Kert

Büdöske gondozása – Lépésről-lépésre

Hazánkban a büdöske régóta ismert és kedvelt dísznövény, elmaradhatatlan virága a természetes hatású, vidéki kerteknek. A büdöske nem csak mutatós virágként jeleskedik, hanem a konyhakertben is jól alkalmazható növény, mivel képes távol tartani egyes kártevőket.

Gyökérzete távol tarja a fonalférgeket, virágaival magához csalogatja a levéltetveket pusztító fátyolkát és a zengőlegyet. A felszín feletti részeivel elűzi a krumpli- és uborkabogarat, a liszteskét, a kukorica bagolylepkét és a káposztalegyet.

Magyarországon elsősorban a bársonyvirágként is ismert büdöske két faja, a nagyvirágú bársonyvirág és a kisvirágú bársonyvirág, illetve ezek hibridjei terjedtek el, bár maga a bársonyvirág (Tagetes) nemzetség, mintegy 20 fajt számlál.

Az előbbieknél kevésbé közismert, ám nem kevésbé szép törpe bársonyvirággal is találkozhatunk időnként a kertészetek kínálatában. A továbbiakban ezzel a három büdöske fajjal ismerkedünk meg közelebbről, majd pedig részletesen bemutatjuk azt is, hogyan lehet magvetéssel szaporítani őket.

Így gondozd a nagyvirágú bársonyvirágot!

nagyvirágú büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta), vagy a köznyelvben egyszerűen csak büdöske, Amerika melegebb éghajlatú vidékeiről származik. Egynyári virág, mely régóta helyet kap a vidéki kertek színpompás virágágyásaiban, szeldelt leveleivel, valamint nyáron pompázó sárga és narancssárga virágaival díszít.

Népszerűsége nem véletlen, ugyanis jó szárazságtűrő képességű növény, ellenáll a forró napsugaraknak és betegségekre sem hajlamos, emiatt gyakran ültetik közterületek virágágyásaiba is. A tartása során a legnagyobb gondot a csigák okozhatják, melyek nagyon szeretik ezt a növényt.

Ültetési helyéül napos, világos helyet egyaránt választhatunk, a talaj típusára sem kényes. Jól tűri a mostoha körülményeket, tolerálja a szárazságot is, azonban meghálálja, ha öntözzük, főként a tartósan száraz és meleg időszakokban.

Az elvirágzott virágok eltávolításán, valamint a csigák miatti növényvédelmi teendőkön túl más dolgunk nem akad vele. Szaporítani magvetéssel a legegyszerűbb, ezt a későbbiekben részletesen ismertetjük.

Így gondozd a kisvirágú bársonyvirágot!

kisvirágú büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula) rendelkezik minden olyan előnyös adottsággal, amivel a nagyvirágú bársonyvirág is, azaz nagyon strapabíró növény, mely hosszan díszít narancssárga virágaival nyáron, valamint kora ősszel.

A két faj közötti legnagyobb különbség a virágok méretében és számában rejlik, a kisvirágú bársonyvirág kisebb, viszont több virágot hoz virágzási ideje alatt. Igényei és gondozása lényegében azonos a nagyvirágú bársonyvirágéval.

Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, gyengébb minőségű, alacsonyabb tápanyagtartalmú talajba ültetve is boldogul. Jól bírja a szárazságot, azonban meghálálja az öntözést. Elvirágzott virágait folyamatosan távolítsuk el róla, más teendőnk ezen kívül nem akad vele.

Így gondozd az apró bársonyvirágot!

apró bársonyvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aka

Az apró bársonyvirág (Tagetes tenuifolia) bokros növekedésű, alacsony-közepes termetű egynyári dísznövény, melynek érdekessége, hogy virágai nem csak nagyon szépek, hanem ehetők is, citrusos ízű virágszirmaival salátákat szoktak ízesíteni.

Levélzete erősen szeldelt levelekből. Középen gyűrűszerű mintával díszített sárga vagy narancssárga virágai nyáron és ősz elején díszítenek. Nincsenek speciális igényei, gondozása sem igazán nehéz, azonban időnként számolnunk kell növényvédelmi teendőkkel, mivel a takácsatkák, csigák és meztelencsigák károsíthatják, valamint előfordul, hogy szürkepenész támadja meg.

Jól bírja a meleget és a tűző napot, ültetéséhez napos, világos helyet keressünk a kertben. Vízigénye átlagos, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, földjét tartsuk enyhén nyirkosan. Az elnyílt virágok eltávolításával további virágzásra ösztönözhetjük, és a növény is rendezettebb hatást kelt így.

Szaporítani a korábban bemutatott két büdöske fajhoz hasonlóan magról lehet. Az előnevelt palántákat, a fagyveszély elmúltával ültethetjük ki a szabadba.

Most, hogy megismerkedtünk ezzel a három ismert fajjal, valamint a legfontosabb gondozási tudnivalókkal, térjünk is rá a büdöske szaporítására!

Így szaporíthatod magvetéssel a büdöskét!

büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A büdöske magjait beltéri palántaneveléshez márciusban kezdhetjük vetni, végleges helyére április-májusban. A palántaneveléshez töltsünk meg cserepeket jó szerkezetű virágfölddel, majd pedig nedvesítsük át a cserepek földjét.

A magokat 1-2 cm mélységbe vessük el, a magok jellemzően 1-2 hét alatt kicsíráznak. A kiültetésig gondozzuk a fiatal növényeket, majd pedig kiszoktatás után, a fagyveszély elmúltával ültessük ki őket a virágágyásba.

Szabadban történő vetéshez készítsük elő a virágágyást, tisztítsuk meg a gyomoktól, egyengessük el a földet, majd pedig 1-2 cm mélyre vessük el a magokat. Több sor esetén legalább 15 cm-es távolságot tartsunk az egyes sorok között.

Ha egymáshoz túl közel szórtuk el a magokat, vagy túlságosan sűrűn kelt a vetés, akkor ritkítsuk 20 cm-es tőtávolságra, az ilyenkor kiszedett növényeket átültethetjük máshova, vagy akár el is ajándékozhatjuk. Gondozzuk tovább a növényeket és élvezzük az egész nyáron tartó virágpompát!

Képek forrása: Pixabay.com, Wikipédia / Szerző: Aka


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.