Élet-Stílus

A sebezhetőség felkarolása: hogyan segíti elő a szomatodráma az önkifejezést

Az önkifejezés segítségével szabadak és boldogok lehetünk – azonban van, amikor ez a megnyílás egy megpróbáltató dolog. Hiszen mindannyiunknak vannak korlátai, amik ebben megakadályoznak – van, akinek több, van, akinek kevesebb. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a SzomatoDráma miképpen segít az önkifejezésben.

Önmagunk kifejezésével egy új világ nyílik meg előttünk: mások tudtára adjuk valódi érzéseinket és engedünk vágyainknak, így pedig egy olyan bilincs kerül le rólunk, amely már sok ideje megakadályoz a boldogság elérésében.

Ahhoz viszont, hogy ki tudjuk fejezni önmagunkat, le kell bontanunk olyan belső gátakat, amelyek lehet, hogy már évtizedek óta bennünk lakoznak.

A bűntudat, a szégyen, a neheztelés és a régen történt események emléke és az azokhoz tapadó érzések mind olyan belső gátat jelenthetnek, amelyek megakadályoznak a kiteljesedésben. Ugyanez elmondható a ragaszkodásra, az elvárásokra vagy akár a mások hibáztatására.

Ahhoz, hogy igazán önmagunk lehessünk a világban, nekünk is nyitni kell a világ felé – emiatt a meggyőződéseket, a berögződött szokásokat és a félelmet érdemes elengedni, ha komolyan gondoljuk az önkifejezés kérdését.

Annak érdekében, hogy ki tudjuk fejezni saját magunkat, meg kell nyíljunk a világ felé, sebezhetővé kell válnunk. Az önkifejezéshez ismernünk kell saját magunkat, önmagunk megértéséhez pedig szükség van a sebezhetőségre.

A sebezhetőséget sokszor negatívumként tarják számon, hasonlítják a gyengeséghez vagy az elnyomottsághoz. Pedig valójában az önkifejezés és az emberi kapcsolatok meghatározó eleme.

Amikor valaki megmutatja a sebezhető oldalát, megnyitja magát mások előtt, felfedi érzelmeit, félelmeit, bizonytalanságait. Ez az őszinte és nyitott hozzáállás segíthet megerősíteni az emberi kapcsolatokat és mélyebb köteléket teremteni másokkal és saját magunkkal egyaránt.

szomatodráma

Kép forrása: Unsplash.com

De hogyan tudunk megnyílni és leküzdeni a belső akadályokat?

Ebben segít a SzomatoDráma, amely segítségével felfedezheted a tudatalatti gondolatokat, érzelmeket – ezeknek köszönhetően pedig egy átfogó képet kapsz saját személyiségedről és megtanulod kontrollálni őket.

Ezt a foglalkozást egy játékként is át lehet élni, ami a nevéből is adódik: a “Szomato” a testet, a “Dráma” pedig a játékot jelenti. A csoportos foglalkozás során a benned zajló érzelmeket, belső konfliktusokat látod külső szemlélőként.

Olyan, mint egy színdarab, azzal a különbséggel, hogy itt van beleszólásod a forgatókönyvbe.

Külső szemlélőként egy új szemszögből látod a dolgokat, hiszen nem benne vagy, hanem felülről tekintesz a történésekre. Látod a teljes képet, amit résztvevőként elsőként nem is vennél észre.

Ennek a módszernek a segítségével megismerheted önmagad és megértheted az érzéseidet. Így pedig a későbbiekben sokkal könnyebben kontrollálhatod őket, amikor újra feltörnek egy hasonló szituációban.

A játék során kapcsolatba tudsz lépni önmagaddal, lényed egy mélyebb részével, ahol választ kaphatsz arra a kérdésre, hogy “Miért vagyok ilyen?”

A saját magunk megértése után pedig elindulhatunk a belső egyensúly, az önszeretet és így az önkifejezés útján is.

szomatodráma

Kép forrása: Unsplash.com

SzomatoDráma foglalkozások tapasztalt szakértővel

Várhegyiné Pfeiffer Judit saját maga is tapasztalta – élete során többször is – a SzomatoDráma hatalmas erejét.

Segítségével elindult az önszeretet, a szabadság és az önkifejezés útján, ezt a csodát pedig szeretné másokkal is megosztani.

8 év alatt emberek százainak segített már az általa vezetett csoportos foglalkozásokon.

Engedd, hogy egy tapasztalt szakember kísérjen el az önismeret útján a SzomatoDráma segítségével!

Válaszd Várhegyiné Juditot és bontsd le Te is a belső gátakat, lépj rá a szabad önkifejezés útjára!

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.