Lakásfelújítás

Csempefestés házilag – Lépésről lépésre

Egy fürdőfelújítás mindig költséges, ám vannak esetek, amikor azért vágunk bele, mert csak a régi hangulatot vagy stílust változtatnánk meg. Ha a régi, kopott csempét szeretnénk kicsit feldobni, akkor a festés egy meglehetősen jó lehetőség, ráadásul költséghatékony is.

Természetesen, ez a megoldás nem tart az örökkévalóság, és nem minden esetben jó alternatíva, ilyenkor érdemes inkább cserélni a burkolatot.

A következőkben kifejtjük, hogy mikor érdemes nekiállnod a csempefestésnek, és mit tegyél, hogy a lehető legtartósabb legyen, és évekig szépen mutasson. Arra is kitérünk, hogy lehet-e javítani a festést, és ha igen, hogyan. Vágjunk is bele!

Mikor érdemes lefesteni a csempét, járólapot, és mikor nem?

Az első, és legfontosabb kérdés, hogy milyen burkolatot lehet festeni. A csempét egyértelműen igen. A járólap esetében mindenképp figyelembe kell venni azt, hogy mennyit használjuk az adott helyiséget.

Üzlethelyiségekben, illetve más, nagyobb igénybevételű helyeken a padlólap festése egyáltalán nem ajánlott, mert bármit teszel is, nem lesz tartós az eredmény. Ahol sokat kell takarítani, szinte napi szinten felmosni, ott sem érdemes a járólap festésével próbálkozni.

Akkor sem érdemes a festés mellett dönteni, ha zuhanyfülkéről van szó, vagy más olyan helyről, ahol rendszeresen nagy mennyiségű víz folyik le a felületen, vagyis fürdőkádak, zuhanytálcák, mosdók esetében más megoldást kell keresni.

És persze akkor sem a festés lesz a legjobb módszer a felújításra, ha végleges megoldást keresel. A festett csempét óvatosan kell kezelni, vigyázni rá, és időnként újra festeni.

Így fesd át a csempét!

A csempefestés alapvetően nem egy bonyolult feladat, hiszen lényegében csak egy festésről van szó.

Amire szükséged lesz:

  • bársonyhenger/festőhenger
  • ecset
  • tapadóhidat képező alapozó: például Tikkurila Otex vagy HARZO tapadóhidat képező alapozó)
  • festék: ebben az esetben elég széles a választék. Csempefestékhez használhatsz zománcfestéket, kültéri festéket, de kültéri zománcot is. A lényeg, hogy jó minőségű festéket válassz. Az Obi-ban vásárolhatsz kimondottan csempefestésre alkalmas festéket is, melyhez nem szükséges tapadóhidat képező alapozó, a megtisztított csempére azonnal felviheted alapozás nélkül.
  • parkettalakk, vízzáró réteget képző lakk: ezekre olyan helyeken van szükség, ahol nagyobb igénybevételre számítasz. Például a kádak szélét ezzel a réteggel mindenképp érdemes ellátni, illetve a padlólapokat is.

A csempe és járólap festést minden esetben az előkészítéssel kell kezdeni, ugyanis zsíros, koszos, poros felületen nem tapad a festék. Arra is vigyázz, hogy tisztítószer maradék ne maradjon a csempén.

Csak ezután jöhet az első, tapadóhidat képző alapozó réteg, aminek a száradási ideje az alapozó dobozán megtalálható, de általában 24 óra. Ezt követheti egy második réteg, majd száradás után a fedőfestés, amit szintén két rétegben felvinni.

A művelethez bőven elég lehet a festőhenger, ám ha a fugák túl mélyek, akkor célszerű az alapozó és a fedőfesték felvitelét is ecsettel végezni.

Mennyire tartós a csempefestés?

A tartósság számos tényezőtől függ: fali csempéről vagy járólapról van-e szó, mennyit dörzsölöd naponta a felületet, mennyi víz éri stb.. A fali csempe évekig hibátlan maradhat, ám ahol több víz éri, ott szükség lehet javításra.

Alapvetően a javítás sem bonyolultabb feladat, mint maga a festés. Először meg kell csiszolni a felületet, ahol javítani szeretnénk, 380-as vagy ha van, 500-as vászonnal, átfesteni tapadóhidat képező alapozóval. Ha megszáradt, jöhet két réteg fedőfesték.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.