Kert

Az ősz a gyümölcsfa ültetés ideje – ezekre érdemes odafigyelned!

Mindig felér egy apróbb csodával, amikor egy elültetett gyümölcsfa csemete gyökeret ereszt, majd lassan növekedni kezd, mígnem eljutunk az első szüretig is.

Ahhoz azonban, hogy valóban eredményes és sikeres legyen az új fa telepítése a kertbe, nem elég csupán a fajtát kiválasztani, számos más dologra is lényeges odafigyelni. Összegyűjtöttük, mik ezek az apró, ám annál lényegesebb momentumok!

Annak, ha egy gyümölcsfa van a kertben, annak számos előnye van. Egyrészt, minden évszakban megvan a maguk szépsége. Hiszen a virágzás idején a csodálatos virágzuhatag ejti ámulatba az embert, míg később a gyümölcsök érésének idején szintén remekül feldobják a birtokodat.

Ősszel a színes falevelek és fajtától függően a termések alakítanak ki különleges élményt, míg télen a csupasz ágakra telepedett hó látványa vesz majd le a lábadról. Mindez pedig kiegészül azzal a „jutalommal”, amit az érett, ínycsiklandó gyümölcsök szüretelése ad az ember számára.

Mire kell odafigyelni egy gyümölcsfa ültetésénél?

Az ültetés előtt fontos felmérni, hogy milyen igényei vannak az általad választott gyümölcsfának, hiszen e téren kép típus nem ugyanolyan. Persze ettől nem kell kétségbe esni, egyáltalán nem nehéz feladat, akár kezdőként is bátran belevághatsz az ültetésbe, persze a megfelelő tájékozódást követően.

Ennek keretein belül például nagyon lényeges odafigyelni arra, milyen talajt kedved az adott fajta vagy éppen mennyire igényli a napfényt. Az ilyen módon, előzetesen megszerzett információk alapján érdemes egy tervet készíteni a kert majdani elrendezéséről, különösen akkor, ha többféle gyümölcsfa ültetése is szerepel az őszi munkálatok között.

Ez azért lényeges, mert így már előre számolhatsz a jövőbeni méretekkel és könnyebben észreveszed azt is, ha egy fa nem megfelelő helyre veti majd az árnyékát.

Hidd el, sokkal egyszerűbb még papíron variálni az elképzeléseken, mint később szembesülni azzal, hogy teljesen eltakarja a napot a cseperedő almafa a nappali ablakánál vagy évekkel később bajlódni azzal, hogy a szomszédhoz potyog a termés, aki ennek a legkevésbé sem örül.

A tervvel a kezedben viszont magabiztosan kezdhetsz hozzá az ültetéshez és biztos lehet abban, hogy nem csúszik hiba a számításaidba.

Mindezeken felül lényeges szempont az is, hogy konténeres vagy szabadgyökerű kiszerelésre esett a választásod, ugyanis míg az előbbieket az ősz második felétől tavaszig, egészen pontosan október 20. és március 20. között fagymentes időszakban lehetséges elültetni, addig az utóbbiak ültetéséhez bármikor hozzáláthatsz, ha éppen nem repkednek odakinn a mínuszok.

Érdemes megbízható helyről beszerezni a facsemetét!

Abban, hogy egy elültetett gyümölcsfa később mennyire lesz egészséges és bő termésű, az ültetés és a gondozás mellett komoly szerepet játszik az is, hogy hol vásároltad meg a facsemetét.

Hiszen egy egészséges facsemete esetében nem kell amiatt aggódnod, hogy kudarcba fulladnak az ültetési terveid. Ha ilyen megbízható helyet keresel, érdemes szétnézned Megyeri Szabolcs online kertészetének gyümölcsfa csemetéi között, ahol roppant széles választékából szemezgethetsz.

Így a fácska tulajdonképpen észre sem fogja venni, hogy egy egészen másik kertben került elültetésre, csak azt fogja érezni, hogy itt bátran gyökeret ereszthet és teljes pompájában tündökölhet.

Mindezek nyomán pedig olyan élmény lesz a gyümölcsfa ültetése és gondozása, amely komoly sikerélményeket tartogat magában. Hiszen ezek a fák nagyon gazdagon meghálálják a gyümölcsérés idején a legkisebb gondoskodást is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.