Kert

Az esőztetők alkalmazása otthon

Cikkünkben az esőztetők alkalmazásával otthoni környezetben témával foglalkozunk, ami a mostanában előforduló nyári kánikulák miatt egyre elterjedtebb kérdés lett, hiszen ha kertünket a nagy hőség idején sokkal nehezebb egészségesen tartani.

Esőztető öntözés

Az esőztető öntözéssel tudjuk legjobban utánozni a természetes csapadékot, hiszen a növény ebben az esetben a vizet felülről és porlasztva kapja meg. Szerencsére az esőztető készülékek, felszerelések webshopból is könnyedén beszerezhetőek.

Esőztető öntözés alkalmazása

Az esőztető öntözéshez a legjobb időpontok a kora reggeli és a késő estei órák, hiszen ilyenkor nem erős sem napsugárzás, sem a hőmérséklet, így nem áll fent a kockázat arra, hogy:

  • a hirtelen lehűtött levelek károsodnának
  • a vízcseppek miatt a napsugárzástól nagyon könnyen leégne a levél.

Árasztó öntözés

Az árasztó öntözés az, amikor a talajon végigfolyatjuk a vizet, ami ennek hatására beszivárog a föld mélyebb pontjaiba is. Ennek az öntözési módszernek az egyik nagy előnye, hogy nagy mennyiségű vizet tudunk egyszerre a földbe juttatni így az jól beáztatja a talajt és feltölti a vízkészletet.

Másik nagy előnye ennek a módszernek, hogy a növények levelei nem lesznek nedvesek így nagyon könnyen elkerülhetjük a különféle gombás vagy baktériumos betegségeket, hiszen ezek a problémák többnyire azért alakulnak ki mert a növények levelei vizesek lesznek.

Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés legnagyobb előnye az, hogy rendkívül takarékos öntözési módszer így hosszú távon anyagiakban is nagy előnnyel bír más öntözési fajtákhoz képest. Körülbelül 30-50 százalék közötti vízmegtakarításra számíthatunk ezzel a módszerrel.

Ennek az oka, hogy kisebb a párolgási veszteség, és mivel nem kifejezetten egy területet öntözünk vele a gyomosodást is nagyobb mértékben csökkenthetjük ezzel a módszerrel.

Az ilyen megoldás modernebb fajtái lehetővé teszik a tápoldat célzott adagolását is akár az egyes növényekre szabott adagok talajba juttatásával.

Időzített öntözés

A csepegtető öntözésnél lehetőségünk van az úgynevezett időzített öntözésre is, ami nagyon jól jön a nyári kánikulában és rengeteg előnye is van, mint például:

  • a szikesedéstől megkíméli a talajt
  • a vízkészletünket takarékosan használja fel
  • rengeteg pénzt spórolhatunk meg vele

Fűfelületek öntözése

Az otthonokban a nyári hőségben oda kell figyelni még a füves, zöld területek vízellátásra is. A fűfelületek gondozása nyáron nem egy egyszerű feladat, hiszen a nem megfelelő vízmennyiségtől a gyep nagyon könnyen kisülhet vagy akár elsárgulhat. A gyönyörű gyep titka az öntözésben rejlik amire három féle módszert is használhatunk, ezek a:

  • kannás öntözés
  • tömlős öntözés
  • automata öntözőrendszer használata

Kannás módszer

A kannás öntözést többnyire a balkon kertészek használják, erkélyes növényeknél, házilag készített zöldfalakhoz.

Tömlős módszer

A tömlős öntözésről elmondható, hogy sajnos magas a párolgási és az elfolyási vízvesztesége, viszont ha billentyűs szórófejet használunk, akkor nagyon hatékonynak módszernek mondható.

Automata rendszer használata

Az automata öntözőrendszereket mondhatjuk a leghatékonyabbnak, hiszen a növény igényeihez igazíthatjuk az öntözést és hosszútávon megtérül az ára és jóval kényelmesebb is, mint az előző két verzió.

Összegezve: Rengeteg öntözési módszer van, amivel megóvhatjuk kertünket a meleg időjárás okozta károktól. Ráadásul a különböző esőztetők alkalmazásával otthonunkban is gyönyörű kertet érhetünk el a legnagyobb kánikulában is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.