Élet-Stílus

Az erdőfürdőzés nagykövetnője

Erdőfürdőzés – létezik és egyre népszerűbb ez a szokatlanul csengő, fantáziacsiklandozó kifejezés, amelynek magyarországi nagykövete Györffy Éva erdőfürdő-vezető és erdőterápia szakember. De vajon mit jelent az erdőfürdőzés, és hogyan lehet valakiből erdőfürdő-vezető?

Az erdőfürdő módszertana, bár bizonyos szempontból egyidős az emberiséggel, forradalmian újnak tekinthető a civilizációs ártalmak (stressz eredetű szív és érrendszeri megbetegedések, kiégés, szorongás, depresszió, hormonális problémák és a rák) kiegészítő terápiás kezelésében.

Hazánkban csak mostanában vonult be a köztudatba, képviselői általában nemzetközi intézeteknél végzett erdőfürdő-vezetők és erdőterápiás szakemberek, akik közül is az első volt Györffy Éva, az első magyarországi erdőfürdő-vezető képzés szervezője és egyik oktatója, Az erdőfürdő eszköztára című könyv szerzője.

Györffy Éva már egészségügyi szakdolgozóként jelentkezett az akkori Forest Therapy Institute írországi képzésére 2019 nyarán, és ezzel az első olyan magyarországi erdőfürdő-vezető szakember lett, aki képesítéssel rendelkezőként erdőfürdő-sétákat indított. Ma már az szintén ír Nádúr Centre of Integrative Forest Therapy gyakornok trénereként és mentoraként is működik.

Györffy Éva

A Nádúr intézet több évtizedes tapasztalatra épülő, nemzetközileg is elismert és alkalmazott módszertana szerint vezetett erdőfürdőzés meghonosítása és érdekében Györffy Éva együttműködést kezdeményezett az ország más, különböző nemzetközi intézeteknél képesítést szerzett erdőfürdő vezetőivel is.

Az így létrejött Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság a képzett erdőfürdő-vezetők összefogása, amelynek célja a minőségbiztosítás és a hiteles kommunikáció mellett az erdőfürdőzés népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy az ember a természet elidegeníthetetlen része, és mind az ember, mind az emberen túli természetvilág számára nélkülözhetetlen, hogy őrizzük és építsük ezt a kapcsolatot.

Györffy Éva 2020 júniusában indította el azt az első hathetes erdőterápiás csoportfolyamatot hazánkban, amelyet ingyenesen tett elérhetővé a termékenységi és hormonális problémákkal, valamint daganatos megbetegedéssel küzdők számára.

Ezzel egy időben kezdte meg az erdőfürdőzés jótékony hatásainak és módszertanának mélyebb megismertetését a magyar közvéleménnyel: könyvet írt, online kurzust készített, és képviselte az erdőfürdőzést a magyar médiában, ezzel egyre szélesebb körben elérhetővé téve az erdőfürdőzés módszerét.

„Hiszek benne, hogy ez a holisztikus szemléletű életminőség javító technika egy olyan mozgalommá nőheti ki magát, mint a 20. század eleji természetjáró mozgalmak vagy a jóga és a selfness.

Meggyőződésem, hogy emberek életminőségének javulása nem pusztán az gazdasági növekedésben és egészségmegőrzésben, gyógyításban rejlik, hanem hosszú távon kizárólag úgy érhető el, hogy a bolygón velünk együtt élő társaink életét is jobbá tesszük, beleértve ebbe a természetvilágot is.” (Györffy Éva)

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.