Kert

Avokádó csíráztatása és ültetése – Lépésről-lépésre

Az üzletek polcairól ismerős jellegzetes külsejű avokádó egy Közép-Amerikában őshonos, a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése. A sötétzöld héjú termés belseje semleges ízű, vajszínű és zöldes árnyalatú puha húst, valamint hatalmas méretű magot rejt.

Az avokádó fogyasztása az utóbbi években igen divatossá vált, mivel a termés és a belőle készített olaj gazdag A, B, C és E-vitaminban. Fogyasztását szív és érrendszeri problémák esetén is ajánlani szokták, mivel kitűnő antioxidáns. Nyersen, salátában, pirítós kenyérrel, vagy guacamole formájában is fogyaszthatjuk.

Ha van bennünk egy kis kísérletező hajlam, és szeretünk kertészkedni, akkor nem csak az avokádó húsát, hanem a magját is hasznosíthatjuk, még pedig oly módon, hogy egzotikus külsejű szobanövényt nevelünk belőle. Ehhez nem kell más tennünk, mint az avokádó magját vízben csíráztatni, ezt követően pedig elültetni.

Az avokádó csíráztatása

avokádó

Kép forrása: Pixabay.com

A csíráztatáshoz nem kellenek speciális kellékek, egy pohárra, fogpiszkálókra, vízre, valamint az avokádó gyümölcshústól teljesen megtisztított magjára lesz csak szükségünk.

A magba először szúrjunk 3-4 fogpiszkálót, úgy, hogy a mag lapos fele a pohár alja felé, míg a csúcsos fele felfelé nézzen. A csírázás ideje alatt a fogpiszkálók tartják majd a magot, így az nem tud beleesni a vízbe. A pohárba elég csak annyi vizet töltenünk, hogy félig ellepje a magot.

Tipp: Ha a mag csúcsos részéről 1-2 cm-es területen eltávolítjuk a maghéjat, elősegíthetjük a csírázást.

A pohár számára világos helyet keressünk a lakásban és ügyeljünk rá, hogy a pohár mindig legalább félig legyen vízzel. A csírázás viszonylag lassú folyamat, legyünk türelemmel. Ahhoz, hogy a gyökerek növekedni kezdjenek a vízben, valamint, hogy a mag csúcsán megjelenjen a hajtás, majd a szár heteknek kell eltelni.

Az avokádó ültetése és gondozása

avokádó

Kép forrása: Pixabay.com

Az avokádót, akkor ültethetjük el, ha a gyökérzete és a szára már elég fejlett. Az ültetéshez mindenképpen jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földkeveréket válasszunk, a növényt pedig világos, napos helyen neveljük.

Ha a szabadban már kellemesen meleg van, akkor az avokádót kitehetjük az udvarra, vagy a teraszra, kellemesen meleg, félárnyékos helyre, és ott maradhat mindaddig, míg be nem köszöntenek ismét a hűvösebb napok.

Az avokádó gondozásának legnagyobb körültekintést igénylő feladata az öntözés, mivel a növény az alulöntözésre és a túlöntözésre is kényes. Alulöntözés esetén levelei elszáradnak, elhervadnak és lepotyognak, míg ha túlöntözzük, a levelek összepöndörödnek, a szár pedig petyhüdté válik.

Az öntözés során az az ideális, ha az avokádó földjét nyirkosan tartjuk, de semmiképp sem áll a vízben. Ha az öntözés mellett, 3 havonta kis mennyiségű, vízben oldódó tápoldatot is adunk növényünknek, intenzív növekedéssel és egészséges levélzettel hálálja meg.

Avokádó csíráztatása – Videó

Ha mindent jól csinálunk, akkor az avokádó magjából, egy igazán szép, egzotikus megjelenésű szobanövény nevelhető, ami bár termést nem fog hozni, de az otthonunk különleges dísze lesz. Sok sikert kívánunk az avokádó csíráztatáshoz!

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.