Háztartás

A mai napig remek szolgálatot tesznek a molnárkocsik

Amikor valaki a molnárkocsi kifejezést hallja, akkor rendszerint egy múltbéli kép ugrik be neki, amikor például a malomban dolgozók mozgattak komoly súlyokat e szerkezet segítségével.

Bár ma már jellemzően nem súlyos gabonás zsákok szállítására használják, ipar egyéb szegmenseiben, a kereskedelemben, a raktározás vagy szállítmányozás során jelenleg is nagyon nagy segítséget nyújtanak ezek a szerkezetek.

Hatalmas segítség nagy súly mozgatása során

A nehéz tárgyak mozgatása nem könnyű feladat, nem csoda, hogy egészen az őskorba nyúló bizonyítékok vannak arra, hogy már akkor is megpróbálták ilyen-olyan szerkezetek által megkönnyíteni az efféle tevékenységeket.

Szerencsére napjainkban már létezik mindezekre praktikus megoldás, a speciális molnárkocsik képében. Ennek a története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, ám a technológia fejlődésének hála, ma már jóval modernebbek ezek a szállító eszközök, mint annak idején.

Így a mai napig elengedhetetlen kellékei az anyagmozgatásnak, anyagszállításnak, ráadásul számos típusuk is létezik, amelyek mindegyike más-más feladatra alkalmas.

Számos különböző típus

A hagyományos verzióval szinte már mindenki találkozott, ezeknek a szerkezeteknek átlagosan 60-150 kilogramm közötti a teherbírása. Éppen ebből kifolyólag tehát leginkább a kisebb méretű, nehéz tárgyak mozgatásához ideálisak.

Nagy segítséget jelent az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, a logisztikában, valamint a szerelőműhelyekben is. Ennek egy speciális formája az úgynevezett összecsukható molnárkocsi, amely jóval helytakarékosabb társainál.  Hiszen például kamionról való fel-és lepakolás esetén nagy segítséget jelent, ha egy kisebb méretű szerkezetet kell a célhoz juttatni üresjáratban.

Jóval kevesebb helyen alkalmazzák az úgynevezett lépcsőjáró molnárkocsit, amely bár felépítésében nagyon hasonlít a fentihez, ám ennek a fajta molnárkocsinak három kisebb kerék található az oldalára szerelve, amelynek köszönhetően fel-, és legördül a lépcsőfokokon a szerkezet.

Óriási segítség ez akkor, amikor lépcsőn kell mozgatni súlyosabb tárgyakat például költöztetés vagy áruszállítás esetén. Amennyiben pedig nagyobb súlyú palackok szállításáról van szó, a palackszállító molnárkocsi könnyítheti meg a munkát, amely 20-25 kilogramm súlyt is elbír.

Az abroncsszállító molnárkocsi pedig egy speciálisan,abroncsok számára kialakított szerkezet, amelyen egyszerre hat abroncsot is lehet mozgatni. Ezáltal pedig rengeteg időt meg lehet spórolni.

Egyre nagyobb teret hódítanak a fentiek mellett a kerti kocsik is, melyek akár kézzel, akár kis traktorral is húzhatók, az oldaluk lenyitható, segítségükkel fűnyesedéket, gyomnövényeket vagy hasonló kerti hulladékokat szállíthatunk.

Mire érdemes figyelni a használat során?

Nagy kerekeknek hála, nagyon könnyen veszik az akadályokat ezek a molnárkocsik. Azonban azt is fontos hozzátenni, hogy ha esetleg nehezebb tárgyat szállítunk vele, mindenképpen rögzíteni kell azt. Ezzel számos baleset elkerülhető, ráadásul a szállítmányban sem esik kár.

Az eszköz megfelelő használata is nagyon fontos, hiszen ellenkező esetben könnyen megsérülhetünk. Emellett hangsúlyozandó, hogy csak annyira terheljük az eszközt, amennyit mi is elbírunk, ezzel megelőzve például az izom húzódásokat.

Lényeges persze a munkavédelmi eszközök használata is. Mindenképpen figyeljünk oda arra is, hogy mekkora a maximum terhelhetősége az adott molnárkocsinak, hiszen a skála széles, viszont egy maximum 80 kg-ig terhelhető típus nem fogja elbírni a 200 kg-os terhet.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.