Lakberendezés

A vinyl padló előnyei, fajtái és felhasználási lehetőségei

Először is tisztázzuk, mi is az a vinyl padló. Sokan hiszik, hogy ez valójában linóleumpadló, csak szebb nevet kapott az elmúlt években.

Bár anyagát tekintve van némi köze a linóleumhoz, de ez a burkolat messze nem ugyanaz, ugyanis számos pozitív tulajdonsággal bír a linóleumhoz képest, és esztétikai szempontból is messze felülmúlja azt.

A vinyl padló egy többrétegű, speciális műanyag, tehát anyagát tekintve hasonló a linóleumhoz, ám a mai modern vinyl padlók megfelelő merevséggel és kopásállósággal is bírnak, emellett UV védelemmel is el vannak látva.

A kopásállóság tekintetében ne legyenek kétségeid, hiszen ez a burkolat ipari területeken is felhasználásra kerül, és ha ott bírja a terhelést, akkor egy lakásban vagy családi házban is bírni fogja.

Milyen típusú vinyl padlók léteznek?

A vinyl padló legelterjedtebb típusai:

 • Klikkes vinyl padló: a laminált padlóhoz hasonló kivitelű, egyetlen mozdulattal összecsatlakoztatható. Parketta aljzatra leginkább ezt szokták javasolni.
 • Ragasztható vinyl padló: a padlólapok aljzatra történő lerakása és rögzítése speciális ragasztóval történik.
 • Öntapadós vinyl padló: a padlólapok tapadófelülettel vannak ellátva.

Mindegyik fajta lerakása meglehetősen egyszerű, de természetesen előkészítést igényel, ugyanis az aljzat betont vagy más aljzatot lerakás előtt meg kell tisztítani a törmeléktől. A vinyl padlót könnyű méretre vágni, alakítani, ehhez pedig semmilyen komolyabb berendezést nem igényel.

Melyek a vinyl padló előnyei?

A vinyl padlónak számos előnye van, amit nem árt figyelembe venni, amikor burkolatot választasz.

 • házilag is lerakható
 • a lerakáshoz nincs szükség komolyabb eszközök beszerzésére, elég egy gumikapalács és egy sniccer is
 • könnyen felszedhető
 • gyerekes családok számára is ideális tartóssága miatt
 • bárhová lerakható, legyen szó konyháról, fürdőről, de még garázsról is
 • puhább és melegebb, mint a hidegburkolatok
 • újrahasznosított anyagból készülő vinyl padlók is kaphatók
 • hosszú távra is tervezhetünk vele
 • vízálló és UV védett

Hová kerülhet vinyl padló?

Az előnyöknél már említésre került, hogy bárhová lerakható, ez tényleg nem túlzás. Mivel a vinyl padló vízálló tulajdonságú, így a vizes helyiségekben, mint például a konyha és a fürdőszoba is bátran használható.

Csúszásgátló és antibakteriális felülete miatt akár a gyerekszobába is kerülhet. Hő hatására sem deformálódik el, ezért padlófűtés fölé is ideális megoldást jelent.

Amire a vinyl padló lerakásánál figyelni kell!

A vinyl padló lerakása mindig alátét fóliára vagy alátétlemezre történjen, ne önmagában a padlóra. Ez egyébként a munkát is nagyban megkönnyíti, és persze meg is gyorsítja számodra.

Amikor vinyl padlót választasz, érdemes lerakás előtt végiggondolni, hogy vízszintes vagy függőleges felületen szeretnéd-e a vinyl burkolatot alkalmazni. Ha falra ragasztanád, akkor csak az öntapadós vagy ragasztós verzió jöhet szóba.

Amennyiben parkettára szeretnél vinyl padlót fektetni, vagy néhány év múlva komolyabb felújítási munkák várhatók az otthonodban, akkor a klikkes megoldást célszerű választanod, ugyanis a klikkes vinyl padló, sokkal könnyebben felszedhető, mint a ragasztható kivitel.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.