Élet-Stílus

A rollerezés előnyei kisgyermekkorban

Irány a szabad! Miután a baba megszületik, minden szülő törekszik arra, hogy gyermeke minél több időt töltsön a szabadban. Délelőtti, délutáni babakocsis séták következnek, altatás a levegőn télen-nyáron, majd elérkezik a totyogó kor, mikor önállóan a kezünket fogva sétálgat mellettünk, aztán nincs megállás és a tempó csak gyorsul.

De mi történik, amikor már a könnyed családi sétát unalmasnak tartja a gyermeked? Bizony, ideje beszerezni az első a járművet!

Érdemes már kisgyermekkorban megvásárolni gyerekeink első rollerét vagy biciklijét?

Válaszunk egyértelmű: Naná!

Mint az élet minden területén a sportban sincs másként, hogy a gyerekek utánozni akarják szüleiket. A kíváncsi gyerekeket – természetesen még a legkisebbeket is – izgalommal tölt el, hogy kipróbálhassák azokat a dolgokat, amiket szüleiknél, más felnőtteknél vagy nagyobb társaiknál látnak. Egy roller, kismotor vagy bicikli pont ilyen élményt nyújt a gyermekeknek, önfeledt „száguldást” a szabadban, ahogy a „nagyok” is teszik.

A kúszás-mászás, stabil járás elsajátítása után már érdemes beszerezni az első járműveket a kicsiknek, lehet ez egy nagy eseménnyel, például az első vagy második szülinappal egybekötött ajándékozás. Ha már biztos lábakkal áll a talajon, jöhet egy kis „sebességnövelés” a mindennapokba. Felkészültél?

Néhány jó tanácsunk is van azoknak, a szülőknek, akik bizonytalanok a tökéletes roller kiválasztásában. Roller és roller között is nagy különbségek vannak, a legjobbnak mégis azok a rollerek bizonyulnak, amelyeket a gyereknek saját testsúlyukkal kell irányítaniuk.

Sok család életében fontos szempont, hogy a jármű hosszú életű legyen, sokáig tudja használni a gyerkőc, esetleg a kistestvér vagy kisebb családtag megörökölhesse a járgányt. A Scoot and Ride 2 az 1-ben stabil háromkerekű kismotorja / rollerje pont ilyen! Könnyű és egyszerű mozdulatokkal alakítható át kismotorból rolleré vagy épp fordítva.

Állítható ülőmagasságának és kormánymagasságának köszönhetően egészen kiskortól tökéletes járgány a legkisebbeknek. Éveken keresztül kiszolgálja a gyerkőcöt, aki, ha megunta a kismotorozást, pár mozdulat után rolleren hasíthat tovább az utakon.

A sport nemcsak szórakozás, de nagyon fontos a gyerekkori mérföldkövek elsajátításában, ahol szükség van a gyermeki kitartásra, koncentrációra, de legfőképp egy nagy adag bátorságra. A gyerekek nagyon könnyen tanulnak, pislogunk egyet és máris azt látjuk, hogy pár méter után a gyerkőc magabiztosan közlekedik a rolleren.

A sikerélmény pedig magabiztosságot nyújt a gyerkőcnek. A magabiztosság pedig egyenlő az egészséggel önbecsüléssel. Ha egy gyermek pedig magabiztosnak és sikeresnek érzi magát, sokkal motiváltabbá válik.

Az úgynevezett „öntudatra” ébredés nagyjából már a gyermek életének a második vagy harmadik évében bekövetkezik. Ekkor az önbecsülésünk alapján felmérjük magunkat, hogy igenis képesek vagyunk bizonyos dolgokra.

Ez a felismerés pedig kihatással van az élet minden területére, ha ez sikerült akkor más is menni fog elven. Mindezt gyakorolhatják a gyerekek szorongás és elvárások nélkül, élvezve a rollerezés nyújtotta élményeket.

Mik azok a jótékony hatások, amiket adhat a roller a kisgyermekünknek?

Mozgáskoordináció és koncentráció és fejlődése

Ahogy felpattan a gyerkőc a rollerre, máris koncentrál arra, hogy megtartsa magát a rolleren és egyensúlyban maradjon. Erősen fókuszál, hogy egyik lábával tudja magát hajtani, míg kezeivel uralkodik a kormány felett, kitartása fokozódik, koncentrációja pedig erőteljesen fejlődik a megtett méterekkel.

Ez az egyszerűnek tűnő sport, hatalmas dolgokra képes a kis fejekben is. Szem – kéz – fej – láb együttes összehangolása hatalmas kitartásra és koncentrációra buzdítja a gyerkőcöt. A motoros készségek és nagy mozgások kialakulása pedig elengedhetetlen az egészséges fejlődés szempontjából.

Ha pedig az egészség szót említjük, fontos kiemelnünk, hogy a helyes testtartás szempontjából is szuper lehetőség a roller, míg egy biciklin görnyedünk, a rolleren egyenes tartással egyensúlyozunk az utakon.

Fejleszti az egyensúlyt

A fent említett példa megerősít minket abban, hogy a rollerezés nemcsak jó móka, de hasznos társ az egyensúly fejlesztésében. Ahogyan hajtja magát a gyerkőc az egyik lábával, a másikkal arra törekszik, hogy egész testét a rolleren tartsa, ezzel egyensúlyba helyezve saját magát.

A fent említett Scoot and Ride roller azonban nem csupán egyensúlyra tanít, de arra is késztet, hogy magát az egyensúlyt megtanulja használni a gyerek, hiszen a kormányozás / kanyarodás is egyensúllyal történik.

Az ilyen típusú rollerek, ahol a testsúlyt használva kell kanyarodni, megdolgoztatják az egész testet és erősítik a vázizomzatot, a két keréken való a biciklizéshez pedig igazán nagy hasznát lehet venni a későbbiekben.

Beszédfejlesztés

Ráadásul az egyensúlyért felelős terület az agyunkban, szomszédságban van a beszédközponttal. Ezért a beszédkészségfejlesztésben is fontos szerepet tölt be az egyensúly fejlesztése. Beszéd nélkül pedig ugye nincs írás és olvasás. Úgyhogy rollerre fel!

A roller tehát nemcsak egy szimpla szabadtéri szórakozási lehetőség, de igencsak fontos eszköznek bizonyul a nagy motoros mozgásokban kialakulásában és a kognitív képességek elsajátításában. A sikerélmény pedig semmihez sem fogható!

Azt pedig eddig meg sem említettük, hogy környezettudatos és költséghatékony tevékenység. Egyszeri beruházást követően, bármikor szuper programlehetőséget biztosít nemcsak a gyereknek, de az egész családnak. Pattanjatok mindannyian fel egy rollerre és fedezzétek fel akár a szülővárosod, akár a kedvenc városod legszebb utcáit.

A biztonságról azonban soha ne feledkezzünk meg, a legfontosabb hasznos kiegészítő a bukósisak, nem véletlenül van a nevében is benne, egy esetleges bukásnál megvédi a gyerekek fejét az ütődéstől. Tehát ha roller vételre szánjuk el magunkat, a sisakon semmiképp ne spóroljunk! A MiniStudio.hu webáruházában minden Scoot and Ride termék megtalálható.

Kép forrása: Getty Images

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.