Kert

Begónia gondozása – Lépésről-lépésre

A begónia növénynemzetségbe, több mint 1 800, a világ trópusi és szubtrópusi övezetében élő faj és hibrid tartozik, melyek rendkívül változatos megjelenésűek. Ezek a színpompás virágokkal, valamint dekoratív levelekkel díszítő növények kerti dísznövényként, valamint szobanövényként is megállják a helyüket.

Cikkünk első felében a kertben nevelhető ismertebb begónia fajokat, azaz a mindignyíló begóniát, gumós begóniát és a sárkányszárny begóniát mutatjuk be, ezt követően pedig kitérünk lakásban tartható fajok gondozására is, mint amilyen a sudár begónia, a királybegónia és a pöttyös begónia.

Lássuk hát először a kertben nevelhető begóniákat!

Így gondozd a mindignyíló begóniát!

mindignyíló begónia

Kép forrása: Pixabay.com

A mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) alacsony termetű egynyári növény, mely változatosan alkalmazható dísznövényként, virágágyásba, balkonládába, valamint kőedénybe ültetve egyaránt jól mutat.

A kerti begónia, vagy szőlővirág néven is ismert növény, gyakran látható a közterületek virágágyásaiban is, köszönhetően annak, hogy gondozása nem túl nehéz, valamint hosszan, a nyár folyamán díszít, piros, rózsaszín vagy fehér színű virágaival.

A mindignyíló begóniával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, ez azonban nem kell, hogy eltántorítson bennünket a tartásától!

Fényigényes növény, mely napos, világos esetleg félárnyékos helyre is ültethető, azonban a tartós forróságot kevésbé szereti, ezt is vegyük figyelembe, amikor helyet keresünk számára a kertben. Laza, tőzeges talajba ültessük.

Átlagos vízigényű növény, így meghálálja a rendszeres öntözést, különösen nyáron, a tartósan meleg és száraz időszakokban figyeljünk az öntözésére. Más teendőnk az elnyílt virágok leszedésén túl nincs vele. Szaporítani dugványozással és magvetéssel is lehet.

Így gondozd a gumós begóniát!

gumós begónia

Kép forrása: Pixabay.com

A gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) a trópusi területeken őshonos, alacsony termetű, bokros évelő növény, mely virágágyásba, valamint balkonládába egyaránt ültethető, bárhova is ültetjük, biztosak lehetünk benne, hogy különlegesen szép dísze lesz otthonunknak.

Virágzási ideje nagyon hosszú, már tavasz végén megjelennek rózsaszín, piros, sárga, narancs vagy fehér színben játszó virágai, és megfelelő gondozás mellett még ősz elején is hoz virágokat. A növény minden része mérgező, de ez alapvetően nem okoz problémát a tartása, gondozása során.

A gumós begónia az árnyékos, félárnyékos fekvésű területek növénye, a túlságosan erős napfényre érzékeny, égési foltok jelenhetnek meg rajta. Jó minőségű, laza szerkezetű, enyhén savas, tőzeges talajt, valamint rendszeres öntözést és nyáron tápoldatozást is igényel.

Az öntözés során figyeljünk rá, hogy a növény leveleire, ha egy mód van rá, ne kerüljön az öntöző vízből. A gumós begónia fagyérzékeny növény, télen nyugalmi állapotba kerül, gumóját kiásva, fagymentes, száraz helyen kell átteleltetni.

A teleltetést, azzal kezdjük, hogy miután a növény elszáradt, kiássuk a gumóját, és ellenőrizzük, nincs-e rothadó része. Amennyiben a gumón rothadást tapasztalunk, vágjuk ki a beteg részt és kezeljük gombaölő szerrel.

Teleltessük át fagytól védett, szellős, száraz helyen, és tavasszal, a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba. A gumós begóniát a gumók szétosztásával, hajtásdugványozással és magról is szaporíthatjuk.

Így gondozd a sárkányszárny begóniát!

sárkányszárny begónia

Kép forrása: Publicdomainpictures.net

A sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) kaspóba vagy dézsába ültethető, közepesen magas termetű begónia, mely más virágok társaságában is rendkívül jól mutat. Virágai piros vagy rózsaszín árnyalatban játszanak, az elnyílást követően maguktól lehullnak, ez megkönnyíti a növény ápolását.

Hajtásai erőteljes növekedésűek és ívesek, ezeken fejlődnek ki szárny alakú, fényes felületű levelei. A sárkányszárny begónia legszebben félárnyékos fekvésben fejlődik, bár valamelyest tolerálja az árnyékot és több fényt is. A legmegfelelőbb számára az, ha csak délelőtt éri napfény.

A megfelelő fejlődéshez és bőséges virágzáshoz, rendszeres öntözést, valamint tápoldatozást igényel. A gumós begóniához hasonlóan ez a begónia is teleltetést igényel. A teleltetés idejére vigyük fagymentes, világos helyre és ritkábban öntözzük, érdemes ilyenkor kissé visszametszeni. Szaporítani dugványozással tudjuk a legegyszerűbben.

Most, hogy a kertben tartható népszerűbb begónia fajok végére értünk, lássuk mit érdemes tudni a szobában tartható begóniákról!

