Kert

Aranyos tavaszi slágerek

A tavasz a színek és illatok szezonja, a növényvilág feléled, és káprázatos harmóniákkal, árnyalatokkal kényeztet minket. Az időszak egyik slágerszíne a sárga, ami Nap melegét, a csillámló fényt idézi, hatása csodás, felélénkíti, megvidámítja az embert.

A kikeleti hónapoknak több emblematikus sárga növénye is van, ugyanakkor ezek között van némi zavar, ugyanis gyakran keverednek a nevek és a hozzájuk tartozó növények, így elsőre talán nem mindenki tudja megmondani, hogy az aranyvessző, az aranyeső, az aranyfa és az aranycserje pontosan melyik növény. Bogozzuk ki, hogy ki kicsoda!

Aranyeső

laburnum

Kép forrása: Pixabay.com

Nem csak az ikonikus műdalból közismert ez a növény, ami botanikai nevén a Laburnum. Az aranyeső késő tavasszal, április-májusban hozza sárga színű pillangós, fürtös virágzatát, mely áthatóan édes illatú. Érdekessége, hogy eleinte felálló ágrendszert fejleszt, majd hajtásai később kissé lefelé hajlanak, csüngővé válnak.

A magyar éghajlaton teljesen fagytűrő, így a telek nem veszélyeztetik, azonban lombhullató növény, tehát télen sokat veszít díszítőértékéből. Négy-nyolc méter magasra nő meg, a napos fekvést kedveli, és megköveteli a tápanyagokban gazdag közeget.

Szoliternövényként szokás telepíteni, vagyis rendszerint a birtok egy központi, kiemelt, nyílt területén kap helyet, ahol dominanciája érvényesülhet. Erős színvilága és dús megjelenése miatt nem igazán ajánlott más virágos dísznövényekkel társítani.

Aranyfa

forsythia

Kép forrása: Pixabay.com

Az aranyfát aranycserje néven is szokás hívni, így ez a két kifejezés tulajdonképpen egy növényt jelöl, már persze ha jól használják. Egyszerűsíti a helyzetet, hogy a latin neve Forsythia, tehát a kertészetekben érdemesebb így keresni.

Az aranyfa egy lombhullató cserje, szintén télálló, tehát üzembiztosan telepíthető. Az aranyesőnél alacsonyabb, 2-3 méteresre nő meg. Roppant életerős növény, évről-évre erőteljesen terjeszkedik, de metszéssel kordában tartható.

A kertészetekben többféle változata hozzáférhető, akad felfelé álló és csüngő ágú változat, sőt, gömb koronájú típus is. Alkalmazási területei sokfélék lehetnek, kisebb kertek szolitere lehet, sövény is kialakítható belőle, és előkertekbe is jó választás feltűnő színvilága miatt.

Virágzási ideje a kora tavasz, még a lombfakadás előtt nyílnak négy sziromból álló aranysárga virágai, melyek a vessző teljes hosszában ülnek, ez az aranyesőtől jól megkülönböztető jellegzetessége.

A talajt tekintve nincsenek nagy igényei, szegényebb közegben is megél, és kiegészítő öntözés nélkül is megmarad, persze a nyári aszályos hetekben meghálálja a vizet.

Metszési feladatai egyszerűek, idősebb ágait a virágzás után kell eltávolítani, hogy elejét vegyük a bokor túlságos besűrűsödésének, ezzel utat engedve az új, virágot hozó vesszőknek.

Aranyvessző

solidago

Kép forrása: Pixabay.com

A trió utolsó tagja az aranyvessző, melyet a latin Solidago néven lehet megtalálni az árudákban. Ez a 2-3 méter magasra cseperedő, az őszirózsafélékhez tartozó évelő az előző két aranyos növénytől eltérően a nyár végén borul virágba, így a remek kombinációt alkothat azokkal, hiszen így évi két aranysárga virágzási időszak is megteremthető a kertben.

A közönséges aranyvessző Európában honos, így hazánkban is megtalálható, a magas és a kanadai aranyvessző fajok ellenben betelepített, invazív növényeknek minősülnek, ezek telepítése ellenjavallt.

A kertészetekben természetesen a különféle nemesített, hibrid változatok vásárolhatók meg, de ezek közül is sok hajlamos erőszakosan terjeszkedni, elhullajtott magjaikból a kert különféle részein hajhatnak ki az újabb példányok.

Felhasználási területe széles, sövényként is bevethető vagy évelőágyásokba telepíthető háttérnövényként. A napos fekvést kedveli, a talajjal szemben igénytelen, még a sovány vagy homokos közegekben is szépen fejlődik.

Konklúzió

Az aranyos növények tanulsága az lehet, hogy gyakran nehéz eligazodni a kerti növények világában, főleg, ha olyan népszerű fajokról van szó, melyek több-kevesebb tulajdonságukban hasonlítanak egymásra.

A köznyelvi nevek gyakran keverednek, és a helytelen megnevezések még az internetes cikkekben vagy akár az árudákban is elterjedhetnek, azonban a helyzet nem reménytelen, ugyanis a latin, botanikai névvel minden növény egészen pontosan beazonosítható, így ha válogatás közben kétely támad, ezt a tudományos nevet kell keresni!

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.