Lakásfelújítás

A praktikus és környezetkímélő otthon 5 lépésben

Ha az ember az otthonára gondol, mindig eszébe jut valami, amin alakítani lehetne: új függönyök, más színű falfelületek, új virágok vagy fű a kertben… A mai világban azonban már bármely átalakítás során fontos szempont a környezettudatosság is. Így akár már új házunk építése előtt eldönthetjük, hogy fenntartható életmódot folytatunk-e majd a jövőben. De létező épületek is módosíthatóak a környezettudatos szemlélet szerint, ami nemcsak pénztárcánknak kedvez, de még a jövő generációk életének is.

A környezettudatos otthonok fajtái

Többféle környezettudatos otthon létezik: az újonnan épült passzívházak jelentik a jövőt, míg az öko-házak a már létező épületek környezettudatosított változatai. Ezeket nem lehet addig módosítani, míg passzívházak nem lesznek, ugyanis a passzívházak esetében már az alapkő letételénél eldől, milyen típusú épület készül.

Az öko-házak akár régi ingatlanok is lehetnek, amelyeket különböző módokon teszünk környezettudatossá. Bármelyik típussal is rendelkezzünk, van néhány alapvető lépés, amit megtehetünk az otthonunkért – és ezzel együtt a bolygónkért.

Hogyan tehetjük otthonunkat zölddé?

A környezettudatosság már az építkezésnél elkezdődik, de akkor sem vagyunk elkésve, ha kész hajlékba költözünk.

Passzívház – ha a nulláról indulnál

A passzívház a legkörnyezetbarátabb módszer. Ilyen esetben az energiafogyasztás minimális: ha egy bizonyos határ alatt van, passzívházról beszélünk. Ezek az építmények annyira le vannak szigetelve, hogy egyáltalán nincs szükség padlófűtésre vagy radiátorra.

Ilyen esetben a külső levegőt alakítják át a belső levegő felhasználásával. A hőcsere által a ház évszaktól függően felmelegszik vagy lehűl.

Átadás előtt jellemzően felpumpálják a házat, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy az épület egyáltalán nem ereszt. Egy passzívház építése során a roto tetőablak kifejezetten hasznos lehet, hiszen a készülés során felhasznált műanyag garantáltan nem ereszt.

Redőny nem csak a fény ellen

A redőny rendkívül hasznos, ám titka abban rejlik, hogy az ablakon kívülre kerül. Az ablakon belüli redőny ugyan sötétít, de a meleg az üvegen túljut, így a helyiséget is ellepi. Ellenben ha a redőnyt az ablaküvegen kívül helyezzük el, a hő kevésbé jut be a szobába.

Emiatt érdemes ténylegesen redőnyt, és nem reluxát használni, különösen nem belül! A zsaluzia is jó megoldás lehet, hiszen beengedi a fényt, de a hőt kint tartja, ám hátránya, hogy tetőablakon nem használható.

A tető éke

A napelem már nem új találmány, és egyre inkább kezd elterjedni. Előnye, hogy ugyan felszereléskor nagy befektetésnek tűnik, átlagosan tíz év alatt megtérül az ára. Már a felszerelés utáni hónapokban feltűnően kevés, vagy inkább nulla lesz a villany- vagy akár a gázszámla összege, tíz év után pedig ingyen élvezhetjük a napelem adta előnyöket.

Ma már napelemes tetőcserép is létezik, így ha tetőfedést tervezünk, vagy új házat építünk, ilyennel is le lehet fedni a tetőt, megúszva ezzel a hatalmas napelemek látványát.

Hőszigetelés ablakokkal

Ma már nemcsak két-, hanem háromrétegű ablakok is léteznek, amik garantáltan jobban visszafogják a kinti hőmérsékletet, legyen az tomboló nyári meleg, vagy szokatlanul hideg téli idő. Ezen felül az ablak kivitelezése is fontos: a roto tetőablak például készülhet fából és műanyagból is, a hőszigetelése magas és garantáltan minőségi anyagokból készül.

Geotermikus otthon

A geotermikus otthonhoz általában kert is szükségeltetik, hiszen itt fogják annyira felásni a területet, hogy egy csőrendszer telepítésével kinyerjék a talajból a hőt, ami melegíti vagy hűti az otthont. Másik megoldás erre a hőszivattyú, ami szintén a Föld hőjével fűt.

Ebben az esetben egy szondát helyeznek el nagyjából száz méter mélyre a földbe, így hasznosítva az ottani hőt. Ilyen mélységben átlagosan 15 fok van, ami télen és nyáron is állandó, és mivel nem változik, ideális akár a téli, akár a nyári időszakban is.

Min változtassunk?

Természetesen a környezettudatosság nemcsak házunk, hanem szokásaink átalakításával is elérhető. Ehhez ügyeljünk arra, hogy lehetőleg minél kevésbé becsomagolt terméket vegyünk, továbbá a vegán életmód is hozzásegíthet ahhoz, hogy életünket jobban átgondoltan, környezetünkre jól figyelve éljük.

A konyhába telepíthetünk egy külön csapot, ami megtisztítja a vizet, mielőtt poharunkba juttatja azt. A szelektív hulladékgyűjtésen túl érdemes bevezetni a komposztálást, amire akkor is van lehetőség, ha nincs kertünk. Ha autót használunk, de nem járunk vele túlzottan messzire, akár a biciklizésre is átállhatunk, így nemcsak a környezettel, hanem saját magunkkal is jót teszünk!

A Föld nem mi vagyunk. Mi csak azok vagyunk, akik rajta, belőle élünk. Ha odafigyelünk rá, és áldozunk arra, hogy a lehető legjobb hőszigetelést és fűtéstechnikát használjuk, tehetünk róla, hogy a következő generációk élvezni tudják azt a bolygót, amit rájuk hagyunk örökül.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.