Lakásfelújítás

Ajtó utólagos hangszigetelése – Mikor és hogyan csináld?

A hangszigetelésre leginkább a falak vonatkozásában gondolunk, az ajtó hangszigetelése ritkán jut eszünkbe, különösen akkor, ha beltéri ajtóról van szó.

Pedig előfordulhat, hogy erre van szükség, mert a szomszéd szobából vagy a folyosóról beszűrődő zajok zavarnak minket az alvásban, a pihenésben vagy a szórakozásban, például, amikor egy filmet néznénk vagy zenét hallgatnánk, de nem tudjuk élvezni, mert a szomszéd szobában is éppen egy film vagy egy zene szól, ami áthallatszik hozzánk.

Ez egyik fél számára sem lesz kellemes, így érdemes elgondolkodni, hogy mit is tehetsz a zaj csökkentése érdekében. Természetesen az egyszerű válasz az, hogy hangszigetelsz, de mit és hogyan?

A legelső gondolat a fal lesz, de lehet, hogy bőven elég az ajtót hangszigetelni. Ez abban az esetben megoldás, ha az ajtó olcsó, papírrács betétes fajta, mert ezek igen alacsony hanggátlással rendelkeznek.

Az is előfordulhat, hogy az ajtónak nem megfelelő a résszigetelése, ez ellen persze tehetsz, de nem minden esetben lesz hatékony.

Mikor nem lesz hatékony az ajtó hangszigetelése?

Mielőtt rátérnénk a lehetőségekre, érdemes tisztázni, hogy az ajtó hangszigetelése akkor lesz hatékony a másik szobából vagy folyosóról beszűrődő zajok kizárásában, ha a fal megfelelő vastagságú.

Ha a falak vékonyak, akkor az ajtó hangszigetelése akármilyen jól is sikerül, a zajokat ettől még nem zárjuk ki teljesen. Ha a lakás falai csak a szabvány 37 dB-es léghang-gátlást biztosítják, akkor előbb a falak szigeteléséről kell gondoskodnunk.

A főfalak szabvány szerint általában 52 dB a léghangszigeteléssel bírnak, így ezeket általában nem szükséges szigetelni, mert nem ez fogja okozni az átszűrődő zajokat. Ha főfal esetén is zavar a zaj, akkor az ajtó hangszigetelése lesz a megoldás, persze csak akkor, ha megfelelő hozzáértéssel és szakszerű kivitelezéssel végezzük.

Milyen lehetőségeid vannak az ajtó utólagos hangszigetelésére?

Az ajtó hangszigetelésére számos lehetőség kínálkozik. Ha megteheted, akkor érdemes eleve fokozott hang- és hőszigetelést biztosító ajtókat választani. Ezek általában furatolt faforgácslap szerkezetűek, ami jó hanggátlást biztosít, emellett beépített automata küszöb jár hozzá, amely lezárja az ajtó alatti rést.

Ha nem jár ilyen az új ajtóhoz, érdemes külön rendelni. De mi van akkor, ha nem szeretnél ajtócserébe fogni, és vagyonokat költeni a zajcsökkentésre? Ebben az esetben az utólagos hangszigetelés lesz a megoldás, melyre több lehetőség is van.

Az első lépés a tok és az ajtószárny közötti rések rugalmas kitöltése, amelyet különféle méretű résszigetelő csíkok felerősítésével is megtehetsz, de ha profibb megoldásra vágysz, akkor a mart horonyba rögzített latex résszigetelő idomok beépítése is egy lehetőség.

Ez utóbbi megoldás nem alkalmazható mindenhol, például olyan helyiségekben, ahol levegő utánpótlás szükséges. Ám a rések szigetelése nem biztos, hogy jelentős eredménnyel jár.

A zajcsökkentésben jelentős eredményt leginkább úgy érhetsz el, ha a rések lezárása után az ajtó teljes felülete is szigetelésre kerül. Ezt abban az esetben nem tudod megtenni, ha üvegajtóról van szó, illetve akkor sem, ha az ajtó felülete nem teljesen sík.

Az ilyen esetekben inkább a cserét érdemes megfontolni. Ám, ha nem ez a helyzet, akkor több lehetőség is a rendelkezésedre áll:

  • zajvédő függöny: a legolcsóbb megoldás, ha egy vastag anyagú függönyt helyezel fel az ajtóra. Sajnos a hatékonysága meglehetősen alacsony, de ha csak kismértékben is elég a zajcsökkentés, akkor működőképes megoldás lehet. Hátránya, hogy a tisztítása és az ajtó mozgatása nehézkessé válhat tőle.
  • bútorlap keret: sokkal ideálisabb megoldás, ha bútorlapból, vagy lécekből keretet készíttetsz az ajtóra, és a lapok közé kerül be valamilyen hanggátló anyag.
  • hanggátló anyag felhelyezése: a leghatékonyabb megoldás az, ha az ajtólap teljes felületét hanggátló anyaggal látod el. Számos anyag felhasználható erre a célra, mint például a Hanno-Protecto vagy Phonestar lemez, esetleg más nem túl vastag szálas szigetelő anyag, melyre ezután valamilyen dekor vagy egyéb lemez borítás kerül fedőanyagként. Ez lehetőleg 3 mm vastag legyen, a színe és a mintázata azonban egyedi lehet, ami neked is tetszik. Egyedüli hátránya, hogy az ajtó így vastagabb lesz, ezért a mozgatás vagy a zárszerelés problémásabb lehet.
  • szálas hangelnyelő anyaggal való szigetelés: ez egy meglehetősen régi módszer, viszont nagyon hatékony. Hátránya, hogy nagyon drága, ráadásul a szakszerű felszerelése mindenképp hozzáértő szakembert kíván, ami így még jobban megdrágítja a költségeket.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.