Így gondozd a sudár begóniát!

sudár begónia

Kép forrása: Pixabay.com

A sudár begónia (Begonia elatior), Afrika, Ázsia és Amerika trópusi és szubtrópusi területein őshonos, rendkívül változatos megjelenésű növény, melynek különböző fajtáival, hibridjeivel és színváltozataival a kertészetek kínálatában is találkozhatunk.

Szobanövényként tartva, otthonunk különlegesen szép virágzó dísze lehet, ha néhány tanácsot megfogadunk a gondozásához. Kellemesen meleg, világos, de a közvetlen erős tűző naptól védett helyet keressünk számára a lakásban. Télen is legalább 16 °C hőmérsékletet igényel.

A megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz rendszeres, körültekintő öntözést igényel, földje legyen mérsékelten nedves, ne száradjon ki, ugyanakkor ne is álljon a vízben, mivel a túlöntözést sem bírja. Az öntözést lehetőség szerint szobahőmérsékletű, lágy vízzel végezzük.

A tavasztól őszig tartó időszakban kéthetente tápoldatozzuk alacsony koncentrációjú tápoldattal. Igényli a kellemesen párás környezetet, melyet közvetett párásítással biztosíthatunk számára. Leveleit ne permetezzük vízzel, mivel foltosak lesznek tőle!

Átültetni elég csak akkor, ha kinőtte a kaspóját, ehhez A típusú virágföldet válasszunk. Az átültetés során visszavághatjuk a gyökérlabdáját, az ültetéshez lapos kaspót válasszunk. A begónia dugványozással, gyökér és levéldarabokkal, valamint rizómaosztással szaporítható.

Így gondozd a királybegóniát!

királybegónia

Kép forrása: Pixabay.com

A királybegónia (Begonia rex) az egyik legismertebb és legnépszerűbb levélbegónia, mely Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származik. Az 1800-as évek közepén került Európába, azóta folyamatosan nemesítik így rendkívül sokféle királybegónia megtalálható már az üzletek kínálatában.

A királybegónia, valamint más levélbegóniák is, a világos, de közvetlen napfénytől védett, kellemesen meleg helyet kedvelik, igénylik a párás környezet is. A helyiség hőmérséklete ahol tartjuk, télen se legyen alacsonyabb, mint 16 °C.

A megfelelő fejlődéshez, körültekintő öntözést, valamint mérsékelt tápoldatozást igényel. Az öntözés során fontos a mértékletesség, a növény földje ne száradjon ki, de ne is álljon soha a vízben. Tápoldatozni elég tavasztól-őszig kéthetente alacsony koncentrációjú tápoldattal.

A királybegónia legjobban kellemesen párás környezetben érzi magát, azonban a sudár begóniához hasonlóan, nem szabad a levelek spriccelésével párásítani, mivel foltossá válnak. Alkalmazzunk közvetett párásítást, azaz állítsuk a növény kaspóját, kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetni csak akkor szükséges, ha úgy ítéljük meg, hogy kinőtte a cserepet, az átültetésre a tavasz a legalkalmasabb időszak. Az ültetéshez A típusú virágföldet használjunk. Szaporítani dugványozással, levél és gyökérdarabokkal, valamint rizómaosztással lehet, utóbbit célszerű az átültetéskor végezni.

A királybegónia nem nevezhető teljesen problémamentes növénynek, gondozási hibák miatt, illetve nem megfelelő helyen tartva megbetegedhet. Leggyakrabban gyökérrothadás jelentkezik, valamint lisztharmat is megtámadhatja.

Így gondozd a pöttyös begóniát!

pöttyös begónia

Kép forrása: Pixabay.com

A pöttyös begónia (Begonia maculata) rendkívül izgalmas megjelenésű begónia faj, mely levélzetével, valamint virágaival is díszít. Az eredetileg Brazíliában őshonos növény, sötétzöld színű, világos pettyekkel díszített levelekkel vonja magára a tekintetet, a levelek fonákja bordó árnyalatú.

Megfelelő körülmények és körültekintő gondozás mellett, tavasztól-őszig fehér színű virágokat is hoz, melyek nem kevésbé látványosak. A pöttyös begónia, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű, világos, ugyanakkor a tűző naptól védett helyen fejlődik legszebben.

Rendszeres öntözést igényel, azonban a többi lakásban tartott begóniához hasonlóan a túlöntözésre érzékeny, mely akár gyökérrothadáshoz is vezethet, ami könnyen a növény végét jelentheti. Szereti és igényli a párás környezetet, erre a fajra is igaz, hogy nem szabad vízzel permetezni a leveleit, mivel foltok jelenhetnek meg rajtuk.

Állítsuk a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára, az elpárolgó víz, gondoskodik a kellemesen párás környezetről. Átültetni évente szükséges, melyet tavasszal érdemes megtenni, az ültetéshez laza szerkezetű virágföldet válasszunk, lehetőleg olyat, ami kókuszrostot is tartalmaz.

Szaporítani dugványozással tudjuk, több leveles hajtásai vízben gyökereztethetők. Ehhez vágjunk le hajtásokat, egy átlátszó üveget töltsünk meg vízzel és ebben gyökereztessük a dugványokat. A gyökerek kb. 2-3 hét elteltével jelennek meg, ezt követően ültessük el az immár gyökeres dugványokat laza szerkezetű virágföldbe.

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítségedre lesznek majd a begóniák gondozásában, legyen szó akár a kertben, akár a lakásban nevelt fajokról!

Képek forrása: Pixabay.com; Publicdomainpictures.net


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.