Támogatott tartalom

A vitorlázás alapvető tudnivalói kezdőknek

A vitorlázás megtanulása egy teljesen új és nagyon izgalmas életmód kezdete lehet. A biciklizéshez hasonlóan, ha egyszer megtanulja, akkor egy olyan képessége lesz, amelyet egész életében végezhet.

A vitorlázás megtanulása lehetővé teszi, hogy kimehessen a vízre, és élvezze azt a különleges szabadságot, amely egyszerre pihentető és ösztönző. Ráadásul egy „zöld” tevékenységben vesz részt, amely nem használ fosszilis tüzelőanyagokat a meghajtáshoz, mivel a vitorlásokat kizárólag szélenergiával lehet meghajtani.

Mint a legtöbb dolog, a vitorlázás megtanulása kezdőknek is viszonylag könnyű lehet, de a vitorlázás művészetének elsajátítása egy életen át tarthat. A vitorlázás a speciális tudás, a csiszolt készségek és a szél és a hajó érzésének megérzéseinek keveréke.

Az alapok elsajátításához számítson arra, hogy sok részletet meg kell tanulnia.

Tudnivalók kezdő vitorlásoknak

A szókincs

A vitorlázásnak megvan a maga fogalomtára, amit ismerni kell. Olyan szavakat és kifejezéseket fog hallani, mint szélárnyék, giroszkóp, csomó és még sorolhatnánk. Ezeket meg kell tanulni, hogy adott helyzetben azonnal tudjuk, hogy mit kell tenni, miről van szó. Ismerkedjen meg velük, mielőtt valaha is hajóra tenné a lábát, és máris előrébb jár a játékban.

A hajó részei

Ismerje meg a hajó egyedi alkatrészeit, hogy tudja, mit kell megérintenie, megnéznie vagy tennie, amikor az oktató az első órán utasítást ad. Például, ha megérti, hogy „lazítsa meg a fockvitorlát” vagy „húzza fel a nagyvitorlát”, az megmentheti attól, hogy nagyon vizes legyen az első napon. A hajó alkatrészeinek egyedi nevei vannak. Ha egyszer megtanulja, hogy a hajón nincsenek kötelek, akkor nagy lépést tett előre.

A YouTube-on vagy más forrásokban található oktatóvideók segítenek összekapcsolni a terminológiát a valósággal. Az első nap a vitorláson nyomasztó lehet, ezért minél többet tud, annál kevésbé lesz stresszes.

Meg lehet tanulni vitorlázni leckék nélkül is, de a professzionális oktatással sokkal gyorsabb lesz, és megtanulja a dolgok helyes módját. Kezdje egy kis hajón, ahol a felszerelés egyszerű, és az ok-okozati összefüggések egyértelműek, mert a cselekedetei azonnali visszajelzést adnak.

A kormányos  hajón való kezdés általában olyan vitorlázókat hoz létre, akik később jobban ráhangolódnak a hajóra. Az első napon megtanulja a hajó „felszerelését” (összerakását), az alapvető manővereket (fordulás, giroszkópos fordulás és dokkolás) és az alapvető biztonsági kérdéseket.

Csomókötés

Egy hajón sok „vonal” van, és ezért sok csomót használnak. Ha legalább egy maroknyi csomót meg tud kötni, az segít a hajó jobb kezelésében, és ez magában foglalja azt is, hogy tudja, hogyan kösse fel a sárvédőket, és hogyan kösse a kötelet a kikötőbe, ha már a dokknál vagy. A csomókötés olyan tevékenység, amelyet szabadidejében is tökéletesíthet, amikor nem a vízen van.

Vitorla trimmelés

A jó vitorlázás a vitorlák trimmjéről szól, vagyis arról, hogy hogyan használja és alakítja a vitorlákat. A vitorlák lazítása (kiengedése) és trimmelése (behúzása) nagyban befolyásolja a vitorlázást. Amikor lefelé vagy széllel szemben vitorlázol, azt akarod, hogy íveltek és tele legyenek, hogy minél több levegőt (szelet) kapjanak el.

Az alapvető elmélet világos, de a tudás alkalmazása évekig tarthat, mire tökéletessé válik. Hamarosan megtanulhatja használni a telltale-okat (a fock és a nagyvitorlára erősített fonalszálakat), amelyek segítenek meglátni, hogy mit csinál a szél, és hogyan használható ki az előnyödre.

A vitorlák szárnyprofilok, a vitorlázás pedig a geometriáról és a fizikáról szól. Bár a vitorlázáshoz nem kell matematikusnak vagy fizikusnak lenni, az olyan fogalmak megértése, mint az „erőkifejtés és az oldalirányú ellenállás központjai” segít a kirakós darabjainak helyükre kerülésében.

Vitorlázás szabályai

Végül pedig tudni kell, hogyan kell a vízen közlekedő többi hajóval együttműködni. Ha megérti, hogy kinek kötelessége elmozdulni, az segít elkerülni az ütközést. Az elsőbbséggel rendelkezőket „álló” hajónak, míg a többieket „elsőbbséget adó” hajónak nevezik.

A szabályok a hajó típusától (vitorlás, motoros vagy emberi meghajtású), az interakció helyétől (korlátozott csatornák vagy nyílt víz) és a tevékenységtől függnek, amelyet a hajók a lehetséges találkozáskor végeznek (például vitorlázás, halászat vagy vontatás). A szabályoktól függetlenül a cél az ütközés mindenáron történő elkerülése.

A vitorlázás megtanulása csak a kezdete egy életre szóló élvezetnek, különösen, ha megharapta a vitorlázás bogara, ezért élvezze a folyamatot a kezdetleges alapoktól a finom árnyalatokig, amelyek szakértővé teszik Önt. A balatoni vitorlázás oktatás szakértőjétől tanulhat meg minden fontos információt ahhoz, hogy biztonsággal vezesse vitorlás hajóját.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.