önéletrajz

Vannak, akik nem a szavak embere, míg mások pont hogy azok. Bármelyik tábort erősíti a munkavállaló, érdemes megtalálni az arany középutat. Ahogy fentebb már szó esett róla, a legtöbb HR-es nagyon rövid idő, mindössze pár másodperc alatt hoz döntést a CV kapcsán. Egy több oldalas CV-t senki sem fog olvasgatni, főleg akkor nem, ha még több tucat átnézendő sorakozik az asztalon.

Viszont a szűkszavúság sem kifizetődő, vagyis amikor a pályázó fél oldalban letudja az önéletrajzot és minimális információkat oszt meg saját magáról. Ez nem segít a HR szakembernek abban, hogy megállapítsa a jelölt megfelelő lenne-e az adott pozícióra, így jellemzően félrerakja a CV-t.

A legjobb, ha a jelentkező körülbelül egy-két oldalasat készít, ennél rövidebb vagy hosszabb nem épp a legjobb döntés.

Túl kreatív önéletrajz

Vannak munkakörök, melyek esetében a CV megalkotása során szárnyalhat a fantázia és a kreativitás. Ilyen például egy webdesigner vagy grafikus munkakör. Viszont, ha valaki vagyonőrnek jelentkezik vagy irodavezetőnek, akkor egy színes önéletrajz nagy hiba, hiszen szakmaiatlanságról árulkodik.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.