Élet-Stílus

Bölcsességfog: mit kell róla tudni?

Tényleg nincs mindenkinek bölcsességfoga? Akinek pedig van, jobban jár, ha kihúzatja? Egyáltalán miért nevezzük bölcsességfognak? Az őrlőfogak legkülönlegesebb képviselője körül sok a talány és a félreértés. Segítünk lerántani a leplet a bölcsességfogról, és megmutatjuk, mit érdemes tudni a rettegett bölcsességfog húzásról is.

A bölcsességfog

A bölcsességfogak a fogsor harmadik örlőfogai. A legutolsók a sorban, és utoljára is bújnak elő, nagyjából 17 és 25 éves kor között. Innen az elnevezés, hiszen már majdnem felnőttek vagyunk, amikor kialakul a végleges fogsorunk. Maximum 4 lehet belőlük, de van, akinek egy sem fejlődik ki. Az előtört bölcsességfogak száma attól függ, mennyinek maradt elég hely a teljes kibújáshoz.

Mi a probléma a bölcsességfoggal?

Gyakran előfordul, hogy egy vagy több bölcsességfog csak részlegesen tud előbújni. Bent ragadnak az ínyben, rossz irányba nőnek, tolják a szomszédos fogakat, és ezáltal rendezetlenné teszik az egész fogsort, esetleg károsíthatják is a többi fogat.

Az előbújt bölcsességfogaknak pedig a megfelelő tisztítása ütközik akadályokba: a leghátsó fogakat fogkefével is nehezen érjük el, a fogközök tisztítása fogselyemmel pedig kisebb akrobatikai mutatványt igényel.

Mikor szükséges a bölcsességfog kihúzása?

bölcsességfog húzás a fogorvosok szerint több esetben is indokolt lehet.

Ha a fogainknak nincs elegendő helye a teljes kibújáshoz, és a rendezetlenség mellett esetleg nagyfokú torlódást, ezáltal pedig a szomszédos fogak gyulladását is okozzák, általában az eltávolításuk javasolt.

A félig kinőtt bölcsességfogak sajnos a baktériumok számára is kiváló táptalajt biztosítanak, ami a fog körüli szövetek gyulladásához vezethet. Az említett tisztítási nehézségek miatt gyakoriak a szuvas bölcsességfogak is.

Ezekben az esetekben szoktak a bölcsességfog kihúzása mellett dönteni, hiszen a fennálló problémákat egy csapásra megoldja, miközben a fogak hiánya semmilyen kellemetlenséget nem okoz.

A bölcsességfog műtét menete

bölcsességfog húzás

Kép forrása: Canva.com

Ha bölcsességfog húzásra van szükségünk, nem kell aggódnunk, hiszem rendelkezésünkre áll számos fogászat Budapesten és a nagyobb településeken is. Mint minden fogászati beavatkozásnak, így a bölcsességfog húzásnak is az első lépése az állapotfelmérés és a konzultáció. Miután minden adatunk rögzítésre került, a szakorvos által végzett panorámaröntgen következik.

Ha minden részletet egyeztettünk a fogorvossal, kezdődhet is a rutinműtétnek számító szájszebészeti beavatkozás. A rémhírek ellenére a bölcsességfog fájdalom nélkül hagyja el a szájüregünket, hiszen egyéb fogászati beavatkozásokhoz hasonlóan a foghúzás is helyi érzéstelenítés mellett történik.

A kellemetlenségektől való félelem miatt tehát egyáltalán nem érdemes halogatni! Ráadásul maga a foghúzás mindössze 30-60 percet vesz igénybe, ezután pedig indulhatunk is haza a rendelőből!

Hogyan készüljünk a bölcsességfog eltávolítására?

Mindenképpen gondoskodjunk szabadságról és pihenésről a műtétet megelőző és az azt követő napra is! Ha nagyon izgulunk, vagy nyugodtabbak lennénk, ha valaki hazakísérne minket a fogorvosi rendelőből, kérjük meg előre egy családtagunkat, barátunkat, hogy tegye szabaddá magát és tartson velünk. Nem árt, ha betárazunk otthonra fájdalomcsillapítóból és fagyasztott zöldségekből!

Mi a teendő bölcsességfog húzás után?

A legfontosabb teendőnk ilyenkor a pihenés! A fájdalomcsillapító hatásának múlásával jelentkezhet némi kellemetlen fájdalom, illetve duzzanat az arcon: ebben az esetben használjuk az előkészített fájdalomcsillapítót és borogatásra alkalmas hűtött kellékeket.

A műtét napján kerüljük a forró ételek fogyasztását, valamint a dohányzást, alkoholfogyasztást és a fizikailag megterhelő tevékenységeket.

A foghúzás utáni néhány napban még pépesebb vagy főtt ételek kerüljenek a tányérunkra! Tejterméket és sört (a bennük található baktériumok miatt) lehetőleg ne fogyasszunk, és a pihenést is részesítsük előnyben, ameddig csak lehetséges.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.