Támogatott tartalom

Balták, fűrészek – hogyan érdemes belevágni a szerszámvásárlásba?

Első ránézésre bagatellnek tűnik a témafelvetés, de ha jobban belemélyedünk, akkor bizony hamar kiderül, hogy akadnak itt olyan részletek, amik felett nem jó ötlet elsiklani.

Mire figyeljünk balta vásárlásánál?

balták tipikusan egykezes szerszámok, amelyek rövid nyelüknek köszönhetően könnyen kezelhetőek és tökéletesen alkalmasak például kisebb fahasábok felhasogatására. Ha akad otthon kandalló, akkor gyújtós nélkül nem élet az élet, úgyhogy csak természetes, hogy ez az eszköz nem hiányozhat sem a sufniból, sem a kézből.

A kisebb, túrázáshoz kialakított variáció pedig ideális társ a kirándulásokhoz, kimozdulásokhoz, ahol nagyon is jól jöhet némi kéziszerszámos segítség. Nem véletlenül írtuk le ezt az apró kis ismertetőt, mert a mai napig sokan összekeverik a fejszét, a szekercét és a baltát. S bár mind a három szerszám rendelkezik nyéllel és vágóéllel, ettől függetlenül teljesen más területeken teljesítenek jól.

A vásárlás során mindenképpen célszerű néhány szempontot alapul venni. Egyrészt nem mellékes, hogy pontosan milyen feladat elvégzéséről van szó, ahogy a gyakoriság sem mindegy. Ha történetesen nap, mint nap kézbe kell venni a szerszámot, akkor evidens, hogy olyan nyélkialakítást ildomos előnyben részesíteni, ami maradéktalan kényelmet borítékol.

Ráadásul rendszeres alkalmazásnál az összsúly kérdése sem lényegtelen, mert bármennyire meglepő, hosszú távú használatnál a grammos eltérések is sokat nyomnak a latba. A műanyag, a fa és az üvegszálas nyélalternatívák egyformán megbízhatóak, ami a strammságukat, masszívságukat illeti, ellenben az üvegszálas mindközül a legkönnyebb.

Az is előnyös, ha a kiszemelt termék rendelkezik biztonsági zárral ellátott tokkal, így a tárolása minden tekintetben optimális. Ha pedig útra kell vele kelni, akkor sincsen gond, a balesetmentes célba juttatás nem okozhat problémát.

A fűrészválasztás is összetett kérdés?

Így igaz! Hasonlóan a fentiekhez, a kézi fűrészek közül is alapvető, személyre szabott tényezők felsorakoztatásával érdemes válogatni. Mert az, hogy a választék hatalmas, megkérdőjelezhetetlen.

A vágandó anyag keménysége kulcsfontosságú. A fémeket a finom fogazású penge viszi jól, a fát a durvább variációval könnyű megmunkálni, míg a hosszvágáshoz a rókafark fűrészek a megfelelőek.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: TorriPhoto

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.