Háztartás

A páraegyensúly egy kis segítséggel megteremthető és megőrizhető!

A levegő nedvességtartalma nagyjából minden élettérben más és más, viszont egyformán minden szituációban igaz, hogy a cél az egyensúlyra törekvés.

Mi a baj a nem megfelelő páratartalommal?

Sziget, hűtős, belső keringetésű, beépíthető, teleszkópos, hagyományos és konyhai páraelszívók egyaránt rendelkezésre állnak. A paletta tehát joggal nevezhető sokszínűnek. De vajon minek köszönhető ez a felhozatal? A széles spektrumot bejáró kínálat egy dolgot jelent.

Azt, hogy hatalmas a kereslet erre a termékre. Amiből az következik, hogy a pára, pontosabban a páraegyensúly hiánya a legtöbb élettérben komoly problémát jelent. De miért? Mi a gond a túlzott párássággal, és miért nem jó a túlságosan száraz levegő?

Az optimális páratartalomra úgy érdemes tekinteni, mint egy mérlegre, ami nagyjából egyensúlyban van. Természetesen napközben, ahogy zajlik az élet, a mérleg nyelve kileng, hol az egyik oldalra, hol a másikra.

Például teregetésnél a levegőben logikusan fokozódik a párakoncentráció, ahogy a nedves ruhák száradás közben vízcseppeket juttatnak a levegőbe. Ugyanez a helyzet, ha a konyhában főzünk, vagy éppen vizet forralunk. Ekkor a mérleg nyelve a túlságos pára felé billen el.

Aztán jön a következő hatás, mondjuk egy kiadós szellőztetés, ami után helyreáll a rend, a felesleges pára eltávozik, így az egyensúlyi állapot újfent tapasztalható. Majd tegyük fel, hogy indul a fűtési szezon, és hirtelen nagyon szárazzá válik a levegő, ekkor a mérleg karja a másik irányba billen át. Ennyire labilis ez az egyensúly.

Azt sem túlzó állítani, hogy természetes módszerekkel aligha tartható fenn ez a helyzet, hanem mindig egyfajta korrigálásról beszélünk vagy egyik, vagy másik irányba. Ez pedig nem kifejezetten előnyös élettani szempontból, mivel mind a túl sok, mind a túl kevés párának megvannak a maga hátrányai, negatív következményei.

Egészségügyi szempontból a száraz levegő a nyálkahártyák kiszáradásán érzékelhető a leginkább. A kaparó torok, könnyező, szúró, égető szem, a kiszáradt orr mind beszédes tünetek.

Ha a nyálkahártya meggyengül, akkor az egyet jelent a szabad bejárással a vírusok, baktériumok számára, míg a túl sok pára egyik legjobban szembetűnő következménye a penészedés, hiszen a fizika törvényei alapján a felesleges nedvesség előbb-utóbb kicsapódik, mégpedig minden esetben a hideg felületek valamelyikére.

Általában ez a szobafal, amin először feltűnik egy ronda vízfolt, majd ha nem változik semmi, akkor megjelennek az abszolút hívatlan, egészségkárosító vendégek a penésztelepek, amik spóráikkal alaposan meghintik a környezetet, arról nem is szólva, hogy visszataszító látványt nyújtanak.

És akkor ez csak két aprócska részlet a kerek egészből, ami jól példázza, hogy érdemes foglalkozni a párásság kérdésével, valamint a páraegyensúly tartós visszaállításával.

Hogyan valósítható meg a tartós egyensúly?

A fentiekből kiderült, hogy a cél a páratartalom optimalizálása tartós formában. Még jó, hogy ehhez nem párologtatásra, majd szellőztetésre van szükség, mert így továbbra is korrekcióról beszélünk.

A páraelszívó készülékek pontosan arra születtek, hogy ezt a fejtörést okozó problémát megoldják. Az alkalmazásuk pofonegyszerű, a hatékonyságuk pedig megkérdőjelezhetetlen.

Bekapcsolásukat követően pár nap múlva már tapasztalható a különbség, érezhető az egyensúly megteremtésének minden mozzanata, végül mindaddig élvezhető ez a harmónia, amíg a berendezés ellátja a feladatát.

Ahogy a fenti felsorolásból látszik, bőven akadnak gépvariációk, tehát ebben a helyzetben is érvényes, hogy az egyéni elvárások mentén célszerű a beruházást véghezvinni a minél teljesebb siker érdekében.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.