Támogatott tartalom

Bortárolási tippek a lakberendezés szerelmeseinek

Az amerikai konyhák filmbe illő, rendkívül stílusos és praktikus bárpultjai, és elegáns bortárolói egyre inkább hódítanak hazánkban is. Nem csak esztétikailag nyújtanak különleges látványt, de valóban megoldják a bor tökéletes tárolását, amely más esetben a hűtőnk polcait foglalná el. A különleges alkoholos italoknál pedig szinte vétek lenne nem méltó helyre tenni őket, ezért jól jöhet egy bortároló!

Mire kell figyelni a bortárolás során?

A pincészetekben gondosan elkészített borok helyes fogyasztásához elengedhetetlen, hogy megfelelően tároljuk őket a kóstolást megelőzően. Fontos ugyanis, hogy a borász által készült ital pontosan olyan állapotú, formájú legyen poharunkba töltve, mint amilyennek az a hordóból kikerült.

Ehhez pedig szükséges egy állandó, és optimális hőmérsékletet biztosítani otthonunkban. Fontos a megfelelő páratartalom, és a fénytől védett hely biztosítása is, például egy borospince formájában.

Ám ez ritka kiváltságnak számít manapság, de szerencsére anélkül is kiválóan megoldható a borok megfelelő tárolása. Törekedjünk arra, hogy az italt ne tegyük ki szélsőséges hőmérséklet ingadozásnak, és sötét, napfénytől védett helyre helyezzük.

Mindenképpen fekve érdemes tárolni a palackokat, és a mozgástól, rezgésektől is szükséges óvni őket. Ezért például a hagyományos hűtőszekrény, ahol élelmiszereinket is tároljuk, nem túl ideális. Egy hasznos bortároló azonban megoldhatja problémánkat, csak egy kis kreativitás szükséges hozzá!

Néhány bortárolási tipp a lakberendezés szerelmeseinek

A bortárolók igen kelendő lakberendezési eszközzé váltak az utóbbi évtizedekben, hiszen nem csak hogy praktikusak, de tökéletes dekorációs elemként is szolgálnak. Rengeteg típusú megoldással találkozhatunk a boltok polcain, de akár a pincészetekben lévő tárolók láttán is inspirálódhatunk, és magunk is elkészíthetjük őket.

Népszerű a könnyen megépíthető fa bortároló, amelyet igen változatos formában készíthetünk el, vagy szerezhetünk be. Fontos, hogy az üvegek egymáshoz ütődését elkerülve válasszunk a palackok számára kialakított, mélyedésekkel ellátott polcot. Így megfelelően elkülöníthetjük a borokat, és jobban olvashatóvá is tehetjük a címkéket. Választhatunk szimpla álló, vagy akár falra felszerelt változatot is.

Ha egy szinttel feljebb emelnénk a bortárolási szokásaink minőségi kivitelezését, választhatunk speciális hűtőberendezést is, amely erre a célra lett kialakítva. Ezt egy konyhakabinba elrejtve, de akár beépítve is kivitelezhetjük otthonunkban. Egy ilyen hűtő, különösen átlátszó ajtókkal rendkívül esztétikus és elegáns látványt nyújt, ezért valódi éke lehet az otthonnak!

Ha a borok szerelmesei vagyunk, lakásfelújítás során akár össze is köthetjük a praktikus tárolást a dizájnos kinézettel. Remek ötlet lehet egy térelválasztó bortárolóvá való átalakítása, amely akár polcos elemként, akár lyukakat fúrva kimondottan bortárolóként szolgálhat.

Ilyen módon nagyszerűen elválasztható például amerikai konyha esetén a nappali és a főzésre kialakított helyiség. Ám ebben az esetben a napfénynek való kitettség miatt érdemes lehet a megfelelő hűtésről is gondoskodni, és akár beépíteni azt a tárolóba.

Ötletek a pincészetekből

A pincészetek különleges hangulata mindannyiunkat megihlet és inspirál egy-egy nagyszerű borkóstolás során. De miért ne alkalmazhatnánk a borászok által használt ötletes dekorelemeket és bortárolási tippeket mi is saját otthonunkban?

Rengeteg nagyszerű ötlet született már régi boroshordók felhasználásával, amelyet éjjeli szekrényként, de akár kerti asztalként is felhasználhatunk, finom italokat fogyasztva. Egy ilyen hordó rendkívül masszív és ellenálló, rusztikus hatása miatt pedig garantáltan odavonzza a tekintetet, ezért ideális lakberendezési eszközként szolgálhat.

A parafadugók felhasználásával is valódi műalkotásokat készíthetünk. Azokat félbevágva remek étel- és italalátéteket, vagy akár fürdőszobai kilépőszőnyeget is készíthetünk. A lehetőségek tárháza végtelen a felhasználást tekintve, ezért érdemes megtartani a finom borok palackjainak parafadugóit, ha egy kis csináld magad projektre adnánk a fejünket!

Kép forrása: Dreamstime.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.