Kert

A szobanövények őszi gondozása

Már a nyári vakációt követően is érdemes elkezdeni a növények téli időszakra való felkészítését. Minden benti virágot megfelelően kell pihentetni, hiszen nem mindegyiknek ugyanarra van szüksége. Egyes fajták folyamatosan növekednek, míg akadnak olyanok is, amelyek a téli időszakban vegetálni kezdenek.

Bár színesítik a teret, adjuk meg számára a lehetőséget, hogy egy kicsit ő is pihenhessen. Ebben a cikkben a szobanövények őszi gondozásával foglalkozunk majd.

Hogyan alakul az őszi időszak a beltéri zöldek számára?

Ahogy hűvösebbre fordul az idő, mi is egyre több időt töltünk a lakásban. Ez főként amiatt van, hogy a kertben sincs annyi teendő, mint a nyári hónapokban. Ráadásul mire hazaérünk a munkából, már szinte sötét van, így lehetőségünk sincs nagyon kimozdulni. Szerencsére azonban a szobanövényekkel még ilyenkor is törődni kell, így talán nem fogunk annyira unatkozni.

Trópusi növények

A fűtésszezon beköszöntével például a trópusi növényekre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Őket ugyanis könnyen megviselheti a száraz és meleg levegő.

Ahhoz, hogy jobban bírják, próbáljuk meg megnövelni a szoba páratartalmát, illetve próbáljuk meg őket naposabb helyre tenni. A megfelelő mennyiségű víz is sokat segíthet a számukra, amivel már könnyebben átvészelhetik ezt az időszakot.

Ott van például a filodendron vagy éppen a páfrány, amelyek őszi és téli időszakban csak kevés tápot igényelnek. Elegendő számukra évszakonként egy alkalommal adni nekik belőle, hiszen nekik a novembertől márciusi tartó hónapok amolyan vegetációs időszak.

Ilyenkor nyugalmi állapotban kerülnek, nem nagyon fektetnek hangsúlyt a növekedésre. Fontos azonban, hogy ilyenkor is elég párához juthassanak, így érdemes őket minden nedvesen tartani.

Virágos szobanövények

Van azonban jó pár olyan fajta, amely ilyenkor is virágzik. A fokföldi ibolya, a korallvirág, de még a hibiszkusz is hálás lesz azért, ha néha kap egy kis tápoldatot. Érdemes őket is világos helyre tenni, illetve rendszeresen öntözni ahhoz, hogy sokáig tudják díszíteni a szobát.

Mi a helyzet az orchideával?

Napjaink egyik legkedveltebb virágzó szobanövénye az orchidea, amelynek két típusa is van. Más igénye van a hegyi és más a trópusi fajtának. Míg utóbbi szereti a meleget és a világos helyeket, addig előbbinek a 10-12 fok a legideálisabb hőmérséklet, jól elvan egy fűtés nélküli előszobában is. Számukra is fontos azonban a fény és a páratartalom.

Összegezve: A szobanövények gondozására tehát az őszi időszakban is szükség van. A Gardena viráglapát forgalmazásával foglalkozó webáruházban számos ehhez szükséges eszközt találhatsz, amely megkönnyíti majd a benti munkálatokat.

Semmi esetre se feledkezzünk meg a növények megfelelő öntözéséről, néha pedig egy kis tápoldatot is adhatunk a számukra. Akadnak azonban olyan beltéri fajták is, amelyek ilyenkor vegetálnak, nekik csak fényre és páratartalomra lesz szükségük.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.