Lakásfelújítás

Az otthoni műhely kialakításának lépései

Akik szeretnek otthon barkácsolni, vagy hobbiként saját készítésű ékszereket, kis tárgyakat szeretnének készíteni, akkor ehhez egy saját műhely lehet a legalkalmasabb.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen ideális kis sarkot hozhassunk létra magunk számára rögös út vezet. Ezért most összegyűjtöttük az otthoni műhely kialakításának lépéseit, hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot.

Határozzuk meg a műhely helyét!

Kétségtelen, hogy az első és legfontosabb kérdés, hová képzeljük el a műhelyt, műhelyszobát. Ezen a téren több szempontot érdemes figyelembe venni.

Ilyen szempont például az, hogy a tevékenység jár-e különösebb zajjal. Nagyobb zaj esetében ne a lakószobák közvetlen szomszédságában próbáljuk meg kialakítani a műhelyt, hanem inkább egy félreeső helyiségben, ahol nincs átjárás: így elkerülhető, hogy az egész lakásban széthordjuk a keletkező hulladékot.

Ha nagyon kevés a rendelkezésre álló hely, érdemes megfontolni, hogy a munkapadot és más fontos eszközöket a garázsban, pincében tároljunk, míg szükség nem lesz rá. Ha van rá lehetőség, alakítsunk ki kerti műhelyt, ahol szinte senkit nem zavarunk és ők sem minket.

Ebben az esetben azonban érdemes felkészülni rá, hogy a hideg évszakokban gondoskodni kell a fűtésről, erre azonban ma már rengeteg lehetőség adott.

Figyeljünk a zajvédelemre!

Ha leendő műhelyünk a házban kap helyet, adott esetben érdemes lehet kibélelni a falakat hangszigetelő anyaggal és hangtompítót szerelni az elektromos gépekbe. Ne felejtsük el azt sem, hogy fontos a megfelelő szellőzés, amiben akár egy ventilátor vagy elszívó is segíthet.

Előfordulhat egyes műhelyek esetén, hogy csengő felszerelése is hasznos lehet. Ezeket mind fontos mérlegelni már az elején is.

Világítás kialakítása

A világítás kulcsfontosságú tényező, hiszen nincs is bosszantóbb és egyben veszélyesebb dolog, mint barkácsolás közben hunyorogni. Ilyen téren semmiképp sem kockáztassuk testi épségünket, inkább szerezzünk be megfelelő lámpákat, fényforrásokat.

A központi világítás mellett szereljünk fel több kisebb lámpát is, amelyek jól megvilágítják a műhely leggyakrabban használt sarkait. A lámpák legyenek mindig jól rögzítve és legyen valahol tartalékba pár plusz izzónk, ha véletlenül kiégne egy, vagy több. Ezen e téren energiatakarékosság szempontjából mindenképp a LED fényforrásokat javasoljuk.

Padlózat kialakítása

Az ideális padló természetesen a műhelyben végzett tevékenységtől is függ, de általánosságban igaz, hogy az egyszerű, repedésmentes felületen a legjobb a munka, melyen nem kell attól tartani, hogy elvesztjük az apróbb alkatrészeket vagy rosszabb esetben megbotlunk elcsúszunk.

Emiatt mindenképp ajánlott kerülni a szőnyeg használatát. Amennyiben univerzális megoldásban gondolkodunk, akkor egy betonpadló is ideális választás lehet, ami strapabíró és olcsón kivitelezhető.

Munkapad és szerszámgépek beszerzése

Ezen a téren a variációk száma szinte végtelen. A munkapadok milyensége és mennyisége nagyban függ az elvégzendő tevékenységtől, ám ugyanez igaz a szerszámokra is.

Jó eséllyel az alapvető szerszámokra mindenképp szükségünk lehet, míg munkapadok esetében a könnyen tisztántartható, strapabíró darabokat érdemes keresni.

Sokak számára nyújthatnak hasznos megoldást, a különböző kézikocsik alkalmazása, melyeken minden szükséges szerszámot tárolhatunk és egyszerre mozgathatunk is.

Szerencsére az asztalkocsi webáruházakból mindent beszerezhetünk ezen a téren, míg a szerszámokat a barkács boltokban érdemes keresnünk.

Összegezve: Egy valamire való műhely kialakítása tehát nem egy egyszerű folyamat, hiszen számos dologra kell figyelnünk a munkafolyamatok, praktikusság, tisztántarthatóság és a környezetünkre gyakorolt hatások miatt is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.