Lakásfelújítás

Alakítsd át a tetőteredet hálószobává

A tetőtér érdekes építészeti tulajdonságai ideálissá teszik egy hálószoba kialakításához.

Amikor a háztulajdonosok extra, kihasználatlan helyet keresnek a házban, gyakran a garázs és a pince az első gondolatuk. Ezek a terek általában standard alakúak és hőmérsékletük jobban szabályozható mint a tetőtéré. A tetőtér azonban rengeteg potenciállal rendelkezik egy egyedi hálószoba kialakításához.

Miket gondolj át az átalakítás előtt

Ha egy padlásod van, óriási feladatnak tűnhet, hogy gyönyörű szobává változtasd. Valószínűleg most azt gondolod, hogy rengeteg időt és pénzt fogsz költeni egy pici szobára. Megfelelő tervezéssel azonban a tetőtéri hálószoba átalakítása minimális stresszel is elvégezhető.

Építési szabályzat és engedélyek

Bármilyen ház felújítás vagy átalakítás során figyelembe kell venni az építészeti előírásokat és engedélyeket.

Az építési szabályzat különböző biztonsági előírásokból áll, melyeket az épület biztonsága és stabilitása érdekében hoztak meg. Az építési szabályzat tartalmazza a mennyezet magasságát, a szoba szélességét és a szoba nagyságát négyzetméterben.

Az építkezés megkezdése előtt kérdezd meg a helyi önkormányzatot, hogy a projekt engedély köteles-e. Ügyelj arra, hogy előkészítsd a terveket, így pontos választ kaphatsz tőlük. Bármilyen tetőtéri átalakításhoz, mely a ház külsejének megváltoztatásával jár – például a tetővonal megváltoztatása vagy tetőablakok beépítése – engedély szükséges.

Ha nem vagy biztos a projekt valamelyik aspektusában vagy a biztonsági előírásokkal kapcsolatban vannak kérdéseid, fordulj egy szakemberhez aki mindenben tud neked segíteni.

Hozzáadott érték

Minden felújítás hozzáadott értéket képvisel. A tetőtér hálószobává alakítása például rengeteg értéket adhat otthonodnak. Mivel az új szoba inkább hálószoba mint egy extra pihenőhely, nagyobb beruházási megtérülést fogsz tapasztalni.

A National Association of Realtors szerint azok a háztulajdonosok akik átalakították a padlásukat hálószobává, átlagosan 61%-os megtérülést értek el házuk eladásakor. A hozzáadott érték extra jövedelem formájában is megtalálható. Néhány háztulajdonos úgy dönt, hogy bérbeadja tetőteret.

A padlás átalakítása

tetőtér

Kép forrása: Adobe Stock

Ha már túl vagy a tervezési szakaszon, el kell kezdened a valódi átalakítást.

Ferde mennyezetek

A háztulajdonosok egyik leggyakoribb problémája a padlás beépítésekor a mennyezet lejtése. Ez korlátozza a tetőtérben felhasználható helyet. Ezeket azonban nem akadálynak kell tekinteni, hanem inkább egy egyedi építészeti elemként, amely javíthatja új szobádat.

Inkább próbáld meg kiemelni a mennyezet egyedi elemeit. Jó módszer lehet ha valami szemet gyönyörködtető színnel fested le. Ha kisebb a hely, hozz létre texturált falat, mely növeli a vizuális élményt anélkül, hogy túlterhelné a kis helyet.

Falak

A tetőtéri szobának kevesebb falfelülete lesz, mint a ház többi szobájának, a meredek mennyezeti szög miatt. Ez azonban nem korlátoz a tervezésben. A tetőtéri falak különféle falfestésektől az egyedi tárolási megoldásokig sok potenciállal rendelkeznek. Egy kiegészítő belső fal is teljesen megoldható és testre szabható.

A falfestésnél az egyszerűt tartsuk szem előtt, hogy ne terheljük túl a kisebb teret. A világos színek miatt új az szobád nagyobbnak és nyitottabbnak érződik majd, főleg ha természetes fénnyel párosul.

Mivel a tetőtérben valószínűleg nincs teljes méretű falad, az összes helyet ki kell használnod. A térdfalak rövidebb magasságuk miatt pocskolásnak tűnhetnek, de a könnyen kihozhatod belőlük a maximumot a különböző tárolási lehetőségekkel. Ezeket a területeket kihasználva létrehozhatsz rövidebb szekrényeket, melyek pont a hálószobádhoz igazodnak.

Ablakok

Az egyik legfontosabb dolog a tetőtéri szoba kialakításánál, hogy megbizonyosodj róla, hogy a legjobb tetőablakot építteted be. Egy normál kis tetőablak nem elegendő ahhoz, hogy a hely élhetővé váljon. Technikai szempontból legalább egy nagyobb, könnyen hozzáférhető tetőtéri ablakra van szükség.

Az ablakok sokat adhatnak az új szobádnak. A mesterséges fénnyel szemben a természetes fény hozzájárul ahhoz, hogy a helyiség nagyobbá és világosabbá váljon. A tetőtéri ablakok a padlás átalakítások népszerű kiegészítői, mivel természetes módon illeszkednek a tető vonalába és nagyobb teret biztosítanak.

Egy másik jó megoldás lehet a manzárd ablak, mely kiemelkedik a tető síkjából, ezzel dinamikus megjelenést adva a háznak.

Képek forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.